Kdaj dati spat dojenčka (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


simona2 -> Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 14:45:13)

Ojla,

vem, da je to že stokrat prežvečena tema, kdaj, kako, s pomočjo česa... Pa kljub vsemu me zanima kdaj dati spat v posteljico v temen prostor enomesečnega dojenčka. Ker me je strah, da ne bi spali celo noč se ponavadi trudim in jo poskušam obdržati budno najmanj do 21-ih ali celo 22.30. V babiški šoli so nam namreč svetovali zadnje hranjenje in previjanje okoli 22-ih do 23-h, vendar se meni zdi to že kar pozno, saj še kar nekaj časa potem traja, da naša malčica zaspi (ponavadi po previjanju na dojki).

Večkrat sem opazila, da omenjate, da dajete malčke v posteljo že okoli 20-ih? Morda malo starejše ali že tudi pri enem mesecu? Pa še en problem je, a jih potem čez noč previjate, če jih date v posteljo že tako zgodaj?

Tudi jaz bi veliko raje dala dojenčico v posteljo že ob 20-ih ali 21-ih in še imela kakšno urico zase z mojim [sm=smiley27.gif].




rainbow -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 14:57:42)

Halo!

pri enem mesecu je po moje še prezgodaj načrtovat takšen urnik, ker še otroček različno spi tudi podnevi in je tudi zvečer različno zaspan, potem pa še krči itd. Jaz sem mojo drugo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] uspavala v tem obdobju zelo dolgo, tudi po dve uri (bolj sem se trudila, slabše je bilo), ampak da bi sama zaspala, niti pod razno, redki dojenčki so takšni, pri enem mesecu, seveda.

Torej jaz sem jo dojila, nosila, plesala z njo, itd itd; ponoči pa je nisem več previjala ob tem času, razen če sem slišala kak ogromen rafal[sm=smiley2.gif] ali če je bila ful mokra skozi.

Veliko potrpljenja pri uspavanju!

lp




Anonimen -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 15:10:49)

Mislim, da je prva stvar, ki se je moraš zavedati ta, da čimmanj kompliciraš. Otroka moraš navaditi na nek ritem. Npr. če ima 6 obrokov na dan naj bo to ob istih urah. Ponoči prilagajaš njegovim potrebam, ker le tako ti bo potem spal celo noč. Moj otrok hodi spat ob isti uri že cel čas in to je 19.00. Pa naj so obiski, naše obiske prilagodimo, naš celoten družinski ritem je prilagojen temu, da otrok zvečer zaspi ob rutini in ob isti uri. Kopanje, previjanje, hranjenje in potem se položi v posteljco. Kako? Najboljše, da ga položiš v posteljco brez uspavanja na rokah npr. z vrtiljakom, s tem da mu poješ,....  Če to ne gre ga pač imaš malo na rokah s plenico pod njegovo ličko in ga  položiš s plenico v posteljco, da ima že nekaj toplega. Je pa potrebno biti vztrajen. Nekateri pravijo, da je to prezgodaj. Jaz pa mislim, da ti otroka, ki se uspava na rokah, ki hodi spat kdaj se njemu spi, da nima navad in nekega rituala, ne moreš v roku enga dneva navaditi na red. Je treba graditi in nadgrajevati. Ker drugače bo pa jok in stok, da spi z vama v postelji (pa to ni noben napad na nikogar), da ga je težko nositi ure pred spanjem, da je potrebno iti z njim spat. Jaz sem ugotovila, da otroci niso zakomplicirani tako kot to zakompliciramo mi.

Jaz ne bi čakala na nočni obrok, da bi bil do takrat buden. Se bo zbudil ko bo hotel, ponoči ga ne previjati, se ne pogovarjati z njim, se ne igrati z njim, ker bo drugače noč razumel napačno.

Upam, da vam bo uspelo najti ritem, da bo otrok sit in naspan in da bosta mamica in očka znala si vzeti čas zate in ta čas izkoristiti. Pa nobene slabe vesti, če bo otrok spal že npr. ob 20.00, da je to prezgodaj.




