Epiduralni porod (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


čuko -> Epiduralni porod (16.10.2005 16:12:26)

Pozdravljene Februarčice!

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]rada bi odprla novo temo in to je: Kaj si mislite o epiduralnem porodu?
Sem v 25 tednu nosečnosti in že malo razmišljam o porodu. slišala sem da sedaj vsi hvalijo epiduralni porod.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] V Mariborski bolnišnici je takšno povpraševanje, da so nabavili še štiri anesteziste. Zanima me ali katera kaj ve glede tega načina poroda, ali ima že mogoče izkušnje iz takšnega poroda.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




Eviii -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 16:21:58)

jaz sem kak teden za tabo na vrsti in me porod matra že skori od vsega začetka nosečnosti. tudi sama sem navdušena nad epiduralnim porodom in vem, da ga v veliko bolnišnicah po sloveniji že izvajajo. sama bom verjetno rodila v izoli in se bom počasi začela zanimat tudi glede te teme. stvar pa je taka. ene nimajo niti najmanjših bolečin in jim porod mine dokaj hitro. ene pa rojevajo po deset in več ur v neizprosnih bolečinah. tako da ne moreš vedet nikoli, kaj te čaka... sama imam probleme z ledvičnimi kamni že več kot 15 let in vem, kaj pomeni grooooooooozna bolečina. pa drugače prenesem kar precejšnjo dozo bolečine. ko me pa to vrže sredi noči, ni kaj. ne pomaga nič. niti spasmex. in to ni, da traja 5 minut in pol da mir. ni šans. tudi 8 ur lahko nepretrgoma. in mene meče. sm se pa navadla, da grem po par urah v zd in tam dobim injekcijo in je pol bolše čez uro ali dve. muke so pa grozne. in zakaj to pišem? ker sem slišala od drugih žensk s podobnimi problemi, da so tej napadi podobni popadkom. mogoče celo hujši... in se mi res ne da tulit in se zvijat od bolečine cel dan al pa še več... če pa se seveda pokaže, da stvari potekajo hitro in dokaj umirjeno (noben porod ni neboleč!!!), potem pač naj porod poteka naravno. v materinski šoli (vrjetno bova z možem šla že kr v novembru) bom kr težila s tem in se pošteno pozanimala. seveda bom pa tudi na rr rade volje prebrala kake izkušnje...




aleksandra 78 -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 17:03:09)

Jaz sem rodila z epiduralno v Postojni-ceprav sem iz Ljubljane. V ljubljani sestre govorijo da je najboljsi naraven porod...tra la la . Samo zato ker nimajo dovolj anesteziologov. Zato epiduralno dobis samo ce je prav takrat v sluzbi anesteziolog in ce seveda nimajo bolj nujen primer.
V Postojni jo dobi vsak ki zeli. SUPER JE ! In spet bo rodila z epiduralno. Jaz sem sicer imela malo smolo da sem se slabo odpirala-po parih urah popadkov 1 cm. Tako da sem se namatrala ful. Epiduralno ti lahko dajo sele ko si 3-4 cm odprt, to pa ni tolk velik, ker so nekatere ze pred porodom odprte malo. Ko sem se koncno odprla dovolj so mi jo dali. Bolecina ko ti z iglo bode hrbet se sploh ne cuti, ker so popadki hujsi. In cez par minut sem se lahko sprostila. Nic me ni bolelo. Super je. Pa povem se da ni res da ne mores hodit, ali da cisto nic ne cutis- oni tocno dozirajo kolicino anestetika in ti samo odpravijo bolecino, ti pa normalno sodelujes pri porodu. Tako sem jaz naprej pocivala dokler se ni zacelo zares. Namrec, mislila sem da je zdaj konec bolecin, toda zadnje istiskanje otroka tudi boli in ti tukaj epid. ne pomaga. Samo to je samo pol urce, si pa spocit in pripravljen na ta koncni napor. Ce pa nimas anestezije si ze tolk zmatran da mislis da bos kar umrla.
Torej PRIPOROCAM !




