skupno skrbništvo (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> skupno skrbništvo (26.9.2005 13:51:55)

Nekaj bi vas vprašala - prosila za mnenje. Danes je šel partner na CSD ker ima težave z bivšo partnerico glede obiskov otroka, da se informira o skupnem skrbništvu, po katerem bi si skrbništvo delila, otrok bi bil 1 teden pri njemu, 1 teden pri njej.
Razlogov zakaj takšna odločitev ne bi pisala. Naj povem, da sva veliko o tem razmišljala in da je to še najboljša možna opcija (tako z aotroka kot za partnerja), čeprav se zavedava tudi slabih strani takšnega dogovora (selitev otroka vsak teden).
Na CSD so partnerju povedali, da se morata oba starša strinjati za skupno skrbništvo, za kar pa dvomim da se mama otroka bo. Potem partnerju ne preostane drugega kot da gre na sodišče.
Veva da bo to povezano z velikimi stroški (odvetnik). Sedaj me pa zanima, ali je tako, da v primeru da sodišče razsodi v prid mojemu partnerju - torej skupno skrbništvo, ali mora mama otroka nositi stroške pravdanja? 

Ali pozna kdo kak primer, ko imata bivša partnerja skupno skrbništvo?

MarijaPo -> RE: skupno skrbništvo (26.9.2005 14:23:49)

Kolikor jaz vem, se tega (da ga ima en stars en teden, drug pa drug teden) ne da. Oz. redko katera sodnica ti bo to dovolila. (osebno poznam neko sodnico za locitve in kolikor se spomnim iz njenih pripovedovanj je to zelo slaba resitev)
Ce ima otroka sedaj mama v skrbnistvu in ona tega ne dovoli (kar je dokaj razumljivo), potem boste imeli na sodiscu zelo malo sans, da to skosi spravite.

artista7 -> RE: skupno skrbništvo (26.9.2005 14:29:16)

zdravo..imam pravnika za partnerja..pop bo doma zato mi piši na privat, mogoče bi ti znal pomagati, ker za vsako stvar res še ne rabiš odvetnika (ki dostikrat sploh ne prebere do konca stvari, ki mu jih daš pa še stane veliko).Torej, javi se mi..
Artista7

muki1 -> RE: skupno skrbništvo (26.9.2005 14:42:52)

Moje - čisto laično - mnenje, je da je totalno neprimerno za otroka, da je en teden pri enem, drug teden pri drugem staršu. Tu bo otrok potegnil najkrajšo, saj se bo nenehno samo pakiral in selil. Tudi če bo imel eno garderobo pri mami in drugo pri atiju, bo vedno imel najljubši pulover in najljubše hlače, ki jih v določenem trenutko ne bo mogel oblečti, ker so v drugem domu. Ali pa bo nenehno samo pakiral. Si predstavljata, da bi vsak teden šla na dopust? Kufer sem, kufer tja. Ni šans.
Če smatrata, da mamica iz kakršnihkoli razlogov ni sposobna skrbeti za otroka, naj očka zaprosi za skrbništvo.
Spet se vmešavam po nepotrebnem, ampak meni se taka rešitev ne zdi dobra.

Anonimen -> RE: skupno skrbništvo (26.9.2005 15:14:02)

Nisva še sprejela odločitve, ker morava res dobro pretehtati. Sem tudi napisala da naju ravno zaradi te selitve sem in tja skrbi, pa mogoče so še stvari katerih se trenutno ne zavedava.
Danes se je partner želel samo informirati, ker sva slišala za to možnost skupnega skrbništva in naju je zanimalo kako in kaj, pa na CSD-ju partner ni izvedel nič, razen tega kar sem napisala, da se mora mama strinjati drugače pa naj gre na sodišče. Ni pa izvedel za noben nasvet, niti kako se to obnese, njihovo mnenje... vsaj nekaj, tako pa nič.

Taj -> RE: skupno skrbništvo (26.9.2005 19:36:05)

Živjo[sm=smiley1.gif],

oba z mojim dragim sva pravnika, jaz kazensko orientirana, on odvetnik.

Takole je:še enkrat premislita.Tovrstne rešitve so po najinih izkušnjah zelo redko požegnane na sodišču, v glavnem le takrat, ko sta bivša partnerja v dobrih odnosih in stanujeta v bližini, da otrok ostaja v istem okolju in se mu življenje z neprestanimi selitvami minimalno otežuje in spreminja.Izvedenci namreč to ocenjujejo kot veliko rušenje otrokovega miru in varnosti, ki je zanj ključnega pomena!
Kar se tiče stroškov, bi imel glavnino na grbi tvoj dragi, saj bi on potreboval odvetnika in predlaganje dokazov je na njegovi strani, njegova bivša ima namreč že skrbništvo in je njeno stanje očitno že preverjeno.Da ga je potrebno spremeniti (najverjetneje imata sedaj odločbo CSDja o vzgoji in preživljanju), bo potrebno navesti nekaj novega, kar vpliva na koristi otroka in bi prepričalo sodišče, da bi spreminjalo status quo.

Če bosta potrebovala pomoč pri tovrstnih zadevah, sodno ali izvensodno (sva tudi mediatorja), se mi oglasi.

