Anonimen -> RE: Koliko in kaj berete? (10.10.2005 8:23:14)
|
Moram priznati, da že od nekdaj veliko berem in sem pravi knjižni molj. Dedek me je naučil brati že pred začetkom osnovne šole in če se prav spomnim, je bila moja prva knjiga Ostržek. Babica mi je potem rada kupovala knjige, saj je videla, da jih kar požiram. Veliko sem jih prebrala tudi pri bivši sosedi, ki je bila profesorica. V osnovni šoli sem poleg šolske knjižnice obiskovala tudi vse knjižnice v moji občini. Vsaj v eni sem bila vsak dan. Udeleževala sem se knjižničnih in šolskih tekmovanj v branju in večinoma zmagala. Bralno značko sem skoraj vedno končala prva. Pri slovenščini sem najboljše ocene dobivala od književnosti, pa tudi od vsega, kar je bilo povezano s pisanjem: spisi, obnove, nareki in podobno. Do konca osnovne šole sem prebrala vse knjige, ki so si jih sposojale v knjižnicah ženske srednjih let: Victoria Holt, Danielle Steel, Afatha Christie in podobno. Požirala sem drame, kriminalke in avtobiografije, pri obveznem šolskem branju pa seveda še vse ostalo. Brala sem za hobi in združila prijetno s koristnim. Tudi časopisi in revije mi niso ušli. V srednji šoli in potem, na začetku zakona, sem imela nekakšno bralno krizo in sem prebrala bolj malo, morda edino še nove izdaje. Ko pa je moj zakon začel razpadati, sem spet vzela v roke knjige. Psihologija, sociologija in ostale "težje" zadeve. In potem me je spet potegnilo v branje, kjer sem še danes. Danes imam najrajši napete romane z vsaj približno nepredvidljivim koncem, za sprostitev klasične limonade, za učenje pa še vedno enciklopedije, leksikone in razne zapiske. Dnevne novice sedaj berem na Internetu, kupujem pa še vedno kar nekaj revij, ki izhajajo mesečno. Recimo, da mi branje vzame eno uro na dan, pa se ne bom veliko zlagala.
|
|
|
|