Rossie
|
IZVIRNO SPOROČILO: AnyMary Baje je strokovna in zelo clovesko prijazna dr. Strah v Domzalah. Je bila moja 1. ginekologinja, kot se jo spomnim zelo topla. Potem je sla zasebno. Prvi pregled imam sele 21.1., v 9. tednu in potem nuhalna. Sem bolj na zacetku, 1. nosecnost in sem kar nova v tem. Punce, so kaksne dobre strani, portali, ki jih pregledujete za nove info o nosecnosti? Punce, ki imate tezave, upam, da kmalu izzvenijo. Mene na trenutke boli glava in kaksne stvari mi zelo smrdijo, se posebno meso, ze samo ko napisem meso... 🙈 Najboljši nasvet, ki sem ga jaz prejela v prvi nosečnosti je bil: ne beri knjig o razvoju ploda. Tvoje telo točno ve, kaj mora narediti. Beri knjige o vzgoji, o dojenčkovem spanju, o otrokovem (kognitivnem/ motoričnem / psihološkem) razvoju po rojstvu... ker takrat ne boš imela več veliko časa za branje ;) Sem prebrala recimo Otroške sanje, brez joka v sanje: res čisto enostavni nasveti, katerih skrivnost je doslednost. Npr.: otrok naj ne zaspi na dojki, naj ne zaspi na rokah, nobenega pogovarjanja ponoči, blaga svetloba, z otrokom naj se ne hodi okrog in se ga gunca, večerna rutina itd. Pri nas se je super obneslo, starejša spi od drugega tedna v svoji sobi (takrat se je zbujala 2x na noc) od 1 meseca 1x na noc, od tretjega prespi noc - prespana noc je zame 12 ur in ne 5 ur). Vmes je imela seperacijsko krizo okoli 8 meseca, sem spala en mesec na jogiju na tleh zraven njene postelje. Nikoli je nismo pustili izjokavat (to je zame nehumano!), pa zaspi pri letu in pol tako, da jo odlozis v posteljo, prizges glasbo, pustis priprta vrata in gres ven. Podobna zgodba je z motoričnim razvojem (baby handling) ali pa kasneje beseda "NE!", otrokova trma itd. Kar želim povedat je, da če si podkrepljen s strokovnim znanjem (je res, da sem kar nekaj razvojne psihologije imela že na univerzi) si kot mlad starš bolj suveren in kar je najpomembnejše - razumeš otroka. Razumeš njegove potrebe in kaj potrebuje, predvsem pa v trenutku, ki je odločilen (v optimalnem primeru, ne pa vedno) odreagiraš z razumom na podlagi znanja. Pa ne se ustrašit, če tega na začetku ne veš ;) jaz prve tedne nisem imela pojma kaj delam. Ne googlat zakaj otrok joka. Če si do takrat prebrala par knjig, poglej otroka in zaupaj sebi. Ti veš najbolje od vseh, kaj tvoj otrok potrebuje. Noben google, nobena stara mama, nobena teta, na žalost na začetku niti partner ne - ampak ti. Pa veliko bolj trpežni so, kot jih mi obravnavamo (zabavna knjiga je tudi Tole bo bolelo), drugače skozi zgodovino človeštvo ne bi preživelo ;)
|