Hiska. Ali jo imate/zidate? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

Seven* -> Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 12:44:02)

Zanima me, koliko vas je tukaj, ki gradite hiso. Kaksni so stroski gradnje, kako vam znese.. Se mi zdi, da se dandanes vedno manj ljudi odloca za gradnjo.. Izkusnje? A je dandanes sploh mogoce graditi, ce imas povprecno placo?

CatJa -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 12:47:38)

Če nimaš vsaj parcele ali kakšno finančno injekcijo (s strani staršev), s povprečno plačo ne moreš zidat. No, pač, lahko, se pa sprašujem ali si zapufan do kraja in do konc življenja.

nita -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 12:50:36)

Mi sicer ne gradimo hiške in tudi  v vsej bljižni in daljni prihodnosti (razen če ne zadanemo na lotu) hiške ne vidim, si pa urejamo mansardo pri dragemu doma. Stane, da glava boli. S krediti (če bi vzela oba) bi si mogoče lahko kupla sam parcelo, kje je pa še vse ostalo...????

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 12:58:32)

Hja,mi smo kupili staro istrsko hišo,na portalu je letnica 1882,torej je luknja brez dna.
Najnujnejše smo naredili:novo streho,centralno kurjavo,in fasado,ker je bila prej samo iz kamenja in je prvo zimo v njej bil pošten prepih.Pa nadstrešek nad teraso,železno ograjo na terasi in okoli vrta laminat po sobah.Bil je pošten zalogaj,zato moram sedaj čakat,da se nateče kaj zaloge na račun.Hočemimeti nov podest in stopnice,kopalnico in kuhinjo,zbrusit ladijski pod v dnevni in ga polakirat.Vinsko klet,pa še kaj bi se našlo.To pa ogromno stane in ne vem,kdaj bom uresničila želje.

srki -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:05:59)

Se strinjam s CatJo, želim si hiške, z vrtom in vse kar spada zraven, vendar jo lahko samo sanjam. Žal si je ne moreva privoščiti, razen če se do konca zapufava in potem gledava, ali bomo kaj jedli ali ne. Ne razumem pa tistih, ki imajo plačo-osnovno čez 300 jurjev, pa jokajo. Kaj pa mi, s 136.000?!

muki1 -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:07:56)

Po mojem se da, če dobiš parcelo in če se zapufaš do penzije.
Neva, to mora bit pravljica. A bomo deležni kakšnih slikic?

Olivija -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:11:19)

Midva bova morala graditi, ker bo kmalu premalo prostora. Imava pa to srečo, da parcelo že imava in da sva trenutno pri mojih starših, kjer lahko malo prišparava na stroških.
Plačo imava pa eno povprečno in eno nadpovprečno, pa me še vseeno skrbi, ker sva izračunala, da bi morala po 200.000 kredita na mesec odplačevati [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Bova se pa zdaj čez zimo lotila papirjev, potem sledi pa gradnja. Stanovanja se mi zdijo pa predraga, sploh tukaj v okolici Kranja, potem se nama hiša še vseeno bolj splača.

LP, O.

rija -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:16:43)

Zidav, ali bolje rečeno končujeva najino hiško. Stroški pri klasični gradnji, pa da ne zgradiš v enem letu, so se nama povečali od začetka gradnje in planiranih toliko in toliko za celih 100 %! Brez pretiravanja.
V zadnjih letih se je že material podražil za ca. 30 procentov, pa ko gradiš, tudi ne daš glih vsega najcenejšega noter. Vsaj midva ne.
In tako prideš v neslutene višave. Končni obračun za opremljeno hiško bo ca. 50 mio, kar je v končni fazi veliko več, kot sem bila pripravljena reskirati za hišo, ampak na sredini gradnje je pa tudi ne moreš več podreti...

Mislim, da s povprečno plačo (kakšna pa je?) nimaš kaj dosti razmišljati o gradnji. Če želiš še koliko toliko uživati v življenju. Vsaj moja izkušnja je taka.
Če bi šla še enkrat "gradit", bi se definitvno odločila za montažno hišo. Že res, da ni vse tako kot si zamisliš, ampak stane neprimerno manj (tudi s povprečno plačo dogradiš) in stane neprimerno manj živcev. Predvidevam.