Marogica -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 15:12:39)

Simona2, sem ena izmed mam, ki spoh kaj dosti ne komplicira in imam otroke, ki prespijo celo noč, v svoji sobi in temi od 5 oz. 6 meseev. Vendar pa govoriti pri enomesečnem dojenčku o urniku spanja, je utopija. Srečna boš lahko, če boš imela "urnik" na 2-3 ure, pa še takrat bodo dnevi najprej enaki nočem.
Torej jaz sem dala oba otroka v svojo posteljo takoj, vendar v spalnici. Po treh mesecih smo ju dali oba v svoji sobici. Šele ko se sta se "ritma" malo navadila, sem ju začela dajati spat ob 20., pa sem ju zbudil okrog 23-24 ure, pa nekje oktog 4 ure zjutraj. Večerni obred sem opravila pred 20 uro, okrog enajstiha pa sem ju v temi podojila, enako je bilo tudi zjutraj. Tako sta se počasi navadila, da je ob 20. "zadnji" obrok, ker sta ostala dva v bistvu v spanju pojedla. In ta navada je ostala tudi za kasneje.




Pi-kica 1 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 15:24:37)

Pri enem mesecu se pa jaz še nisem obremenjevala z nekim urnikom. Spat sem ga dala, ko sem menila, da je to njegov zadnji dnevni obrok. Sva pa imela že čisto od malega rutino pred spanjem - kopanje ali vsaj temeljito umivanje, preoblačenje in potem hranjenje. To pa je bilo ob čisto različnih urah. Včasih že ob osmih, včasih pa tudi komaj ob desetih. Tudi čez dan tako majhen nikoli ni jedel ob istih urah. Včasih je spal tudi pet ur skupaj, drugič pa je želel naslednji obrok čez dve uri. Sčasoma si je ritem sam uredil in sedaj hodi spat med osmo in deveto uro.
Čimmanj kompliciraj in prisluhni otroku, pa bo.

LP

Pi-kica




mimica -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 15:40:37)

Jaz ossebno sem imela veliko srečo, saj je moj mali ujel sam nek ritem in sicer nekje na 2-3 uri. Spat smo pa res hodili zelo pozno in to nekje 22.00 ure,včasih še bolj pozno. No, sčasoma se je to normaliziralo in mali nama je sam pokazal,da je to postaja prepozno za njega. Sedaj pri štirih mesecih pa gremo spat ob 20.00 in vidim, da mu tudi to že postaja prepozno. Mislim, da ti bo otrok sam pokazal, da je pa nastopil čas, ko bo mu ta ura prepozna.




simona2 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 15:42:23)

Mogoče ste me malo narobe razumele. Sploh se ne obremenjujem z rutino in jo hranim čez dan, ko se ji zahoče oziroma ko se zbudi. Bolj me je skrbelo, da je morda ob osmih prekmalu za posteljo in da jo potem ne bi več previjala. Včasih imam namreč občutek, da je že ob osmih zaspana, vendar se trudim še malo, da jo obdrživa budno (kopanje, igranje, masaža...). Mislim, da jo bom od zdaj naprej dala spat, ko bom imela občutek, da je zaspana, pa tudi če je to ob osmih, jo bomo pač malo prej kopali in se z njo igrali, saj imam jaz cel dan oči pa nekaj popoldanskih ur. 

Vseeno hvala za nasvete in predloge, na začetku je res popolnoma vse dobrodošlo, ko si še nekoliko zmeden in nesiguren, počasi pa opažam, da se stvari tako ali tako same od sebe izboljšujejo in urejajo.




Anonimen -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 15:56:10)

Ob osmih ni prekmalu. Otroka ni potrebno ponoči previjati, razen če je pokakan oz. če je plenica res polna.


