Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Pikapolonica -> Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 14:56:21)

Hojla!


Sem danes na sprehodu ful razmišljala in ugotovila, da pravzaprav poznam IZREDNO malo začimb, še manj pa vem kje se jih uporablja. In sem prišla na idejo, da bi skupaj ustvarile en tak seznam začimb, ki jih uporabljate (uporabljamo) v vsakodnevnem kuhanju. Seveda pa bi se morale na tole moje sporočilo odzvati - napisati katere začimbe uporabljate in zraven vsake napisale še to, s katerimi jedmi se tako čudovito ujemajo.

Saj bi začela že jaz, pa poznam samo SOL...[sm=smiley9.gif][sm=smiley9.gif][sm=smiley9.gif][sm=smiley9.gif]

Mislim pa nekako takole:

ORIGANO - paradižnikova omaka, pizza.... (HA, vidiš, pa poznam še eno [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][sm=smiley2.gif])

in tako naprej.

Pa ni potrebno zdaj iti v najbolj čudne vode... Napišimo pač tiste jedi, ki so takšne... vsakodnevne... običajne. Da nam bo v pomoč za bolj okusno kuhanje kosil. Pa še možeki bodo bolj zadovoljni.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

In jaz se zavežem, da potem vse podatke uredim (če boste seveda pridne in bo sploh kaj urejati) in objavim.

LP, [sm=pikapoka.gif]

PS: Vem, da bi lahko šla tudi v knjigarno in si kakšno knjigo o začimbah pač kupila, a konec koncev, tudi knjig z recepti ne manjka, pa si recepte vseeno na veliko izmenjujemo ravno tukaj, na tem forumu. Kajne?[sm=smiley2.gif]




lex -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 15:04:35)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

- kumina (jaz imam raje mleto) -> zraven vsakega zelja, v prežganki, gobe
- origano -> poleg vseh testenin in riža
- bazilika -> poleg vseh testenin in tam kjer ekperimentiram
- lovor list -> goveja juha, testenine, govedina, rižota
- mleta sladka rdeča paprika -> dušena govedina, rižota, testenine (makaronflajš)
- sojina omaka -> pečen oslič
- vegeta -> povsod




Anonimen -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 15:59:31)

 njim začinimo grah,beluše,korenček in bučke.
odlično se poda k pečenemu mtelečjemu in perutninskemu mesu.
ROŽMARIN-Starodavna mediteranska dišavnica
Prilega se vsem vrstam mesa na žaru.Sladokusci pa rožmarin namočijo v olje v katerem potem pečejo meso.
Ščepec rožmarina dobro dene tudi gobam še posebej pečenim.
Lepo se ujema z česnom timijanom in petršiljem.
JANEŽ_uporabljamo preduvsem za odišavljanje peciva,kruha in sladkih narastkov.v manjših količinah pa se prilega k slajšim vrstam zelenjave(mlad grah,korenček,rdeče zelje)Nekaj ga dodamo tudi v vodo v akteri se kuha kostanj.Odlično sredstvo proti vetrovom.V čaj za dojenčka nekaj zrn(ko se čaj kuha)pomaga proti kolikam.
ŽAFRANIKA-uporabljmo preduvsem za obarvanje svetlih omak in riža.
Goveja juha v kateri se je kuhala ena žlica žafranike,dobi čudovito rumeno-oranžno barvo.
Ker ima zelo blag okus ne moti harmonije drugih uporabljenih dišavnic.
ŽAJBELJ-preduvsem za žajblov čaj.Za ribje in kremne juhe ter enolončnice,svinjske in ovčje kotlete.svinjsko pečenko,jetrca,perutnino,morske ribe.




Anonimen -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 16:03:57)

Čisto zgoraj navedena dišavnica je izpuhtela neznano kam[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]ponavljam.

PEHTRAN-Za aromatiziranje kisa za pripravo pehtranove potice in smetanove omake.
Z njim začinimo grah,beluše,korenček in bučke.
Odlično se poda k pečenemu telečjemu mesu in perutninskemu mesu.




india -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 16:08:12)

Hja, zdaj pa si odkrila mojo manijo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]:
No,pa začnimo:
- mleti česen: v vse ribje jedi, zelenjavne jedi, pečena jajca, namaze, v večino mesnih jedi, sploh na zrezke in pečenke

- gorčična moka : svinjska pečenka , zrezki iz mletega mesa, omake za testenine ( kjer ni paradižnika)

- beli poer : mleti : kjer želim, da je bolj pikantno

- poprova zrna, mešana : v vse vrste pikantnih omak, čili z mesom

- koper : kumarična omaka, kumarična solata, zelenjavne juhe, sladko zelje

- kardamom : za pecivo, medenjake, čaje, eksotične omake ( paše super k ananasu), likerje

- mleti ingver : juhe, omake, mesne jedi , sploh kjer želimo dosečt sladkast okus, pecivo, curry ( piščančji)

- mleti cimet : za sladice, včasih ga dam tudi v vanili puding,  skutine jedi, jabolčni zavitek,  kompote, napitke,...

- cimetova skorja : kompot
- zelena gorčična moka: ribje omake, pečene in dušene ribe, izdelavo gorčice
 - timijan: francoske jedi, skupaj s petršiljem, h gobam, za zelenjavne juhe, paradižnikove jedi, kot kombinacija k jedem,ki jih dušim z vinom in česnom

- curry: kot osnova indijskih mesnih in zelenjavnih jedi, dodam jo k jedem iz stročnic, sploh v omake,  včasih tudi v riž z zelenjavo

- rožmarin : v ribje jedi, k pečeni svinjini, na piščanca, v paradižnikovo omako

- petršilj: juhe, omake, meso, ...solate

- limonina trava:  pečen piščanec, svinjski zrezkiin pečenka, ribe

- čili paprike : čili z mesom ( chili con carne), pizza za moža, indijske omake

- muškatni orešček : pire, krompirjeve jedi, pečenke iz divjačine, perutnina,...

- pomarančna lupinica : pecivo, piščančje meso, eksotične omake kjer dodam sadje

To je to, pa še se bo kaj našlo, samo da se spomnim[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Pikapolonica -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 16:23:21)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

No, to sem hotela.

Le tako naprej!

[sm=pikapoka.gif]




Jančika_ -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (19.10.2005 16:57:50)

Moj skromni prispevek:

timijan in bazilika - paradižnikove omake
majaron - tople kumare, zelenjavne juhe
čili - prebranec, paradižnikove omake

Pol je pa pri nas konec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




BARBARA R. -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (20.10.2005 12:37:20)

Večino moje zakladnice zelišč ste že napisale. Naj še dodam;
 
    majaron - dodatek k omakam in mesu
    drobnjak - solatam, krompirju, jajčnim jeden in zelenjavnim juham
    klinčki mleti - sadne solate, piškoti,mesne omake
    koper - solatni prelivi iz jogurta in majoneze, smetanove omake k 
 ribam in rakom, lososa
 
    [sm=muca.gif]
   




asso -> RE: Ustvarimo skupaj "ZAČIMBNIK OD A DO Ž" (21.10.2005 10:18:42)

U to pa bi mogla sestro vprašat, ona to uporablja na veliko vse možne dišavnice, ki obstajajo na tržišču

Ingver (svež nariban) je zelo dober v testu za kakšne pite.

Za golaž: bazilika, majaron, origano, lovorov list, rožmarin.
K piščancu: rožmarin, lovorov list.

Ko bom kej kuhala in kaj novega dodala bom tekla sem gor napisat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Stran: [1]