Sofia21
|
Ja, NIPT testov kar nekaj. NIPT Panorama, NIPT Harmony, NIFTY, Qualified 360,...Od leta 2016 rastejo kot gobe po dežju. Vsi delujejo na skoraj enak način in pri vseh ponujajo za različne cene različne pakete. In imajo laboratorije na različnih koncih sveta. Ko jih primerjaš, vidiš, da je cena glede na obseg kaj se pogleda, skoraj enaka. Je pa tako, da so še vsi dosti nezanesljivi kar se tiče duplikacij in delecij (torej tisto, kar ponujajo v razširjenih, dražjih paketih, prihaja do lažno pozitivnih rezultatov). Tudi če se preverja duplikcije in delecije, ne te osnovne trisomije in spolne kromosome, na amnio, zahteva postopek veliko več časa za rezultat, kot pa če se preverja najpogostejše trisomije 13, 18 in 21, za katere se menda pri amnio lahko zaprosi za hitri rezultat (2 do 3 dni, vprašaj Inčika, upam da imam pravo informacijo). Jaz sem delala NIFTY plus (odločala sem se med NIPT Panorama razširjeni in NIFTY plus). Pri meni bo izgledalo tako, da me po 1 tednu (laboratorij za Evropo je v Zagrebu) pokliče zdravnica, ginekologinja, ki mi je pred odvzemom krvi vse razložila. V klicu mi razloži izvid od genetika in mi pošlje izvid po pošti, lahko pa udi po e-mailu. Če bi bilo za kaj večje tveganje, se me napoti na amnio. Verjetno sem za njih odločila tudi zato, ker sem že v prejšnji nosečnosti tam delala enak test 🤷🏻♀️. Ko sem jaz malo klicala naokoli ponudnike teh predrojstvenih testov so mi vsi (brez izjeme) že skoraj agresivno zagotavljali, da je njihov test najbolj točen in 'edini pravi'. Torej konkurenca je močna in malo se tepejo za nas 😏. Dobimo pa pri vseh praktično isto stvar. IZVIRNO SPOROČILO: sončektvoj Jaz sem pa delala Qualified 360, ki je malo drugačen od Niftya. Kri sem dala kar pri svojem G, pošlje se potem v lab. v Italijo. Potem pošljejo direkt iz Italije rezultat ginekologu. Rezultat ima izvid genetičarja - razlago rezultatov in pa eno tako tabelco kjer piše če je bila zaznana katera od preverjanih napak. Preverja tudi več stvari, vse kromosome v bistvu. Eto tak nekak zgleda rezultat http://qualified.si/images/qualified-rezultati-testa-3.jpg. Mi je pa ginekologinja poslala vse to na email s svojim pripisom, da je vse ok. Edino jaz sem si skoraj živce pojedla v čakanju na rezultate Je pa res, katerikoli od teh testov je lahko lažno pozitiven. Držim pesti inčika
|