mml -> RE: Prerez presredka (21.10.2005 18:06:52)
|
V ljubljanski porodnišnici je rezanje presredka kar nekako zlati standard...in če sem iskrena, me je tega dosti bolj groza kot samega poroda. Tudi sama sem videla kar nekaj porodov in se strinjam, da je zelo odvisno od babice do babice in ne samo od kvalitete presredka, kdaj se odločijo za rezanje. Res je, da je za babico dosti lažje pripeljat porod do konca in tudi nekoliko hitreje...večinoma za dva popadka. Res je tudi, da je letos izšla velike primerjalna raziskava o hitrosti celjenja ran po prerezanem presredku in po manjši raztrganini, ker so pred leti zagovorniki epiziotomij trdili, da se ta rana prej zaceli...na kratko...ženske po epiziotiomiji so imele hujše bolečine, ki so trajale dalj časa, več okužb ran in več bolečin v prvih dveh letih po porodu v primerjavi s tistimi, ki so se pri porodu zmerno raztrgale in bile šivane...dobre porodnišnice imajo približno 30% epiziotomij, pa še to ocenjujejo, da je previsoko, ljubljanska porodnišnica mislim, da je krepko čez 50%. Vsekakor pa lahko ob sprejemu v porodnišnico izrazite željo, da ne dovolite rezanja presredka, razen če pride do zapletov s strani otroka. Kar se pa šivanja tiče...mogoče bi se rajši odločila, da me zašije kakšen specializant kot pa kakšen izmed uglednih profesorjev...titule vedno ne prinesejo kvalitete
|
|
|
|