Anonimen -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 17:35:28)

Epiduralno ti morajo dati ob pravem času. Če ti dajo prehitro, potem ko so največje bolečine, lahko popusti in obratno. Res je, da si v prvem primeru bolj spočit in da potem, na koncu lažje iztisneš plod.

Kot stranski učinki pri epiduralni se po porodu lahko pojavijo glavoboli (takrat, ko si najbolj želiš cartanja s svojo bebiko) in bolečine v hrbtu. Ni pa primerna za ženske z nizkim krvnim pritiskom, težavami s srcem in težavami s hrbtenico. Nikoli nisi ziher kdaj se bo kaj zakompliciralo.

Tudi pri naravnem porodu si lahko blažiš bolečine in se sproščaš npr. z masažo ob pomoči partnerja, z rahlim kroženjem medenice sede na žogi, spreminjanje lege, električno stimulacijo ipd. Takrat ko pa dobiš novorojenčka v roke pa itak pozabiš na vso bolečino.

Naravno je naravno. Sem raje za naravni porod, vendar ob pomoči analgetikov.

Nam so v materinski šoli rekli, da naj gremo v porodnišnico, ko so popadki na 10 min. (glede na oddaljenost od porodnišnice) do takrat pa naj bomo raje v domačem okolju, kjer ne mislimo toliko na bolečino in smo bolj sproščene. Ker, ko si enkrat v porodnišnici in te  dajo na posteljo se ti tiste ure vlečejo in vlečejo, pa tudi bolečine se ti zdijo večje.  Rekli so še, da te mamice rodijo tudi hitreje in lažje. Vsako uro se odpreš približno za 1 cm, rabiš jih pa 10, da rodiš. Torej?




Naja31 -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 17:54:01)

Joj, Urska vidim da si teoreticno dobro podokovana, samo kaj ko v praksi vcaih ne gre vse tako kot bi moralo.
Jaz grem v drugo roditi samo se z epiduralno. Sem dala skoz en hud naravni porod, blazenje bolecin z drugimi analgetiki. Ne vem, kako bi sele bolelo, ce teh ne bi dobila? Zdaj te res nocem strasiti, ker je moja izkusnja bila obupna, ampak v drugo brez epidiuralne, zdaj ko vem kako hudo je lahko, no way.

Edino kar me lahko odvrne je dejstvo,d a jo je v Ljubljani skoraj nemogoce dobiti, ce pa rodis v Postojni in je kaj narobe, gre mali itak v Lj, ti pa tam ostanes. Zivljenje in zdravje  malega je pa vseeno na prvem mestu.




soncek&luna -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 18:43:41)

jaz priporocam vsem, ki se zanimate za EA, da poklicete v porodnisnico, kjer zelite roditi in povprasate kdaj imajo predavanja o EA.... tega predavanja se mora itak vsaka udelezit, ki zeli roditi na ta nacin... predavanje vodi anasteziolog in traja cca. 1 urco... vse boste zvedele, slabe in dobre lastnosti... jaz imam rok cez 6 dni in bom definitivno rodila z EA... naravno gor ali dol... sej glavobol je tut ena vrste naravna stvar... pa ga trpimo ali vzamemo nekaj proti njem???
v postojni pa je EA potrebno placati, mislim, da je 40 tisoc sit...

srecno in lepo nosecnost




Anonimen -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 18:49:47)

nism vsega brala, pa ti samo nekaj na hit napišem. sama sem rodila pred 15 mesci z EA na jesenicah. je zaston in je zakon. zdej sem noseča drugič in ne grem rodit drgač k z EA, me bojo prej mogl fentat k pa da birodila naravno :) sem imela pa sprožen porod in istočasno so mi dal ea tko da nisem čutila nobenega popadka. samo na koncu ene par sec me je bolel iztis potem prej in pol pa nč. čutila sem kdaj morm prtisnt in tut prtiskala sem lahko čist kontrolirano. neki sem vidla da je ena napisala da je lahko zoprn če ti dajo ea prezgodej da pol popusti k je najbl hudo. no to ni res, ker si non stop prikloplen in ti dajo dozo vsake 30 - 45 min tko da ti sploh ne popusti. ea je zakon! zdej v drugo me je najbl strah da bom popadke dobila doma :)




