Jessy -> RE: Seznam- kaj nabaviti za novorojenčka (13.10.2005 0:10:45)
|
Moje izkušnje so take, da potrebuješ: - plenice za enkratno uporabo - tetra plenice - povijalne - 2 manjša lavorčka (eden za vodo, drugi za odpadke, ki jih mečem v polivinilaste vrečke od sadja..-moj palček zavijalček, ki je zelo poceni) - vatirane paličice (na začetku za nego popka, pa za ušesa in včasih tudi nosek) - vata (meni najbolj odgovarja Jasmin vata, ker je že narezana, nato pa jaz še vsako razdelim na 3 dele, uporabljam jo pa za jutranje umivanje celotnega telesa, ter umivanje ritke) - kobacaj plenične predloge (za miljenje pri kopanju, ker so zelo nežne in se mi zdi rokavica pregroba zaenkrat, ko smo še tako majhni, uporabljam jih pa tudi za osušitev umite ritke, ker na zraku je ne mislim sušiti, ker predolgo traja) - bepanten mazilo (za nego ritke, prvih 14 dni pa tudi za nego obraza) - hladilno mazilo (v primeru, da je ritka vneta, drugače ne) - krema za nego telesa (sem in tja se namaže tudi telo, drugače pa s to kremo vsakodnevno mažem ritko, včasih uporabim bepanten, če ritka malce spremeni barvo) - olje za nego telesa (za čiščenje ritke, saj blato le z oljem in vodo lepo odstraniš s kože, včasih se pa tudi namaže po celem telesu) - tekoče milo in šampon - škarjice z zaobljeno konico - krtačo in glavniček - 70% alkohol (za nego popka) - fiziološka raztopina (za čiščenje noska) - banjica - termometer za merjenje T vode - toplomer V porodnišnico toplo priporočam, da vzamete mazilo za dojke, nastavke za dojenje in nikar ne pozabite na črpalko za mleko, saj ko pride do navala mleka si je potrebno črpat, kar otrok ne popije, saj drugače lahko pride do mastitisa. Jaz sem jo za las odnesla, ker sem bila tako pametna, da sem črpalko pustila doma, s črpalko iz porodnišnice mi pa ni šlo, ker mi je bila pregroba, tako da sem se en dan matrala na roko stiskat. Ko so mi jo naslednji dan prinesli od doma, se mi je kar oddahnilo. Ne pozabite na obroč za sedenje. Za oblačila pa lahko rečem, da sem sprobala in mako majčke in bodije na preklop in lahko rečem, da mi bodiji na preklop niso všeč, ker je pod vratom otrok izredno razgaljen. Zdaj, ko je bolj hladno, najprej oblečem mako majčko, čez pa bodi na preklop - to je čisto vredu, ker mako majčka zapre to razgaljenost. Meni so mako majčke zelo uporabne! Moški naj se pa tudi navadijo na te reči! Kje pa piše, da morajo biti štorasti? Praksa dela mojstra! Naj se potrudijo! So pa bodiji fajn, ker je res dobro zaščiten čez ledvice. Zelo uporabne so tudi žabice. Poleti so dovolj samo žabice, pozimi pa jih oblečeš pod kakšne hlače. Pajacki so meni všeč taki, katerim se celotna ritka da odpeti posebej. Tako ti ni potrebno slačiti zgornjega dela pajacka, ko previjaš. Tudi tisti so mi vredu, ki se odpnejo po nogicah, vendar so vredu le toliko časa, dokler je pajac še malo prevelik, saj ko postane prav je nogice že težje dajat ven in nazaj noter. Tudi pajacki, ki se zapenjajo na ramenih so mi čist vredu. Res je, da je treba v tem primeru otroka v celoti sleči. Kadar kam greš, da oblečeš čez kakšen pulover ali jopico, pač takrat oblečeš kaj takega, da ti ni potrebno slačiti vsega, za doma so pa dobri, ker praviloma doma niso v puloverjih, ker je dovolj toplo. Potrebuješ pa še kakšno jopico, pa kapice, copatke, kak slinček (te rabiš pozneje), za pozimi tudi kombinezonček, šal, rokavičke... Za previjanje otroka kje drugje jaz enostavno pogrnem eno pleničko in previjem na plenički. Imam pa s seboj čistilne robčke, ki pa jih doma ne uporabljam. Sterilizator se mi zdi nepotreben. Vzameš velik lonec, na dno daš kakšno sito z ravnim dnom ali nekaj drugega, ker ima luknje in je malce dvignjeno od dna lonca. Na dno naliješ malo vode, na sito zložiš kar želiš sterilizirati, pokriješ in pustiš vreti 20 min. Lahko pa prevreš tudi direktno v vodi, le da v tem primeru plastika postane belkasta zaradi vodnega kamna. Grelca stekleničk ne rabiš, če imaš doma mikrovalovko. Potrebuješ pa še: posteljico, jogi, kovtrček, zaščito za posteljico, dvoje prevleke za posteljico in jogi, previjalno mizo ali samo podlogo (odvisno od prostora, ki ga imaš na razpolago), brisačo, odejica (za čez dan, ko spi, pa tudi za v voziček), voziček, lupinica, 2 steklenički, dudo. Se mi zdi, da sem več ali manj napisala vse. Je pa to res tisto ta osnovno, kar rabiš za otroka (zaščita za posteljico tudi ni nujna). Možno pa je, da mi je kakšna malenkost tudi ušla, ker pišem po spominu.
|
|
|
|