|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   5 mesecev-s čim naj začnem?
18.10.2005 19:40:01   
suzy007
Pozdravljene!
Moja Lara bo 20.10. stara 5 mesecev. Mislim, da je že čas za gosto hrano. Že dva dni ji dajem sok nastrgane jabolke (precejene skozi gazo). Danes sem dodala malo korenčka.
Zdaj pa se bojim, da je zaradi tega zaprta. Že drugi dan ne kaka. Včeraj zvečer je imela tudi malo krčev. Sicer krčkov že nekaj časa nima več.
Ali bi ji morala za začetek dajati kuhano sadje?
Ali banana res zapira?

Lep pozdrav in hvala za odgovore!
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: 5 mesecev-s čim naj začnem?
18.10.2005 19:45:36   
lex
Jaz sem začela s kuhano jabolko in banano, potem s kropirčkom in korenčkom, nao pa sem začela počasi dodajati razno zelenjavo ali sadje. So pa tudi bučke dobre za začetek. Meni je kolega (kuhar) rekel le da naj se izogibam graha ker je stročnica in napenja. Smo pa imeli probleme s kakanjem ampak jaz sem mu kar termometer v rito potisnila pol smo pa kakali, da je bilo veselje. Se je izboljšalo šele ko smo ga v hojico dali.

Najlubkejša stvar, ki se nam lahko zgodi, je dojenčkov smeh. (Sigmund Freud)
-----------------------------
Takole pa napreduje naša hiška. http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=120

(odgovor članu suzy007)
Neposredna povezava do sporočila: 2
18.10.2005 20:08:15   
Anonimen
Z ničemer!

Otroci naj bi bili najmanj do 6. meseca hranjeni le z mlekom - materinim ali adaptiranim.

(odgovor članu suzy007)
  Neposredna povezava do sporočila: 3
18.10.2005 20:14:44   
bobek05
Selena, tega sicer ne slišim prvič, ampak tega nihče več ne prakticira.. V večini priročnikov in knjižicah (tudi tistih, ki sem jih dobila od pediatrinje) piše, da lahko začneš z dopolnjenimi 4.meseci..(PRIPOROČAJO pa nekje okrog 6.meseca)

No, mi smo se odločili za kompromis in mu zdaj 2 dni dajem Hippov sokec z hrušk (čist malo) in bomo še na sokecih kakšen mesec, bomo pa z kakšno kašico probali pri 5.mesecih..

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 4
18.10.2005 20:22:05   
bobek05
Suzy, tebi pa vseeno predlagam, da jabolko prekuhaš..

Evo prepisano iz knjižice, ki sem jo dobila pri pediatrinji:

Začnemo s sadjem in zelenjavo - sprva kuhano (zaradi nezrelega prebavnega sistema), nato pa surovo. Vsako novo živilo dojenčku ponudimo 1x dnevno, v majhnih količinah (1-2 žlički), sprva v tekočem stanju. Uvajamo jih v razmaku 1 tedna, da se dojenček novemu okusu privadi in da v primeru preobčutljivostne reakcije lažje ugotovimo, katero živilo jo je povzročilo.

Priporočajo, da se sadje otroku ponudi v DOPOLDANSKEM času zaradi možne nezaželjene reakcije prebavil na novo hrano (trebušni krči, driska).
Zelenjavo ponudimo v času kosila, z namenom, da v naslednjih tednih ob večanju količine z njo popolnoma nadomestimo en mlečni obrok.
Žita - lahko ponudimo vsa, ki ne vsebujejo glutena (riž, koruza).

(odgovor članu bobek05)
Neposredna povezava do sporočila: 5
18.10.2005 20:52:41   
Naja31
Bobek, mi smo ze eni ki smo prakticirali, da je mali polno dojen do 6. meseca. Pa mislim, da jih velik tako dela, saj so ravno novejsa navodila v tej smeri, da naj bi bilo malčki polno dojeni do 6. meseca. Pa tudi velik punc poznam, ki so se tega držale oz. se še držijo.Naša pediatrinja je že ena izmed takšnih, ki dajejo taka navodila.

Mi smo ravno ta teden začeli z uvajanjem goste hrane. Najprej skuhan jabolček in spasiran, danes korenček, ampak nam ne gre najbolje od rok. Mali se trudi, da slučajno ne bi kaj po grlu spustil. Jutri bom poskusila s kuhano hruško. Upam da bo več uspeha.