Anonimen -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 20:08:19)

Eviii, tudi jaz poznam bolečine pri ledvičnih kamnih in pesku. Sama sem to dala skozi že 2x. To so tako hudi napadi, da se ti zmeša od bolečin. Jaz sem celo skupaj padala od bolečin. Pa mi je veliko ljudi reklo, da če sem to preživela, da potem je porod mačji kašelj. Pa so se zmotili. Zame je porod bil 100x hujša bolečina, predvsem pa drugačna bolečina. Pa ne da te strašim, jaz bi bila vesela, če bi mi kdo to vnaprej povedal.
Jaz bi naslednjič (če sploh to kdaj bo) absolutno vzela epiduralno.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




miškolina -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 20:19:40)

Tudi jaz sem iz Lj, pa sem šla rodit v Postojno, z epiduralno. Ne morem prehvalit tega. Porod sam ni nič bolel!!!! Res, mi je anestezistka na začetku kar dvakrat sfalila z iglo v hrbtu in je v cevko prišla kri (kar se ne sme zgoditi) in je rekla, da se ji je to tudi prvič zgodilo. Če še v tretjem poskusu ne bi zadela, ne bi več poskušala, ampak bi moral roditi brez. Mogoče sem bila takrat tudi jaz nekoliko nesproščena in nisem znala dobro upogniti hrbta (ker se moraš nekako prepogniti, da vidi vsa vretenca). Tudi jaz ne verjamem, da te lahko kaj boli: cevko ti vstavijo še preden te ful boli in potem non stop kontorolirajo. Pri meni je bila anestezistka cel porod  (9 ur) zraven in ko me je malo začelo boleti, mi je povišala dozo in ko nisem skoraj nič več čutila popadkov mi je malo odvzela dozo. Popadke sem pa čutila le kot rahel pritisko v sp. delu trebuha, nič bolečega in to do konca. Skoz so me spremljali koliko sem odprat in ko je šlo zares sem samo res močno pritisnila in je šlo v parih minutah. Tudi potem nisem imela nobenih bolečin (glavobola ali karkoli zaradi epiduralne), hudičevo so me boleli le šivi na presredku. Vendar tudi to se potem reši z vekratnimi dnevnimi hladnimi tuši tam spodaj in lekadoli. Kar korajžno!




mika -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 21:52:27)

]Če ti dajo prehitro, potem ko so največje bolečine, lahko popusti in Epiduralno ti morajo dati ob pravem času. Če ti dajo prehitro, potem ko so največje bolečine, lahko popusti in obratno. Res je, da si v prvem primeru bolj spočit in da potem, na koncu lažje iztisneš plod.

Tole ne bo držalo, ker je zraven tebe anestezist in kako se stopnjuje bolečina, tako ti dvigujejo ea. Glede na iztis [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] tudi ea nima vpliva, ravno tako kot pri naravnem porodu ene dobesedno vržejo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ven, ene pa tiščijo še pa še. Jaz sem pritiskala  eno uro.

Jaz sem iz  okolice mb, rodit sem pa šla v sg ker v mariboru lani ni bilo možnosti za ea oz. so bile minimalne. To je bil moj prvi porod in če se nebi odločila za ea, bi se matrala ko[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image].

Ti pojdi na predavanja o ea in boš izvedela ta prave informacije, ker tiste ki so nekaj slišale pa niso rodile z ea, včasih vstrelijo kakšno neresnično.

lp




babylove -> RE: Epiduralni porod (16.10.2005 22:21:43)

Sicer ne spadam med februarčice, ki jih sprašuješ o mnenju, ampak se bom kljub temu vključila v debato.
Rodila sem z epiduralno in ne bi nikoli in nikdar naredila drugače. Porod je hud fizični preizkus za telo in marsikatera porodnica, ki misli, da je na porod pripravljena, je presenečena nad intenzivnostjo bolečine. Zakaj si ne bi poroda olajšala, če lahko? Ne pa mislit, da je porod z epiduralno brez bolečin, saj anestezijo dobiš šele pri 3-4cm, do tja pa je lahko že križev pot. Kljub morebitni odločitvi za epiduralno se je treba psihično pripraviti na bolečino in izčrpanost.

