KIRA
|
Pri nama je bla situacija sledeča: ko sva prišla skup sva spala enkrat pri enem, enkrat ri drugem, ampak to ni nič. pa sem jaz začela mojga spraševat, če bi si stanovanje vzela - je eno obnovljeno blo čist poceni takrat, pa še v pritličju, pa še 3-sobno - ampak moj ni hotu. je reku d av blok ali večstanovanjsko hišo ne gre. sem se pol odselila k njemu, sva životarila takorekoč v mansardki, ki je skupaj z wc-jem in precej stopnišča imela med 30-35 m2, kjer sva še sedaj zaenkrat - pri njegovih starših pod streho. zasebnosti nič, poleti vroče ko v peklu, pozimi mrzlo, kopalnica skupna, velika glih toliko, da se lahko obrneš, nič banje... eh, kaj bom naštevala.. no in ker so moji doma delali silo, naj prideva domov itd... sva se pač strinjala pod 1 pogojem - da ne bova imela samo svoje sobe, ampak si bova uredila stanovanje. in ker je umrl dedek l. 2000, sva se poročila še isto leto - njegova želja je bila, da bo tista stara hiša nekoč moja - podedovana - bajte seveda noben ni več vzdrževal in je začelo vse še bolj propadat in plesnit, kot pa takrat, ko je bil dedek še živ in je še lahko kaj nardil. v glavnem, z babico smo se zmenili, da ona nardi prepis name, jaz pa del svojemu možu, da je pol lahk ovzel kredit za obnovo. sicer še nisva vedela, v kako slabem stanju je hiša,ampak se sigurno ne bi spuščala v to, če bi to vedela, bi raj kupla kako stanovanje, oz. ga vsaj vzela v najem... in to smo naredli lani na pomlad, do jeseni sva nameravala bit noter, ampak ker je zgradba res bila v nevzdržnem stanju, popravila in sanacija še potekajo. da ne govorim o dodatnih stroških in izdatkih, ki jih sploh ni bilo v planu: recimo sva obnovila kompletni vodovod, kanalizacijo, centralno ogrevanje (radiatorji...), elektriko - napeljave (ponekod so bili še v zidih kabli zavitiv časopis!), kompletne opaže sva potrgala dol, ker je bilo ČISTO VSE plesnivo od stropa do tal, obnovila sva tla (beri: temelji so nad zemljo, sva jih zasipala, naredila plošči, izolacijo znotraj, tlak..), popolnova obnovila kopalnico in kuhinjo z vsemi inštalacijami, stene, komplet vse strope, vključno z izolacijo... v glavnem - med temelji in streho je komplet vse sanirano, dela se sedaj nahajajo v zaključni fazi ( večina prostorov je več ali manj gotovih, polagamo laminat, barvamo stene.. vzpostavit je treba samo še gretje in priključit vodo), edino kar je še večjega je predelava oz. premik stopnišča na drugo mesto, ker ni prehoda iz hiše v kurilnico in bova tud to naredila. dela pa mož vse sam z pomočjo mojega tasta, ki p amorem povedat je res "mojster" za vse, pa nima v bistvu nič posebnih izkušenj na tem področju. s tem hočem povedat, da sva ogromno prišparala na elavcih, ki jih v bistvu ni, trpi pa družinsko življenje, prosti čas, pa včasih tud se kaj kreše zaradi česarkoli že... poleg tega pa sva vse, kar se je le dalo, kupila ali na razprodajah, akcijah ali s kakimi posebnimi popusti - nisva vsega naenkrat, ampak sva lepo povrsti sproti koristila kje se je kaj dalo in sva več kot 70% materiala dobila na tak način, sva ogromno prihranila. le pri oknih ne - te smo menjali najprej, da ne vleče, so bila pa tudi največji izdatek. torej: na bajti se dela, popravlja, sanira, gradi, prezidava, predelava...upam, da bo kmalu gotova, ker bi se rada selila čimprej - da se ne bomo tu stiskali 4. tam bova imela neprimerno več prostora, bodo pa na naju prišli tudi nekateri stalni stroški, ki jih tukaj recimo nisva imela, ampak bova že zmogla. še večji čudež je, da to zmoreva nardit z 1 plačo, ker sem jaz od maja 2003 brezposelna. se pač malo nabirajo položnice in jih plačujeva z zamikom, kredita sva pokrila že 1 leto, ostane jih še nekaj, počasi gre, sprotni izdatki za material nama jpožrejo vsak tolar, tako da sem prisiljena šparat na vseh koncih in krajih, ampak gre. glavno da bomo na svojem in na toplem. vse se da potrpet, sploh če imaš cilj že tako blizu pred očmi..... dolga zgodba, ampak upam, da bo imela srečen konec (vsaj zaenkrat, ker naju drugo leto čaka še izolacija temeljev, izolacija strehe oz. podstrešja, pa del strehe bo treba na novo pokrit, ker zamaka in je trenutna rešitev le začasna in ne dolgoročna)... LP
|