začetniki... (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Uvajanje goste hrane

Sporočilo

m_m -> začetniki... (28.9.2005 23:19:12)

Hja mam nekaj vprašanj. Dete je staro 5m. Jo dojim, zjutraj nekje okoli 11 pa ima že en obrok (riževa kažica narejena z vodo, dodatki sadja, zaenkrat jabolka- kuhana in sveža, banane, breskev), poje pa na žličko okoli 100ml.
Dojima se zgodaj zjutraj ob 2-3eh
pa ob 6-8ih,
potem je ta rižev obrok,
potem enkrat popoldan ob 3-6ih,
pa pred panjem okoli 10 ih.
No tako približno, ponavadi še kaj malega vmes.

1. Katero zaporednje uvajanja novih obrokov je najbolje? A tale ob 6ih kot večerja? Kakšno zaporedje je bilo pri vas?
2. Kaj je najbolje za večerjo? Jst sem mislila kaj iz krompirja potem pa dodajanje zelenjave? al to prišparam za kosilo? Kaj pa za zajtrk? Rada bi čim bolj pestro, zdravo. Lahko tudi po mesecih.
3. Ob katerih urah oz. v kakšnih časovnih razmikih? Jst bom pazla, da bo okoli naših obrokov, ker mislim kuhati še za njo zraven, pa samo malo prej ven dat, preden grejo začimbe not.
4. Pijača? Kaj je najbolje poleg prekuhane vode? Koliko? Da ne bi popila preveč, in bi zmankalo prostora za hrano.
Kdaj? Koliko časa pred gostim obrokom ali po njem? Mogoče vmes?
5. Katera hrana zapira in katera ne? Katera poganja? Banane zapirajo, sveža jabolka pa ravno obratno, to vem, kaj pa drugo... Sadje, zelenjava, krompir, riž, kuhano, sveže...
7. Kakšen je vaš jedilnik? Da dobim en vtis.

Uh, velik vprašanj, mogoč se še spomnem kakšnega, sam začetki so težki  [sm=smiley29.gif]

lp Maja

Anonimen -> RE: začetniki... (28.9.2005 23:45:21)

Evo, da ti malo pomagam. Sicer se midva nisva dojila, a vseeno.

Najprej sva začela z jabolčno čežano, ki mu je bila zelo všeč in sicer sem prvi obrok uvedla v času kosila, okoli 12. ure.

Zapira banana, korenček, riž,...

Napenja hruška, fižol, .....

Odpira jogurt, sveže jabolko,

Naš jedilnik je izgledal nekako takole:

9.00 - 180 ml mleka
12.00 - sadna ali zelenjavna kašica
15.00 - 160 ml mleka
18.00 - 160 ml mleka
20.30 - 180 ml mleka

Potem sem počasi pri 7. mesecih prešla na dva obroka goste hrane, eden, ki je bil zelenjavno-mesni obrok okoli 12. ure in drugi okoli 16. ure, ki je bil vedno sadni obrok.
Pri jutranjem in večernem obroku sem mu v flaško začela dodajati rižolino, grisolino, keksolino, da je bolj sitostno.

Začetni obrok je bil med 120-150 ml. Jaz mislim, da je najbolje, da začneš z gostim obrokom v času kosila. Zvečer naj otrok ne bi dobival goste hrane zaradi morebitnih krčev. Drugi obrok pa potem naslednji po kosilu.

A imaš tiste recepte iz paparice? Če nimaš, mi privat javi svoj elektronski naslov in ti pošljem.

Glede pijače, naš pije predvsem jabolčni sok od Fruteka ali Hippa, ker vsebuje veliko vitamina C,ki ga potrebuje zaradi slabokrvnosti. Sicer pa mu dajem Hippov čaj v granulatu (zeliščni, malinov, jabolčni). Pije pa tudi vse ostale Frutekove soke,bolj se držim tistih brez sladkorja. Na dan spije po 150 ml tekočine, poleg mleka. Piti mu dam, preden gre spat čez dan, ko se zbudi, po gostem obroku, če nori in je zadihan in mu je vroče,....

Npr. jedilnik, ko sem uvedla že dva obroka na dan:

9.00 - 180 ml mleka z rižolinom
13.00 - teletina z cvetačo, korenčkom, bučkami, koruzo, začimbe, malo soli in pire krompir ali bučke v omaki in pire krompir ali pečeni jajčevci z brokolijem....
17.00 - banana, jabolko, keks, jogurt ali riževa kašica s slivami ali hruška, banana, keks
20.30 - 180 ml mleka z rižolinom

Sveže sadje bi naj otroku začela dajati po 6. mesecu starosti, prej pa vse prekuhano. Veliko je odvisno tudi, če ima otrok kake alergije, mi imamo npr. atopični dermatitis, tako da imamo še dodatne omejitve.

Upam, da sem ti kaj pomagala.[sm=rozica.gif]

Marogica -> RE: začetniki... (29.9.2005 0:05:01)

1. Katero zaporednje uvajanja novih obrokov je najbolje? A tale ob 6ih kot večerja? Kakšno zaporedje je bilo pri vas? preberi spodaj
2. Kaj je najbolje za večerjo? Najboljši je mlečni obrok-mlečna kašica, ker je najlažje prebavljiva,Kaj pa za zajtrk?Pri teh mesecih isto mlečna kašica,kakor pvečerja
3. Ob katerih urah oz. v kakšnih časovnih razmikih? na ca 3-4 ure glavni obroki, vmes kakšen gosti sok, od 6 mes keks ali kaj podobnega
4. Pijača? Kaj je najbolje poleg prekuhane vode?Odvisno kaj ima rad, naš pije redke sokove in čaj.Koliko? Da ne bi popila preveč, in bi zmankalo prostora za hrano. Kolikokrat se spomnim in ne boj se, nikoli ni preveč pitja (pri 5 mes okor 4-6 dcl/dan), naš poje poleg vse tekočine vse svoje obroke.
5. Katera hrana zapira in katera ne? Katera poganja? To si si delno sama odgovorila,
7. Kakšen je vaš jedilnik? Mi jemo od pribl. 6 mes takole:
6.30 mlečni obrok
ca 9.00-9.30 gosti sok, keks-po potrebi
ca 11.30 sadni obrok
ca.15-15.30 zelenjavni obrok
ca. 17 keks ali kaj podobnega
ca. 19-19.30 mlečna kaša

Začni pa s sadjem, kot uvajanjem, 2-3 žličke, da se najprej navadi okusov. Naj ne bo to otrku obrok. Mi smo tako delali ca 3 tedne. Dajali smo različno sadje, pa vedno več. Glavna hrana pa nam je bila mleko.vsaj pri 5 mes.

m_m -> RE: začetniki... (4.10.2005 1:04:45)

hvala obema [sm=rozica.gif] 

Ja seveda pomaga, sem kar dobla občutek kaj in kako.

Stran: [1]