Pogumno!




mamči -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 0:12:48)

Sicer sem pristaš vsega naravnega - ampak, če bi imela možnost in bi še bila kdaj noseča SIGURNO EPIDURALNA !!!!!!!!!!!!
Prvič, ko sem rodila......sem nekak preživela tistih vsega 10.5 ur.
Drugič so rekli, da bo vse hitreje, manj boleče, pa je bilo krajše za vsega 2 urci, pa taaaak intenzivno in boleče, pa nikam odpiranje (kot prvič), sem bla vesela, da sem preživela, res!!!!!!!!!!
Sem drugače trpežen človek, imam katastrofalne migrene, tako da sem vajena bolečin.
Ampak jaz imam dovolj dve boleči izkušnji, kljub prekrasnim  babicam med porodom- analgetiki so božji žegem- če še kdaj definitivno epiduralna!!!!!!!!!!!! Do zdaj nisem bila zainteresirana zanjo, čeprav jo je pri meni imela že moja mami in vem da je dobra stvar. Ne vem, če bi še pristala v boleč porod, meni je bilo 2krat čisto dovolj in če obstaja možnost, ženske sprejmite.
Madona, saj enkrat bo moglo prit do tega, da se ženske ne bomo tolko mantrale, dedci pa bolj trdo serj... pa zravet skoraj tulijo!!!!!!!!!!!!!!!!!




Lunca1 -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 6:53:57)

No jaz sem tudi rodila z EA in sem tako kot Lara tudi imela sprožen porod. Vstavili so mi jo takoj za umetnimi popadki, priklopili pa ko sem prosila babico. Prvič mi je prijela samo na pol, tako da so mi jo kakšne 2 ure pred koncem vstavljali še enkrat. Vmes sem imela ta prave popadke z vso bolečino, potem pa so mi jo vstavili še enkrat in takrat je prijela tako kot se zagre. Nisem čutila nobene bolečine več, samo še močan pritisk na blato, kar pa je bil znak, da je porod že blizu konca (odprta 8 prstov). Na koncu me je sicer precej zapeklo, verjetno zato ker sem se notri precej strgala.

Jaz EA vsaki toplo priporočam.




babylove -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 8:02:26)

Dodala bi samo še to: porod z EA JE NARAVNI POROD. Otrok pride ven po naravni poti, na naraven način, nikjer ni nič umetnega. Ublaži se samo bolečina, ampak ali zaradi tega 'umetno' rodiš? Saj sem brala, da se tudi pri porodu brez EA bolečine blažijo z analgetiki, da punce dihajo neke smejalne pline (?) ipd. - ampak to je 'naravno', EA pa 'umetna'? Neumnost.




BaGSi -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 8:23:19)

Jaz o tem po pravici povedano niti ne razmišljam:

- prvič zato, ker bom rodila v Lj in glede na izkušnje vem, da je tukaj to zelo težko izvedljivo (sploh, če porod ni napovedan, sprožen ali pa je huda gneča - kar je skoraj vedno)
- drugič zato, ker v Postojno ne bi šla rodit (ker je Lj porodnišnica (vsaj v moji bližini) le najboljša glede oskrbe novorojenčka ob kakšnihkoli težavah)
- tretjič zato, ker sem prvič rodila mesec dni pregodaj v 2h urah; ob sprejemu sem bila odprta 2 cm, rodila pa preden so me uspeli zdravniki sploh pregledat in brez vseh analgetikov,... skratka bolje kot idealno.
- četrtič pa zato, ker upam (in sem vedno optimist), da mi bo tudi drugi porod ostal vsaj približno v tako lepih spominih kot prvi...