KIRA -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:23:15)

hišo mamo, zidano nekje 1939, pa prezidano cca. 1 mio x. jo pa sedaj sanirava (med temelji in streho - to bo še malo počakalo - v glavnem zaradi financ). je bla v katastrofalnem stanju. požre pa hajdi dnarce - vsaj za moje pojme.
dela napredujejo počasi, ker delamo vse sami (v glavnem samo mož in moj tast), nekaj malega pomagam tudi jaz, pred časom tudi sestra in moj fotr,amapk res čist malo.... sta odnehala. material pa te zadeve, pa kupujeva kolikor se da sproti na kakšnih akcijah - edino zaradi financiranja vse zadeve sva morala nekaj stvari kupiti na predračun - pa sva tudi takrat pazila, da sva vzela ali akcije, ali zadnje kose, ali pa sva koristila kake druge popuste. tako da imava v glavnem vse kupljeno po nižji ceni kot je normalno, drgač bi najin budget že davno eksplodiral.
sedaj, ko pa je financ takorekož "zmanjkalo", pa financirava sproti kar moreva in se vse že malo vleče. plan je bil, da se bomo do poroda preselili, sedaj pa se bo pač malo zavleklo za par mesecev. glavno je, da bo orenk narjeno in da bomo na svojem in na toplem. se splača malo počakat.
ko bomo videli, kako bo pa naprej (finančno), se bom pa odločali tudi glede popravila in izolacije strehe, izolacije temeljev, priklopa na mestni vodovod (imamo studenec), elektrike (sedajimata obe bajti - najina in "prizidek", kjer so ostali - elektriko prek 1 števca - ampak je skoz galama, ker je visok račun) - bomo dali priklučit tudi števec št. 2, ko bomo zbrali za takso.... ma tega je še polno takh reči - vedno kaj novega in nepričakovanega. stare bajte pač so take da moraš pričakovat nepričakovano - pač ni novogradnja.
Lp

viv_ -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:24:24)

Mi imamo svojo hišo - no, v bistvu je moja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], letos smo zrihtali prepise. Je ogromna bajta - ko kasarna, v polovici je žlahta, polovica je moja. V moji polovici so naši v sredini in mi spodaj. Ker nam zmanjkuje prostora bomo začeli spomladi rihtat mansardo - kar zalogaj. Baje predelava obstoječega pride 30% dražje kot če bi gradili na novo.

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:28:49)

muki1...morda so sanje,na svojem smo,vrt pa še kaj več(tudi parcele je precej šeokoli hiše)samo ljudje smo vsaj eni,taki,da pol hočeš še kaj več.
Novogradnja je čisto nekja drugega,takrat si ti izbereš,kakšni prostori naj bodo,jaz sem že narejene dobila pa se moram znajti.
Sicer pa dekleta,še imate časa za izpolnitev želja po lastni hiški.
Jaz sem nanjo čakala 28 let.Torej nekoč nekje se vambo odprla prilika.!!!
Ne nehajte upat in sanjat.

KIRA -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 13:35:33)

glede financ sem pozabila napisat, da vam dam en okvir - jaz službe nimam že vse od 31.maja 2003 - moj lubi pa je vzel kredit 5 mio na NKBM - (plačo ima netto pod slovenskim povprečjem) -  na 10 let (ima pa še 3 kredite pri različnih institucijah: 2 po 10 jurjev na 2 leti, ta dva sta 1/3 odplačana,  pa še enega za 27 jurjev, ki naj bi bil do kraja leta odplačan - tako da lahko računate, koliko gre SAMO za kredite). del kredita je porabil za odplačilo 1 starega kredita, to je bilo cca. 1,5 do 2 mio. z ostalim sva financirala okna (1 mio), vse ostalo pa je šlo za predračune itd.. pa še izredni limit je prosil cca. 600 Ksit in je izkoriščen do kraja. pa še vzajemno pomoč pri delodajalcu v višini cca. 25 jurjev mesečno (odplačilo) na 2 leti mislim.
naju je nekaj cajta ven vlekla moja prejšnja prodoniška, vmes je začelo pošteno škripat, tako da sem bila prisiljena prodat nekaj stvari (par zbirk znamk, srebrnike itn... nekaj jih še imam, nekaj pa jih šparava za deco - kot spomin in finančno naložbo)  sedaj pa upam, da bom vsaj položnice, ki so se doma nabrale, lahko pokrila z "mojimi prilivi" in se vsaj tega rešiva (hvalabogu da bom spet dobivala porodniško - pa nisva zaradi tega dobila še enega otroka, pač pa zato, ker sva imela srečo - da ne bo kdo kaj grdega rekel !!! - 1. bebica je bila IVF, 2. pa je ratala po naravni poti in sva blazno srečna). so pa glavni razlog za tako zapufanje otroci, poleg tega pa se večno ne moremo stiskat pod streho na 35m2, kjer je poleti peklensko vroče, pozimi blazno mrzlo, pa še kopalnice ni (samo WC). Da o tastu in tašči sploh ne govorim - privatne sfere nimaš skoraj nič.
no, toliko - če vas zanima, kako sva financirala vse skup. bajto sva pa takorekoč "herbala", ampak je bila v katastrogfalnem stanju (plesnava komplet, zamakalo je, streha pušča, vleklo je nad vsa okna, popravila oz. kompletne menjave so bile potrebne vse inštalacije: vodovod, kanalizacije, elektrika........).