Če je zaspana je ne zabavati, kar nahraniti in v posteljo in jaz še vseeno vztrajam vsak dan ob isti uri.




barbara1 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 16:53:44)

Kaj pa če moja [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] najbolj trdno zaspi tam okoli 5 popoldan. Potem pa ne vem al naj jo budim za kopanje okoli 7 ali 8 ali naj jo pustim da sama najde ritem?




Marogica -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 16:57:31)

Če se meni to zgodi, ga zbudim okrog 18. -18.30, da se poruhtava, pa je kljub temu ob 20 v postelji (star 9mes). Je pa res, da ponavadi zaspi prej.




mammy26 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 17:04:28)

Jaz vse tri dam spati ob osmih. Tia, ki je stara 4 mesece ponavadi zaspi malo prej kot večja dva, previjem jo tik pred spanjem in potem šele zjutraj. Dojim  pa tik pred spanjem in potem se prvič dojiva ob pol treh ali pol štirih zjutraj.




Lu -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 17:09:50)

Samo na hitro odgovorim, ker Maja še spi. Majo sem pri 1 mesecu začela navajat za večerno spanje ob 20 uri. Vsak dan, vedno ob isti uri, v sobi je bila tema, prižgana je bila luč v predsobi. Z njo se nisem nič menila. Sem bila tiho. Podojila sem jo, jo položila v posteljico in to je bilo to. No saj da ne rečem da je vedno zaspala ampak večinoma je. Na morju smo malo ritem zmešali, ampak zdaj smo zopet na starih tirih. Glede previjanja je pa bilo ob 20 uri nazadnje. Še zdaj je tako in zjutraj ko se zbudi za vstat jo previjem in nič preje.




Grascakinja -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 18:25:23)

Mi smo kar zgodaj začeli navajat našo pikico na večerni obred, pri enem mesecu ali še prej, če se ne motim. To je zgledalo in še zgleda tako, da se jo okoli pol osme sleče, malo nagica brca, jo okopam, zmasiram, oblečem pižamico, potem nahranim, podrem kupčka in se malo stiskava ali pa pleševa po sobici, nato jo položim v posteljico in dam lupčka za lahko noč. Vse to delamo ob nežni glasbi (Raimond Lap, se dobi tudi v RR trgovini, zelo priporočam) od kopanja naprej ob zatemnjeni lučki. Malečka v posteljici malo gleda okoli sebe in počeblja, potem pa zaspi.

Vedi, da ni bilo lahko, sploh na začetku, včasih smo zaspali šele po 2h urah - padala je duda ven, malo smo jokali in se nosili, pa nazaj v posteljico, in podobno, ampak smo vztrajali in se nam obrestuje, da začne zdaj okoli 19:15 kar sama sitnarit za spat. Mogoče imamo tudi zelo veliko srečo, ne bom trdila, da ne.

Kar se tiče nočnega previjanja pa - jaz jo vsako noč v poltemi brez pogovarjanja in dodatne animacije enkrat previjem, preden se dojiva, ker se mi zdi razmak 12 ur (kolikor traja do najinega začetka dneva) prevelik za eno plenico. Ponavadi je tudi pokakana, tako da sploh. Vseeno imam to srečo, da se ne razbudi preveč, itak pa potem zadremlje na dojki, ko se naje, in jo samo položim nazaj.

Torej, uvajanje večerne rutine ti bo vzelo kar nekaj časa in živcev, ampak se splača vztrajat. Osebno mislim, da 1 mesec ni prezgodaj. Če se hrani na 3-4 ure in  zaspi okoli 20h, potem boš ti verjetno itak še budna za prvi nočni obrok, če si bolj pozne sorte.

Veliko sreče!!!!




zoya24 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 19:33:57)

Moj Žiga je star 7 tedenov in že kakšne tri tedne ga dam spat okoli 20 ure, najkasenje do 20.30 ure. Pred tem sledi kopanje in dojenje, nato pa spi do cca 2.30, nato pa se zbuja na cca. tri ure. Vstaneva se nato okoli pol osmih, vendar kmalu potem tudi zaspiva nazaj. Mislim, da ni bojazni, da ti ne bi spal čez noč, celo bolje je, da ga daš spat, takrat ko je zaspan, saj če se otroci prečujejo nato ne morejo zaspati oziroma težje zaspijo.

