bauko
|
Živjo punce! Najprej splošno glede oblačil: Količine so odvisne od več faktorjev - npr kako pereš - a pereš samo dojenčkova oblačila ali vse skupaj. Ker preden se nabere zadostna količina tistih drobcenih bodijev in žabic traja lep čas. Razen, če ti je vseeno in pereš skoraj prazen stroj. Jaz sem vedno prala vse skupaj, ker mi je bilo skrajno trapasto to pranje posebej. Mehčalca ne uporabljam že več kot 10 let, kadar so v igri dojenčkasta oblačila pa vklopim funkcijo izplakovanja z več vode in to je to. Če bi vse nekaj ločevala in potem še likala do onemoglosti, potemtakem po tej logiki ne bi nikoli ne bi otroček smel biti v naročju, ker so na mojih oblačilih "bacili" ali kaj jaz vem katera nesnaga še, da o posteljnini ali kakšnem kavču ne govorim. Itak daš pod njega čisto tetra pleničko in je. Mimogrede: v smislu čistoče in tega smo mi več poudarka dali na umivanje rok in to, da smo zelo omejili obiske, lupčkanje (ipd) dojenčka pa je sploh bilo dolgo časa prepovedano predvsem vsem babicam, ki so mahnjene na to in v poplavi čustev ne pomislijo, kakšno štalo lahko naredijo novorojenčku s svojo slino. Drug pomemben faktor pa je koliko poliva. Moja prva je polivala bolj malo, tako da nismo rabili veliko oblačil. Kako hitro in kako bo rastel pa itak ne moreš vedet vnaprej. Moja je bila od začetka dolga (54 cm ob rojstvu) in suha. Širši bodiji so bili zanjo čisto neprimerni, je kar plavala v njih. Potem pri 4 mesecih pa se je obrnilo - postala je žogica z zelo dolgim trupom in smo v hipu bili na 80 številki bodijev (+ zavihani rokavi). Hlačke pa vedno cifro manjše. Tako da če si takšna oseba, ki želiš imet pripravljeno vse vnaprej, potem kupiš več stvari, če ne pač imaš neko osnovo in dokupuješ sproti. Odvisno tudi kaj ti je všeč - meni največ pomeni praktičnost, udobnost, raztegljivi materiali in zato je, dokler ni hodila, nisem tlačila v oblekice, čevlje, neraztegljiv jeans... Nekatere pa to počnejo od rojstva naprej. Ena mi je priznala, da je hčerko tudi po 3x čisto za brezveze preoblekla, da jo je lahko slikala.... Jaz si bom za cifre 56 in 62 pripravila nekako takole: -cca 7 bodijev s kratkimi rokavi -vsaj 10 bodijev z dolgimi rokavi -cca 5 bombažnih žabic s stopali -cca 5 bombažnih dolgih hlačk -nekaj parov tankih in termo nogavičk -2 kompleta debelejših hlačk in jopic -max 5 bombažnih jopic -3-4 pižamice (če je sila še vedno lahko spi v bodiju in žabicah) -3 bombažne kapice -topel pajac - tega slučajno imamo...če ga ne bi imela, ga ne bi kupovala, ker močno upam na poletno poletje -za pokrivanje: tanka bombažna odejica in ena toplejša. Za kakšen mesec ali dva kasneje imam pa 2 tanki spalni vreči in 2 podloženi. -koliko tetraplenic pa pojma nimam, 20 je za moje pojme nek minimum, ker potem se kar porazgubijo - ena v vozičku, ena v lupinici, ena v avtu, ena v postelji, ena na previjalni, ena na kavču, ena v torbi za previjanje, 5 umazanih, 5 se jih suši...potem pa kar hitro zmanjka. -Kratke hlačke in majčke s kratkimi so meni za tako mičkenega brezvezne. Bodije brez rokavov sem prvič imela, ampak potem sploh nismo uporabljali. Nekih jaknic tudi ne. Čevljev pa še manj. :) Naj še katera kaj doda, da ne bom preveč pametovala. Aja, samo v vednost: bodite vesele tiste, ki imate takšno ginekologinjo, da vam je napisala bolniško. Meni je noče, čeprav imam vrsto težav in resnično težko dolgo sedim. Je rekla, da "kaj čem zdaj doma viset_", da mi nima kaj napisat. In tebi, katkacopatka, je napisala drug recept za železo, čeprav imaš višje vrednosti hemoglobina, meni pa ne. In ko sem rekla, da ko sedim, otročka čutim na stegnih, ker je trebuh tako nizko, se je začela posmehovati! Tako da sem z njo zaključila. Če se pojavi neka realno izvedljiva opcija, še celo pred porodom... V njeno medicinsko znanje sicer ne dvomim, ampak del zdravstva (pomemben!) je tudi zdravstvena etika, stik in odnos s pacientom in primerna komunikacija. Ta predavanja je zgleda prešpricala, izpite pa preplonkala in tudi praksa ji ni pomagala, ker je obupna glede tega. Tudi redko pogleda v oči, nasmehnila se pa tudi ni še niti 1x. O njej sem že brala po forumih, ampak mi je bila njena strokovnost dovolj. Seveda, ker nisem imela težav. Zdaj, ko jih imam, pa se je izkazala, da resnično nima posluha za te reči. Šla je celo tako daleč, da me je celo z otročkom vred v nulo pregledala, UZ čez trebuh in vaginalno, da mi ja dokaže, da ni nobenih indikacij za prezgodnji porod. Nizko železo in s tem povezana utrujenost, nespečnost, bolečine v križu zaradi čudnih poz pri sedenju, krči večkrat na dan za vsak napačen gib, otrdevanje trebuha zaradi preobremenjenosti, glavoboli in te reči po njenem pač nič ne pomenijo. Skratka - a pozna katera kakšno dobro ginekologinjo v Ljubljani, ki sprejema nove pacientke? Če ne bo šlo zdaj, jo bom menjala takoj po porodu. Se opravičujem za dolg post.
< Sporočilo je popravil bauko -- 30.3.2018 11:04:47 >
|