taška30
|
Selena, tu je govora o dveh različnih stvareh. Saj nobena ni rekla nič o odstavljanju otroka pri 3 ali 4-ih mesecih. Govorimo le o uvajanju novih okusov (poleg polnega dojenja seveda do 6 meseca), da se otrok malo navadi nanje, preden resno začne jesti gosto hrano. Enkrat sem že napisala, pa bom še tu: meni se zdi stavek, da je dojenje do 6 meseca dovolj, malo zavajajoč. Saj se strinjam, res je dovolj, a manjka nadaljevanje, da po 6 mesecu pa ni več dovolj, ker je otroški organizem že tako razvit, da potrebuje že dodatne snovi (železo, vitamine...) iz goste hrane. In potem se pojavi problem (ne pri vseh, seveda), da otrok ki je 6 mesecev poznal le sesanje bradavice, nekako ne razume in se ne zna spoprijateljiti z žlico in kašasto strukturo hrane. In lahko potem uvajanje traja še naslednja dva meseca, ko pa bi otrok res že moral jesti različno gosto hrano. Tako, da jaz mislim, seveda polno dojenje oz. adaptirano mleko do 6 mesecev, zraven pa (okoli 5. meseca) malo okušanja in navajanja na to, da na svetu obstaja še kaj drugega kot mleko. Govorim pa iz lastnih izkušenj. Mala bo stara 6 mesecev, že skoraj 1 mesec spoznavamo žlico, prve 10 dni se je učila obdržati hrano v ustih, potem požirati dol, šele sedaj malo poje, ampak govorimo le o 3-4 žličkah kaše, vedno sledi še polno dojenje. Nam pa gre iz dneva v dan bolje, čeprav smo še kilometre daleč od samostojnega obroka goste hrane. Meni ni žal, da sem začela malo prej, čeprav sem bila prej zagovornica samo dojenja do 6 meseca. Po nasvetu pediatra sem začela s sadno kašico pri 5 mesecih. Praksa se od teorije žal razlikuje. Lp, Taška Pa še to glede alergij: saj nočem biti pametna, ampak jaz iz moje generacije ne poznam enega, ki bi bil na kaj resno alergičen. Dandanašnji pa poslušam o samih alergijah pri ptrocih. Očitno ni problem alergij zgolj v hrani, saj zdaj otroci kasneje štartajo z gosto hrano in bi potemtakem moralo biti manj alergij, ne?
|