špekulacije o krajšanju porodniške (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju



Sporočilo


marty5 -> špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 9:32:23)

Na enem sosednjih forumov sem prebrala vročo debato o tem, da se pripravlja predlog o skrajšanju starševskega dopusta ma 4 mesece. Sicer upam, da je res le špekulacija. Sicer se temu niti ne bi preveč čudila, glede na to, kaj se dogaja v zadnjem času - socialne pravice se in se še bodo krčile.

Pri vseh podobnih zadevah me jezi le ena stvar - primerjava z ZDA in Evropo. Res je - pri veliko stvareh so pravice manjše (recimo - porodniška je pri večini držav cca 3 mesece), AMPAK - res velik AMPAK - je tudi standard tak, da lahko družina normalno preživi le z 1 plačo in imajo ženske/mame status gospodinje. Je to možno pri povprečnih plačah v Sloveniji? Ne, ni.

Uh, res upam, da je špekulacija - ampak resnici na ljubo - prej ali slej si lahko pričakujemo zožanje tudi te pravice. Če ne sedaj pa v bližnji prihodnosti.




soncicaT -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 9:36:40)

Marty5 ...na katerem forumu...lahko mi po ZS posljes...me zanima...





marty5 -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 9:37:32)

Linka ne znam naredit - na med.over.net - forum nosečnost.




CUKRČEK -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 9:50:29)

Glede na to, da smo v Evropi , bo počasi tudi to prišlo k nam. V Evropi namreč nihče nima tako dolge porodniške, kot pri nas. Upam, da to še ne bo prišlo tako hitro, da si prej še nekaj otrok omisliva.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




marty5 -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 9:54:59)

Cukerček, si mi prebrala misli - najbolje, da si čimhitreje še kakšnega otročka omislimo, če želimo imeti več kot enega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Resnici na ljubo, ni smešno, ampak kaj drugega preostane kot, da si z limon narediš limonado....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anonimen -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 10:03:59)

Glede na to, da Drobnič kot minister za družino stalno nekaj govori o tem, da je potrebno povečati rodnost in da je glavna naloga ženske biti mati in glede na to, da je že večkrat povedal, da bi bilo po njegovem potrebno podaljšati porodniški dopust na 3 leta (kar je meni veliko predolga doba) in nasploh bi ženske morale biti doma, potem mislim, da je kakršno govorjenje o skrajšanju starševskega dopusta čista špekulacija.
Če bi to res uresničili, potem bi se država znašla pred novim problemom, namreč otroci bi morali iti v vrtec bolj zgodaj. Na to pa mislim, da ni pripravljen noben vrtec v Sloveniji.




soncicaT -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 10:25:01)

Ženske smo enostavno preiztrošene!

Kaj je bila naša osnovna naloga? Biti doma in čuvat otroke...ja ja, boste rekle, zdaj smo samostojne, saj prav! Ampak ženske a se zavedate, da hodimo v službe, pridemo domov, pa nas čakajo otroci (saj hvala bogu), in če imamo srečo imamo še take moške ki dosti delajo, tako da smo v bistvu same za vse...Pa pospravljamo, pa delamo, pa skrbi v službi, itd, itd.

In sedaj bi nam radi vzeli še tistih par mesecev porodniške, pa saj niso normalni. Sem 100% da so si to izmislili moški osebki, ki pojma nimajo kako je to nosit 9 mesece bitje pod srcem, RODITI to bitje, potem noči prebedeti ob tem bitjecem (saj je vse zelo lepo, ampak tudi naporno)...in ko si bitjece končno opomore, pa bi tudi mamica si rada malo odpočila, pa bi morala kar v službo...mah me zgrozi ob tej politiki.

Kaj pa moški? Gredo v službo, opravijo svoje, saj pomagajo mamicam, ampak sem pa 100% da je večje breme na rokah matere....redko kje moški prevzamejo glavno vlogo. In poleg prevzemanja glavne vloge še hodimo v službe...kaj pa počitek. Zakaj pa mislite da je toliko poporodnih depresij?

To je bilo moje mnenje.

Lep teden še naprej!

Ženske ne dajmo se....zelo pomembno vlogo imamo....v nas se razvija novo življenje...moramo se boriti za sebe.

LP en[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] za vse ženske




Urša -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 10:47:23)

Ojoj, če nas to doleti... sam je res čist možno, tekom parih let. [sm=smiley21.gif]




Anonimen -> RE: špekulacije o krajšanju porodniške (5.10.2005 12:22:22)

Tole o Evropi in porodniški ne bo držalo!

Tako kot pri nas je tudi v Evropi "porodniška" sestavljena iz dveh delov - obveznega in neobveznega. Tudi pri nas je obvezni del dolg le 105 dni! In tako je tudi v Evropi, s kakim dnevom več ali manj.
Razlika je v tem, da je v Evropi neobvezni del plačan veliko slabše, pri nas pa je še vedno povprečje zadnjih 12 plač tako kot obvezni del. Zato se ženske v Evropi prej vračajo v službo, če bi želele, pa bi lahko ostale tudi na neobveznem delu! S to razliko, da se v marsikateri državi lahko odločijo, da ostanejo doma do otrokovega tretjega leta, delovno razmerje jim miruje (plače nimajo vendar jih služba "čaka").
Tega pa se pri nas ne da!

Tudi pri nas se že kar nekaj časa pojavljajo pritiski delodajalcev, da bi se matere odpovedale neobveznemu delu in ga izkoristile na kak drug način.




Stran: [1]