Vem, da če bi si zamislila EA, in le-te zaradi različnih okoliščin ne bi mogli izvest (gneča, pogoji) bi bila zelo nervozna, pozitivna energija bi mi padla,...tako da jaz sem za sebe ocenila, da bom tudi v drugo rodila brez EA...

Vsem želim lep porod, čimveč pozitivne energije, čimmanj bolečin in maksimalen uživatek z vašimi dojenčki!!!




Tina76 -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 8:39:54)

Pozdravljena čuko!

Tudi sama bom rodila februarja in tudi jaz živim v okolici MB-ja. Ampak imam zaradi EA velike pomisleke, da jo bom mahnila v SG. Ni mi všeč, da je v MB še vedno loterija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]lai bom dobila EA ali ne. Kdaj se boš udeležila kakšnih predavanj in kdaj misliš it v materinsko šolo? Glede na to da sva obe februarčici je velika možnost da se srečava. Če želiš mi piši.... lahko tudi na privat.

LP

Tina +[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




mamči -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 9:13:48)

Babylove, sem se narobe izrazila da bi nekako lažje razumela. Normalno, da vem kaj in kako je EA, ker sem med. sestra- tako da če sem te prizadela se opravičujem.
NARAVNO sem mislila v smislu "naravnega", kar pomeni brez analgetikov in drugih sredstev za lajšanje bolečin- ko si prepuščen toku "naravnega" dogajanja, brez prisotnosti kemije. To je v smislu naravno, otrok pa pride s pomočjo EA po OBIČAJNI POTI- skozi nožnico, kemija pa logično tu je prisotna....................
Skratka, vem kaj pomeni EA in nisem hotela, da bi izpadlo, kot da je EA nekaj nenaravnega, ker dobro vem da je sam potek popolnoma naraven. Zato se opravičujem, če sem povzročila nevšečnosti- ni bil moj namen![sm=angel.gif]




MarijaPo -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 9:40:42)

mamči ti se nič ne sekiraj. Naravno lahko pojmujemo na 1000 načinov, tako da itak, nekdo bo rekel, da že če greš rodit v porodnišnico, ni več naravno. Kdo drug bo pa tud EA poimenoval kot čist naraven.

Sama bom tudi šla rodit v Postojno, kjer zagotavljajo EA. Ljubljana in MB ničesar ne zagotavljata in da do zadnjega ne vem kako bom rodila, pač ni zadovoljivo.

Tudi jaz ne vem zakaj bi morali trpet, če nam ni treba. Pa še naši sončni so po moje bolj sproščeni, ker mama ni vsa iz sebe od bolečin in groze.

Kakorkoli se boste odločile, bo že nekak, saj razen tistih, ki so umrle, je še vsaka rodila.




asija -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 10:28:56)

Jaz sem imela vse dogovorjeno z  anesteziologom. Še na sestanku mi je rekel, Če boste rodili en teden pred rokom bom 100% dosegljiv. IN.. ko je napočil čas je bil nedosegljiv (službeno v drugi državi), drugega pa tudi ni bilo mogoče dobiti. Jaz sem bila ful šokirana, saj sem bila prepričana, da ne bom rabila trpeti. To me je ful potrlo. Vendar sem rodila v 4 urah in pol s pomočjo umetnih. Ner vprašajte kako je bolelo. Ko je bilo končano sem se pogovarjala z zdravnico in je rekla, da res škoda, da moramo ženske tako trpeti. Pri drugem sem bom spet odločila za njo. Upam, da bo čez par let drugače.