LP

lutka -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 14:25:55)

Tudi midva zidava, prizidek in mansardo. Kar pač danes brez kreditov ni nič sva ga tudi midva vzela. Pri KBM sva se "zapufala" za 5 mio[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image], na sedem let. Upam, da bomo vsaj po tavečjem s tem denarjem pozidali in mogoče tudi zasteklili [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] (upam). Obroka imava 72.000 sit, s tem ,da ima mož kar lepo plačo, cca. 300.000 sit. Dobim pa zato jaz toliko manjšo plačo, ker delam na pet ur, pa tudi dokladi niso ne vem kaj. Brez kredita ne bi mogla zidat.

Drugače imam pa srečo da imam starša, ki mi pomagata. Ati je vzel kredit, da bomo lahko naredili streho in pokrili, ker za to bi nama pa verjetno zmanjkalo denarja. Pa normalno tudi brez dobrih prijateljev ne gre [sm=angel.gif], zidajo nama praktično zastonj, možev brat nama bo centralno in vodovod tudi naredil zastonj, tukaj pa se lahko prišpara ogromno denarja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ko bomo pozidali boma naredla eno veliko žurko za vse prijatle , ki so nama pomagali. Jedlo in pilo se bo do jutra [sm=smiley2.gif][sm=smiley2.gif]

lp

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 14:29:51)

ne zidamo še..drugo leto začnemo. trenutno smo v izdelavi načrta in pridobivanja gradbenega dovoljenja. je res brez tega, da sva parcelo dobila in da živiva zdej na svoje in zastonj (brez najemnine) in da se bova zapufala do vratu, ker gre vs pršparan dnar zdej sproti še za načrt in komunalno in oh in sloh..ne vem. mislm da bo dobrodošla tut kaka finančna injekcija tkoda v bistvu sploh ne upam razmišlat kam vse to pelje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] se bom pol ukvarjala s tem k bom na tem :)

soncece24 -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 14:32:17)

Midva iščeva parcelo, pa sva že obupala. vse kar je ok je 5mio, kamorkoli greš, razen če se v ormož preselim. malo si poglej na netu cene za parcele od 3 do neskončno milijonov. potem pa prikljućki+gradbeno okoli 1,5 mio (z načrtom vred), potem se pa komaj začne.... pa še kredita ne dobiš za parcelo+gradnjo, ampak ali-ali. Jaz sem zdaj ful not v tem, ker že 14 dni samo to guram, tak da kr vprašaj, če te kaj zanima. Je pa pri najudveh problem, ker je samo ena plača, ker jaz še študiram.

polona2 -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 14:38:34)

Zidali bomo naslednjo pomlad, mansardno stanovanje v hiši mojih staršev. Nekaj bomo prihranili, ker bo moja mami narisala načrt, pa v "žlahti" imamo npr. tapetnika, vodovodarja, električarja, pa tudi sami smo bolj ročni, tako da bomo, razen glavnih del, veliko naredili sami.

Grascakinja -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 14:39:00)

Midva zidava. Ampak, če ne bi dobila parcele od staršev, je ne bi čikala. Uspela sva jo spraviti pod streho brez kreditov, z nekaj pomoči staršev, večinoma pa iz našparanih sredstev od prej. Zdaj se pa začenja veliko kreditiranje, za koliko in koliko časa... še razmišljava, to zimo bova morala dobro preštudirati, koliko kredita zmore najina denarnica... Je pa zidanje hiše res jama brez dna, samo na koncu pa jo imaš!

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 15:23:38)

Tako priljubljen nacionalni šport slovencev (beri gradnja hiše) se je s prihodom novega sistema in podaljšanjem urnika umaknil s seznama najbolj priljubljenih športov. Zakaj se je tako besno gradilo bajte v prejšnjih cajtih-to je pač bil edini način investiranja kapitala. Če pomislimo kakšna je bila inflacija je bilo res najbolj pametno kupit cement in opeko...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Zdaj pa malo bolj resno.