Zoya




aljaž-blaž -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 20:41:20)

lp. naš cukrček hodispat zvečer okoli 20h takrat ima zadnji obrok in spiva do 8 ure zjutraj čim več lepih večerov in noči ti želim...




lelaval -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (29.9.2005 23:44:44)

Šolarja "odpravima" spat ob 20.00 ali najkasneje 21.00. 4 - mesečna pupa pa med 18.30-19.00 malo poje in zadrema, potem sledi malo budnega stanja ob igranju, kopanje in dojenje - najkasneje ob 22.00 zaspi - pri naju, potem pa jo dam v njeno posteljo, kjer spi že  od dneva, ko je prišla iz porodnišnice. Noči pa  prespi (8-9 ur) - do 6.00-oz. 7.00. že od začetka (morda se je vsega zbudila 5 noči).




urška -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 0:44:55)

jaz bi samo to povedala, da ga nisem nikoli ponoči previjala in je plenica zdržala. je pa res, da ga moraš zjutraj takoj previt. pa nikoli ponoči nismo prižigali luči, niti se nismo nič pogovarjali. tko so mi rekli že v porosnišnici. noč je za spanje.




Barči78 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 10:13:20)

Moja ni šla nikoli spati po 22-ti uri, vedno jo je prej zmanjkalo, pa so nam tudi rekli naj ima zadnji obrok okoli 23.00, da bo dlje spala. Pa ni bilo nikoli tako. Prva dva meseca se je zbudila od 1-2 h zjutraj, pojedla in naprej spat. Ni važno, a je zaspala ob 20-tih ali 22-tih. Bolje je da dojenčka taskoj navadiš, da hodi čimprej spat. Naša ima zadnji obrok okoli 19.00, pa ravno tak spi do 7.00 zjutraj. Mislim, da še celo bolje, ker nima tako polnega želodčka. Prej je jedla ob 21.00 in takoj zaspala, pa se je precej premetavala, sedaj pa zjutraj leži na istem boku kot sem jo odložila.




Urška// -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 10:21:19)

Ojla

Naša Lara je tudi hodila ob 8 spat,najprej kopanje potem hranjenje in spanje,si je kar sama uredila ritem in je spala ponavadi do treh(od prvega meseca dalje),sedaj pri 4 in pol pa se mi je začela zbujat na tri ure[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

nič ni prezgodaj,taki mali otrok potrebuje veliko spanca,daj jo spat pa boš videla kako bo

aja previjala sem jo do prvega meseca redno,ob vsakem hranjenju,potem pa po potrebi

LP




Jessy -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 11:45:13)

Jaz sem se pošteno obremenjevala s časom spanja, saj sem vedno poslušala svojo sestro, ki je tako znala pohvaliti svoje metode, da je njen brez problema od začetka spal od 20h naprej, medtem, ko naša zaspi tudi ob 0.30. Potem pa še sledi dodatek: "Boš vidla, kako ti bo vsak dan težje! Kaj boš pa pol, ko boš mogla v službo?"
Skratka...tako je bilo ta prvi mesec. Brez vsakega ritma. Če sem jo dala spat ob 20h, ko je običajno res zaspala, se je obvezno zbudila ob 21h in ni bilo šans, da bi ona zaspala nazaj. Pa sva jo pustila, da je kričala v nedogled, pa drugega, kot hlipanje in prepotenosti ni bilo. Tako sva se odločila, da bo spat hodila bolj pozno. Ko je na kavču trdno zaspala (okrog 23h), sva jo nesla v zibelko in je lepo spala naprej.
Bolj kot smo se bližali drugemu mesecu, bolj sem jo spoznavala in jo tudi pogruntala, kdaj bi ona šla spat. Tako, da nam zdaj že kar dober teden uspeva, da gremo spat po 21. uri, najkasneje do 22. ure in spiva do 10h dopoldne (vmes 2x jeva).
Zdaj se s tem spanjem popolnoma nič več ne obremenjujem, saj sem spoznala, da mi je sama nakazovala, kdaj bi spala, le da jaz teh znakov dolgo nisem znala prepoznati.
Mislim, da je od otroka do otroka odvisno, kdaj bo šel spat in se tu niti ne da pogovarjati o tem ali je ta ura pozna ali ni. Upoštevati je treba otroka, pa naj se vsi ostali po tleh mečejo zaradi tega.
Moje mnenje...




