Anonimen -> RE: božič in novo leto (21.10.2005 18:24:53)
|
Jaz sem lansko leto vodila kreativne delavnice za otroke tako, da imam ker precej idej. Par takih za na drevesce: * iz barvnega papirja izrežež cca. 10 cm veliko telo ptičke (2x), npr. iz druge barve izrežeš perutničke. Na mestu, kjer bodo perutničke zarežeš v telo dve črti, skozi kateri napelješ zlat trakec 20 cm (iz papirja) in ga na zunanji strani malo zavihaš. Zareze nato skriješ s perutničkami, ki jih spneš s spenjačem. Isto narediš na drugi strani telesa tako, da s trakecem povežeš obe telesi. Narediš neke vrste vrečko. Mi smo potem z otroci dali v telo ptičke lizike ali bombončke in jih obesili na drevesce. * na podoben način lahko narediš "vrečkice" v obliki smrečiče itd. * kupiš plastične - prozorne kroglice, ki se v sredini dajo razdreti. Mi smo npr. na njih risali z barvami za steklo, z vročo pištolo zalepili posušene rožice, trakce, bleščice,... Vanje lahko daš tudi božično darilo, bombone * okraski iz gipsa - v knjigarnah se kupijo modelčki, v katere enostavno vliješ gips in čez uro imaš že gotov okrasek. Potem, ga lahko z otroci samo še pobarvate z vodenimi, tempera barvami. Vse skupaj popestriš z barvo za steklo, ki vsebuje bleščice. Ne pozabi takrat, ko vliješ gips v model dati na mestu, kjer bo šla vrvico skoz, palčke. Lahko pa daš vanj sponko. *okraski iz gline - otroci zelo radi gnetejo glino. Lahko narediš razne figurice ali enostavno razvaljaš glino kot testo in nato z modelčki za peko peciva izrežete zvezdice, angelčke, .... Ne pozabi narediti luknjice za nitko in na drugi dan jih že lahko pobarvaš in obesiš. * Iz barvnega papirja izrežeš zvezdice, škorenjčke in nato na njih lepite razna semena in začimbe ter ustvarjate zanimive mozaike. Na enak način lahko narediš tudi čestitke. * na katerem koli izdelku lahko uporabi tudi servietno tehniko. (serviete s posebnim lepilom lepiš na sveče, bučke, keramične ploščice,.. *laterne - rabiš verigo lučk, ki se dajo na jelko. Okrog vsake lučke oviješ transparent papir,ki si ga prej izrezala npr, v obliki zvončka, ga porišeš... Ali pa iz transparent papirja izrežeš božičkov obraz, na ta papir zalepiš iz barvnega papirja izrezano kapico, nosek, oči, brado, ušesa. To narediš večkrat. Potem še izdelaš na isti način zadnjo stran glave božičkov. Na koncu spneš božičke za ušesa skupaj (obrazeke skupaj, ...), izrežeš dolg in 5 cm širok trak na katerega na vsako stran nanizaš božičke. Na eno stran obrazeke na drugo stran zadnjo stran glave. Dobiš verigo božičkov. Vmes na koncu spelješ lučke. In dobiš svetleč "vlakec božičkov" Upam, da ti je katera ideja všeč.
|
|
|
|