Danes se s povprečno in tudi malo manj povprečno plačo definitivno ne more graditi - tudi če se zapufaš do amena. Nekaj prednosti imajo tisti, ki jim s kako finačno inekcijo (denar, parcela, zastonj bivanje doma **** let) omogočijo starši. Sem pa tudio videla take bedarije, da se je prišel model bunit zaradi 2mio komunalca, pri totalno komplet opremljeni parceli in hiši 400m2. Pa sta bila delavec v proizvodnji nepreveč uspešnega podjetja in učiteljica. Tudi tle je malo za razmisliti.

No pa bodi dovolj. Šibam dam.

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 15:31:23)

Jaz sem ravno danes nesla kreditne pole na banko, vzela bom 9 mil. SIT hipotekarnega kredita na hišo, ki bo sedaj prepisana na naju. Moja mami nama jo je dala. Ona živi v spodnjem štuku z mojim mlajšim bratom, dobesedno živita na socialni podpori. Zato je vse skupaj dala nama, ker je hiša potrebna obnove. Teh 9 mil. bova porabila za odplačilo starega kredita (2 mil.), ostalo pa nova streha z izolacijo, izolacija hiše in nova fasada, vsa nova okna. Ostalo bo okoli milijon, da rešiva prepis hiše, poravnava previsoke zneske na activah, kupiva kurilno olje. Torej, 6 mil. samo za 3 večja dela na hiši!!!????

Moja prijateljica in njen mož pa zidata hišo. On seveda živi v sanjah in se je skoraj skregal z nami, ko smo mu na začetku zatrjevali, da s 6 mil. ne moreš dokončati hiše. Halooo!!! On je trdil, da če delaš večino sam, da gre. No, sedaj sta tako daleč, da je on vzel 6 mil. kredita, ona 2,5 mil., sedaj je vzela novega 8 mil., s tem je tudi starega izplačala, torej skupaj sta sedaj porabila že 14,5 mil., pa še vedno ne bodo imeli izolacije na hiši in fasade, polken na oknih in še in še bo manjkalo. Zakreditirana sta oba za 15 let s hipoteko, drugih možnosti več nimata. Odkrito rečem Ne vem, če je vse skupaj vredno. Da ne govorim o tem, kako to vse razjeda njun zakon. Njuna hči mi je zadnjič rekla, ko sem ji razložila, zakaj stoji smrekca na strehi, ko jo na novo naredijo, da prinaša srečo v hišo, je rekla, to pa zastonj, ker v naši hiši ni več sreče in je ne bo. Ati in mami se samo še kregata. Stara je 8 let.[sm=smiley6.gif] A je potem vredno? NIKAKOR NE!!!

zoya_ -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 15:39:37)

Pa a ste zmešan hišo 400 kvadratov!?!?!?! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] 
Midva sva v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Za parcelo sva odštela v Domžalah 11mio, seveda bova gradila sama s pomočjo kolegov. Hiško imava veliko celih 158 kvadratov, ker ne mislim delat še za otroke stanovanj in ne vem česa še vse. Delam bajto zase. Brez kleti, ker je pod milim bogom nimam kej rabit, pa še ogromen strošek je, pa še marsikaj sva iz bajte zmetala... zakaj, ker sva razmišljala o tem, da je to za naju. Sedaj živiva v stanovanju, ne pogrešam nekih njiv in ne vem koliko trave, ali pa kleti...  Ne rabim tega. Nimam niti časa, da bi se z vrtom ukvarjala, trava zunaj... samo za norenje otrok, postaviš poleti bazen, ali kakšna igrala... dobrih 430kvadratov imava parcele in sem prov srečna. Bom na svojem, s kreditom seveda, vendar bom na svojem. Kredit bo 1/3 najinih prihodkov, ker sva dodobra preračunala vse, bo pa za juhuhuuu let. Ampak, druge možnosti nimam. Ali najem ali pa kredit. Pa že raje kredit plačujem. Seveda bo mogoče tudi kakšna babica kaj prispevala, samo vendar ne pri njegovih ne pri mojih nimajo tolk, da bi nama ne vem koliko dali. Tud to je dost, da imava dost kolegov, ki bodo prišli pomagat delat, pa vsak bo s tem že marsikaj naredu...
Vse se da, če se le hoče in dobro preračuna.
No mam to srečo, da delam v arhitekturnem biroju, kjer bodo naredil hišo, ki bo optimalno izkoriščena in vizualno luštna in moderna.... Pikec0 že ve [sm=smiley2.gif]

soncece24 -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 15:40:37)