taška30 -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 12:07:41)

Jaz sicer poskušam loviti osmo uro zvečer za spanje, vendar z glavo skozi zid tud ne grem. Lahko je govoriti, da daš otroka spat točno ko odbije ura osem zvečer, če ima otrok tudi čez dan neke vpeljane vzorce spanja. Pri nas pa je čez dan tako različno - včasih spi tudi 6ur (če seštejem vsa dnevna spanja), drugič le eno uro. In ne morem pričakovat od nje, da bo v obeh primerih enako zaspana ob osmih zvečer.
Včasih je ob polšestih - šestih tako zaspana in tečna, da nimam kaj počet z njo. Kaj naj? Jo budno držim še 2 uri, saj lahko dobim živčni zlom, pa mala tudi. Naj jo kar zrihtam za nočno spanje? Ne bo šlo, ker se zbudi po 45 minut, ker to očitno še ni njena ura za nočno spanje. Pa jo pač pustim, da oddrema malo in pač vem, da ta dan ne bo šla spat pred deveto poldeseto.
Meni se zdi, da je rutina pred spanjem izrednega pomena, točna ura spanja pa ne tako zelo (ok, vse v nekih mejah normale). Trudimo pa se , da je to okoli osmih.
Previjam pa jo ponoči NIKOLI, tudi če smrdi do neba. Dokler je rita lepa in dokler male ne moti polna plenica, NE!




Jessy -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 14:08:32)

Taška30, jaz sem istega mnenja, kot ti, da nočno previjanje ni potrebno, če je ritka zdrava, pa čeprav se pokaka. Tudi jaz je ne previjam! Sem na začetku ene 2x, potem pa nikoli več, ker nima smisla.




Grascakinja -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 15:47:55)

Seveda ni treba z glavo skoz zid in natanko ob 8h spat. Malo vseeno prilagodiš - gre le za to, da ne gre vsak dan ob čisto drugačni uri spat, ane. Glede previjanja ponoči pa - vsak po svoje. Meni zaradi občutljive kožice pač ne znese, da bi jo pustila v pokakani plenici toliko časa. Poudarjam, vsak po svoje, ne želim nikogar obsojati, da dela narobe, samo povem, kako to delam jaz.




BARBARA R. -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 19:26:09)

Kristina je prve štiri mesece spala od 23.-h do cca. 05.30. Ko je enkrat začela tudi po dnevi spati  in ko smo začeli z uvajanjem goste hrane, sem jo postopoma dajala tudi prej spati zvečer.
 
    [sm=muca.gif]




Lana_s -> RE: Kdaj dati spat dojenčka (30.9.2005 19:34:26)

Ko je bila moja stara en mesec sem jo dajala spat okrog 21 da mi je do najkasneje 22 ure zaspala. Potem pa sem jo vedno prej začela dajat v posteljo in še pred drugim mesecem mi je začela spat celo noč[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] Zdaj bo kmalu stara štiri mesece in mi spi od 19 ure (čez dan zelo malo spi - največ do dve uri ali pa še to ne) pa jo takrat že zmanjka. Spi pa do 6.30-7h zjutraj.
Jaz je odkar mi celo noč spi, ne zbujam, da bi jo previla ali nahranila. Ko se sama zbudi takrat jo previjem potem pa grema jest. Ko se mi je pa ponoči zbujala pa sem jo tudi najprej previla potem pa še nahranla.




Stran: [1]