Zakaj bi trpele , če ne rabimo.




mamči -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 10:40:00)

[sm=smiley20.gif], res ni treba taaaak trpet. Sam ziher že moraš bit, kak bo potekal porod.
Jaz bi dohtara [sm=lev.gif], če bi se zmenila, on pa




čuko -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 16:40:27)

Pozdravljena Tina76!
Jaz imam rok 4.2.2006 in sva se z fantom že vključila na predavanja v Mariborski bolnišnici. Odločila sva se malo hitreje ker potem bo zima in mrzlo pa se mi sigurno nebi več tak dalo, pa tudi nikoli ne veš kak bo.
Glede epiduralne pa mislim, da zdaj v MB ne bi smelo bit problema, ker so nabavili še štiri nove anesteziste, tako da jih je zdaj šest.Bomo videli!
No upam, da imaš kje v bližini mene rok, da se bovo mooče videli ali bili celo skupaj v sobi. Piši kaj!! Lepo bodi!!!




čuko -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 16:46:14)

Pozdravljene!

Prvo bi se vam rada zahvalila za vaše izkušnje, mnenja in napotke! Full ste mi pomagale in mislim, da se bom kar odločila za EA, vendar bom pa vseeno šla prej na predavanja, da vidim kaj bodo povedali. za EA sem bila že tako navdušena, samo sem imela pomisleke, ker so govorili, da si lahko hrom, če ti ne vstavijo prav, zdaj pa vidim, da imate same pozitivne izkušnje.

Hvala vam in lep porod vam želim tistim, katere še to čaka!  Mogoče se vidimo!!!




Tina76 -> RE: Epiduralni porod (17.10.2005 17:35:02)

Lep pozdrav čuko!

Povej mi please kam si to poklicala da si se vpisala v materinsko šolo in kje točno v bolnici poteka.
A kar pokličem v centralo al kaj? A rabim od G kakšno napotnico? Meni ni nič jasno[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

Aje fajn v materinski?  A si 100% glede štirih novih anestezistov? Kooooončččnoooo!!!

Lepo se imej !


Tina &[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]




čuko -> RE: Epiduralni porod (18.10.2005 12:50:29)

PozdravljenaTina 76!

Prvo bi te lepo pozdravila! Jaz sem poklicala karna centralo 321-1000 in sem rekla da bi prosila materinsko šolo in so me vezali. Meni je v šoli fajn, saj ti povejo kako moraš dihat,telovadit in kako ti partner lahko pomaga pri porodu, če ga imaš zraven. Predavanja potekajo 7x, in to vsak torek in sredo. Novi termin se ti začne mislim da 8.11.2005, tak da se lahko že naročiš, ker mi še imamo samo danes in jutri. Če hočeš imet partnerja pri porodu mora s tabo v šolo, ker brez potrdila baje ne gre.

Aja glede anestezistov pa je res, ker sem jaz babico v šoli vprašala, pa mi je rekla da je res in tudi, da če bi še ona rodila bi šla tudi samo anestezijsko, ker jo je full bolelo in nina velikega praga bolečin.
V kratkem bom pa zdaj šla na predavanje o EA in če te zanima, ti sporočim kako in kaj!

Lep pozdrav.




Petra P. -> RE: Epiduralni porod (19.10.2005 18:58:05)

Malo sem pozna, pa vseeno. Rodila sem z EA! Oh kakšno olajšanje. Punce, vi se kar zmenite zanjo, saj pol vam je ni treba vzeti, če se vam ne zdi, da vas zelo boli. V porodnišnici ne bodo nič jezni.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Kar se pa tiče zapletov - do zapletov pride tudi pri bolečih porodih. Samo, ko so se meni 3 sestre metale po trebuhu, tega vsaj čutila nisem, prijateljica pa je pri tem skoraj umrla. Nihče ne jamči, da bo z vami ali z otrokom vse v redu. V nobenem primeru. Ampak, ker sem bila jaz dobre volje in spočita, sem bila pripravljena na več, kot bi bila sposobna sicer. Sedaj smo spet noseči in če bo le šlo vse po sreči, bomo spet rodili z EA!

ČUKO - eno vprašanje: kako je sedaj z EA v MB? Praviš, da imajo anastezistov več? Od kdaj? Pred tremi meseci je rodila kolegica, je mela huuuude veze, pa je ni mogla dobit, ker so imeli anastezisti neko čago. S kom se je zdaj potrebno pogovorit te stvari?




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>