Ja, to je žalostno, ampak resnično, jaz sem vsak dan bolj zafrustrirana zaradi tega, ker kakorkoli obrnem ne gre skozi, da greva na svoje, ker denar danes ni nič več vreden. Jaz sem se že sprijaznila s tem, da bom menda vedno doma, moj pa pri svojih, ker enostavno ne gre... naša država bi se res lahko malo zamislila kak je za nas mlade v današnjem času... eh, ne bom bluzila.... itak je brezveze

hanita -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 16:01:39)

MI smo si prenovili hišo, s tem, da je vsega skupaj 100 m2 (prenovljeno mislim prav vse od inštalacij do rajhanja...) in smo porabili točno pol več kot smo mislili.  Sedaj nas čaka še fasada in okolica in to bo še oh in sploh denarja, v bistvu, če hočeš lahko vse zapraviš v zidovih in na koncu se vpraša kaj imaš od tega, resda lep dom, ampak kaj pa drugo. In če pomislim , da imamo dohodke kar visoke , oba skupaj enih 600 in vseeno nam ne uspe prešparat kaj dosti. si ne predstavljam kako eni zazidajo celo hišo z dvema povprečnima plačama, vsaka jim čast.

BibaJ -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 16:39:03)

Midva oz. mi trije živimo na vrhu, spodaj moja mama in babica. Lani sva renovirala najino nadstropje, kar pomeni: gips plošče na strop in izolacija, nova okna, elektrika, novi radiatorji, kopalnica, kuhinja (komplet oprema), hodnik (ploščice po tleh) in prebelila vse stene. Za to sva odštela cca 5 mio.
Čaka nas še streha, nova fasada in temelji (posušit in izolirat) ter vhodna in dvojna garažna vrata - to pa ne vem kdaj nam bo uspelo. Za to bomo dali vsi skupaj.
Ne vem kako lahko eni kar zidajo in takih se mi ne zdi tako malo.
Mi ne bi mogli tako živet, da si potem ne bi mogli privoščiti 1x na mesece niti pizze ali kina. Jaz mislim, da če greš zidat s povprečno plačo, zidaš 10 let ali pa si fejst prikrajšan za "priboljške" in živiš še samo za "4 stene". Pa še takrat, ko imaš "prosti čas" in bi si lahko privoščil kakšen izlet, greš "raje" na parcelo in "nekaj delaš".
Sicer, pa vsak po svoje in take ljudi jaz občudujem, ki to zmorejo. Očitno sem preveč "komot".

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (10.10.2005 20:24:07)

Moj ima plače 180 jurjev, jaz imam 150 jurjev, imamo našparan 1 miljon na mojem računu, 1 miljon smo dobil od tašče in tasta, 1 miljon imamo izrednega limita, tako da za 3 miljone kupujemo parcelo, če jo bomo seveda dobili, cene v naših krajih ki so mal dvignjeni nisto tako grozno visoke. Gradili bomo montažno hišo, varčujemo v vzamjemnih skladih in stanovanskem skladu do zdej smo našparal enih 200 jurjev, pričakujem da bosta tudi moja starša kaj pomagala s kakšnim miljončkom, če ne se bomo pa zapufal.. Hiško bomo imeli to je sigurno ker v najemniškem stanovanju nočem živet celo življenje, kdaj pa je drugo vprašanje, upam da čim prej. Pa še to, gradnja 10 -20 let ni zame, raje se zapufam in imamo hiško narejeno takoj zato montažna, kot pa da se vleče vse skup tako dolgo, da si na koncu v hiši brez fasade s peskom in mešalcem pred bajto. Tako da jaz pravim z dobro organizacijo se vse da. 

Anonimen -> RE: Hiska. Ali jo imate/zidate? (11.10.2005 7:06:58)

Hiše nimamo in je tudi ne gradimo, pa tudi v načrtu nimamo gradnje. Zakaj? Ni denarja. Kakor si rekla - pri dveh povprečnih plačah lahko o čem takem danes samo sanjaš. Na dve povprečni plači lahko dobiš dva povprečna kredita, z njima pa lahko kupiš samo parcelo. Kaj boš z njo, če na njej ni hiše, pa ne vem. Zato v to smer niti ne delava načrtov. Sva kar lepo v najemu in čakava na neprofitno stanovanje, če ga pa ne bova dobila, potem bo pa moj dragi čez 5 let podedoval stanovanje od staršev in čez cca. 30 let še njuno hišo na Plitvičkih jezerih. Jaz nimam od koga kaj podedovati, ker nihče nima nič. In to je to. Če pa zadaneva sedmico na Lotu, potem pa... Potem je pa v trenutku vse jasno...

Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>