(odgovor članu bobek05)
Neposredna povezava do sporočila: 6
18.10.2005 21:36:31   
Maxica
Tudi jaz sem ena tistih, ki je z uvajanjem goste hrane čakala do šestega meseca otrokove starosti. Ni mi žal. Nismo imeli nobenih problemov z alergijami ali česa podobnim.
Začni počasi, uvajaj vsako novo hrano posamezno, tri dni, da boš videla, od česa je, če je, kakšna reakcija. Drugače pa-čim manj kompliciranja in dober tek.user posted image

Sami sončki okrog mene :)

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 7
18.10.2005 23:02:44   
Ropotuljica
Suzy, mi smo pet mesecev stari danes. Včeraj sem ji prvič dala kuhan korenček, zmešan z malo prekuhane vode, da ni pregosto. Ima ga kar rada. Glede krčev je pa tako, da našo recimo kak teden ponoči malo napenja (napenjanje se je začelo že prej, preden sem ji začela dajat korenček, sicer jo polno dojim). zdi se mi, da zato, ker je začela manj pogosto kakat. Zdaj kaka samo vsak drugi dan, in tisto noč, ko potem naslednji dan kaka, jo malo zvija. Poskusila sem ji dati čaj proti krčem, pa ji ga nikakor ne spravim dol, ker ne zna pit po flaški.

Kar se pa tiče začetka uvajanja: meni je patronažna, ki je prišla na dom izključno z namenom, da me pouči, kako je z začetki hranjenja z gosto hrano, rekla, da začneš v šestem mesecu, torej ko otrok dopolni 5 mesecev. Začneš z eno hrano, ki jo otroku daješ 5-7 dni. Nato preideš na drugo hrano. Tako v bistvu do dopolnjenega 6. meseca preizkusiš 5-6 novih okusov. Ko je otrok star polnih 6 mesecev, pa ga začneš dejansko hraniti z gosto hrano.

(odgovor članu suzy007)
Neposredna povezava do sporočila: 8
19.10.2005 8:10:35   
rainbow
Ola!

Maxica in ostale, ki ste polno dojile do šestega, a so vam user posted image  potem radi jedli? Moja že ne, pa bo v petek že 7, pa smo še vedno pri par žličkah;

no, bo že; po moje tudi ok petega ni narobe, meni se zdi, da bi moja pri petem mesecu bolj jedla, če bi ji dala, kot pa zdaj. Ne vem, morda se motim.

lp

(odgovor članu Maxica)
Neposredna povezava do sporočila: 9
19.10.2005 8:14:19   
Anonimen
Bobek, ravno obratno bo.
Včasih so otroke odstavljali v 3. mesecu, nekatere celo v 2., najnovejše raziskave pa dokazujejo, da se pri marsikaterem otroku zaradi tako zgodnjega uvajanja kasneje v otroštvu pojavljajo razne alergije. Posledice lahko sežejo celo v puberteto. Ker hrana, ki jo telo ne zmore še sprejeti, ustvari v telesu tako veliko količino protiteles, da ta sprožijo alergijo ali intoleranco.

Meni je sicer čisto vseeno kdaj kdo odstavi svojega otroka in tudi kreganja o tem mi je bilo že pred nekaj meseci dovolj - ampak ko vidim, kako tako vprašanje, kot je bilo postavljeno tokrat, vseeno zapišem odgovor - v upanju, da bom informirala kako mamico, ki o tem ne ve ničesar.
Potem naj se pa sama odloči.

Sicer pa velja določilo do dopolnjenega 6. meseca torej po tem, ko ima otrok že šest mesecev in nekaj dni.

(odgovor članu bobek05)
  Neposredna povezava do sporočila: 10
19.10.2005 9:28:21   
Naty*Taja
Draga Selena! Jaz mislim, da je kljub priporočilom pediatrov prav, da začneš otroka navajat prej kot pri šestih m iz preprostega razloga, kot npr. Naja31 jih ima veliko potem probleme z uvajanjem! Po moje če začneš prej skor ni problemov, probajo vse, pa še po mojih izkušnjah, se jim manj zaletava! Tisto s trdim kakanjem je pa isto tak al drugače! Jaz sem mu pa kr vatirano palčko naoljila in mu v rito požokala pa smo kakali, da je blo veselje! Sicer je pa mogoče tudi od stopnje razvitosti pri posameznikih pri isti starost odvisno? Mi smo začeli že pred petim m in nismo nič komplicirali - kr vse od kraja (sadje in zelenjavo razen seveda fižola in podobnega) pa ni blo nič narobe. Alergije pa mislim, da se lahko kljub vsemu pojavijo, če je otrok k temu nagnjen in pa v tem našem onesnaženem zraku!Sem ravno zadnjič poslušala, da je tudi nas pokrival radioaktivni oblak takrat po černobilu?!

MONTIGNAC

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 11
19.10.2005 11:58:32   
BARBARA R.
Po svežem jabolčnem soku še mene trebuh boli!!!!!!!!!!
Absolutno prekuhano ali bolje rečeno skuhaj čežano iz jabolčka in nekaj beby korenčka.
Banana? Kako je že s tem? Če se prev spominjam postana, prezrela zapira, zelena pa požene user posted image .

user posted image

(odgovor članu suzy007)
Neposredna povezava do sporočila: 12
19.10.2005 12:24:04   
taška30
Selena, tu je govora o dveh različnih stvareh. Saj nobena ni rekla nič o odstavljanju otroka pri 3 ali 4-ih mesecih. Govorimo le o uvajanju novih okusov (poleg polnega dojenja seveda do 6 meseca), da se otrok malo navadi nanje, preden resno začne jesti gosto hrano.
Enkrat sem že napisala, pa bom še tu: meni se zdi stavek, da je dojenje do 6 meseca dovolj, malo zavajajoč. Saj se strinjam, res je dovolj, a manjka nadaljevanje, da po 6 mesecu pa ni več dovolj, ker je otroški organizem že tako razvit, da potrebuje že dodatne snovi (železo, vitamine...) iz goste hrane.
In potem se pojavi problem (ne pri vseh, seveda), da otrok ki je 6 mesecev poznal le sesanje bradavice, nekako ne razume in se ne zna spoprijateljiti z žlico in kašasto strukturo hrane. In lahko potem uvajanje traja še naslednja dva meseca, ko pa bi otrok res že moral jesti različno gosto hrano.
Tako, da jaz mislim, seveda polno dojenje oz. adaptirano mleko do 6 mesecev, zraven pa (okoli 5. meseca) malo okušanja in navajanja na to, da na svetu obstaja še kaj drugega kot mleko.

Govorim pa iz lastnih izkušenj. Mala bo stara 6 mesecev, že skoraj 1 mesec spoznavamo žlico, prve 10 dni se je učila obdržati hrano v ustih, potem požirati dol, šele sedaj malo poje, ampak govorimo le o 3-4 žličkah kaše, vedno sledi še polno dojenje. Nam pa gre iz dneva v dan bolje, čeprav smo še kilometre daleč od samostojnega obroka goste hrane. Meni ni žal, da sem začela malo prej, čeprav sem bila prej zagovornica samo dojenja do 6 meseca. Po nasvetu pediatra sem začela s sadno kašico pri 5 mesecih.

Praksa se od teorije žal razlikuje.

Lp, Taška

Pa še to glede alergij: saj nočem biti pametna, ampak jaz iz moje generacije ne poznam enega, ki bi bil na kaj resno alergičen. Dandanašnji pa poslušam o samih alergijah pri ptrocih. Očitno ni problem alergij zgolj v hrani, saj zdaj otroci kasneje štartajo z gosto hrano in bi potemtakem moralo biti manj alergij, ne?

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 13
19.10.2005 13:26:57   
Naty*Taja
Sva čisto istega mnenja Taška30.Sem čist isto pisala zgori.

MONTIGNAC

(odgovor članu taška30)
Neposredna povezava do sporočila: 14
19.10.2005 13:40:58   
Anonimen
Tudi jaz nisem pisala o popolnem odstavljanju ampak o uvajanju hrane in tudi jaz pišem iz izkušenj. Svojih izkušenj in tistih, ki so pridobljene po zadnjih raziskavah.

No, zame je ta tema končana, ker se mi res ne da več. Mamico, ki je postavila vprašanja, sem želela samo seznaniti s tem, da naj bi se dojenčke, v njihovo lastno dobro, odstavilo po dopolnjenem 6. mesecu, ker se mi je zdelo, da o tem nič ne ve. Tako kot nisem vedela jaz, ko sem rodila.
Potem pa se bo sama odločila, komu bo zaupala in kaj bo naredila oz. če bo še kaj pozanimala, zakaj v svetu velja tak nasvet.

(odgovor članu taška30)
  Neposredna povezava do sporočila: 15
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Pesem za moža, ki ponoči spi, namesto da b...
Potem ko je večino noči prebedela s svojim dojenčkom, medtem ko je njen mož spal, se je neka mama odločila, da bo ob šti...
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?