Dobre želje obema[sm=rozica.gif,

pozdrav, Taj

Gina -> RE: skupno skrbništvo (26.9.2005 20:30:41)

Jaz sicer poznam en tak primer, vendar je še precej svež. Iz prakse ti pa povem, da je že to, da gresta k očetu čez vikend, totalen stres za otroke. Saj ne, da ne bi šla rada, ampak otroke to čisto iz tira vrže. Nazaj pridejo čisto zmešani in prva leta še par dni po tem ne funkcionirajo, po letih pa obvezno vsaj en dan prej in en dan potem. Kako je potem če se vsak teden selijo, mi ni jasno. Vsekakor ubogi otroci, nikjer nimajo občutka, da je tisto res njihov dom, da je tisto varnost, stalnost. Konstantno so razdvojeni in nikoli sigurni v nič, ker se njihova stalnost kar naprej spreminja. Da o dvojni vzgoji sploh ne govorimo. Pravzaprav rata četvorna.
Poznam pa primere razvezanih staršev, ki živijo v istem kraju, ko so otroci sicer pir materi, pa vendarle še 2x na teden popoldne pri očetu + vsak drugi vikend + po potrebi. Spijo še vedno doma, imajo svoj dom, svojo varnost, pa vedno gredo lahko k očetu, pa dovolj so tudi z njim. To se mi ne zdi tako slaba varianta. Mogoče vsaj v tem primeru oče še nekako igra vlogo očeta, v vseh drugih primerih ta funkcija skoraj zbledi. Jaz imam občutek, da hodijo k nekemu stricu iz Amerike, ne k očetu - take odnose imajo. Govorim za vse otroke, ki se z očetom vidijo 1 vikend na 14 dni.
Dobro rešite, pa glejte na otroke - niso krompir, ostalo jim bo v duši, karkoli že naredite.

Anonimen -> RE: skupno skrbništvo (27.9.2005 8:47:07)

Hvala vam za odgovore in mnenja. Sva se včeraj še enkrat pogovorila, dobro razmislila in se odločila da ne bova zahtevala skupnega skrbništva. Obiske in odnos z bivšo bova še enkrat in zadnjič skušala urediti s CSD (sedaj mama otroka stike omejuje in sva odvisno čisto od njene volje, vsakič jo mora positi če lahko pride po otroka), izrazila bova željo, da je otrok vsak 2. vikend pri nama. Če pa še takrat ne bo šlo, bova šla na sodišče. Skrbništvo bova zahtevala ko res ne bo šlo drugače. 

Še enkrat hvala.

Anonimen -> RE: skupno skrbništvo (27.9.2005 9:15:06)

Rada bi se še zahvalila Artisti in Taj-i za ponujeno pomoč. Če bova šla na sodišče se vama bom oglasila.

(Artista - včeraj se ti res nisem uspela javiti)

zoya_ -> RE: skupno skrbništvo (27.9.2005 10:10:57)

Pri nas pa otroci ne doživljajo nobenih stresov in travm zaradi obiskov pri očetu. Bolj sta bili sedaj zmedeni, ko sta bili na dopustu z mami in njenim... [sm=smiley29.gif]
Treba je pogledati iz vidika očeta tudi. Očitno on vidi, da otroku ni dobro pri mami, da bi mogoče lahko s tem, da je pri njemu en teden kaj pripomogel. Ne moremo vedno gledati s stališča mamic. Res je, otroci so bolj navezani na njih, samo pri nas npr. če bi moj rekel svojima hčerama, da prideta k nama živet, bi takoj prišle. Žal se moj in njegova bivša nista najbolj razumela in sta šla narazen. Tamali sedaj vidita, da je tako bolje, da ima mami sedaj svoje življenje, ati pa svoje in sprejemata to in tudi njuna partnerja. Vse je pa seveda odvisno, kako se otroku to razloži. Vedno rade prideta k nama in vesta, da če pride do kakršnega koli problema doma, laho vedno prideta k nama. Da otrok ve, da ima vedno nekam za it, je veliko... meni fotr ni nikoli dajal takega občutka in ko je umrla mami, sem lahko samo šla od doma, ker se nikakor nisva mogla sporazumet. Od mojga tamali imasta sedaj več od očeta, kot pa prej ko so bili skupaj doma. Tudi bolj je miren in uživa skupne trenutke, prej je pa samo hotel pobegniti, ker se nista z bivšo  razumela.

V glavnem, tudi jaz nisem za te selitve vsak en teden, ker je to čist preveč stresno, ne samo za otroka, tudi za starše. Bolje da se zmenite, da je enkrat do dvakrat na teden pri vaju in potem vsake 14 dni za vikend. Pa kakšne počitnice poletne in zimske, pa lahko tud kakšne jesenske in spomladanske po en teden, pa bo že to veliko. Mogoče bo pa s časom njegova bivša videla, da ji pa paše, da je otrok malo več pri vaju... Ampak pustita času čas in pojdita počasi... se daleč pride.

Gina -> RE: skupno skrbništvo (27.9.2005 18:38:17)

Ja, zoya, se čisto strinjam, da ni vedno in povsod enako. Vendar jaz mislim, da je vsako prehajanje od enega starša k drugemu stresno, ne glede na to, da otroci radi hodijo. Celo mislim, da bi mnogo otrok danes reklo, da gredo živet k očetu, kar je jasno. Očeta vidijo samo 1x na 14 dni in takrat je kot stric iz Amerike. Vse jim kupi, povsod ju pelje, je prijazen, ustrežljiv,....kar nima povezave s tem, kakšen bi bil, ko bi z njima živel in ko bi ju moral vzgajat, z njima delat šolo in početi tudi reči, ki niso luštne, fajn, pa ko bi ju videl tudi takrat, ko nočeta tega in onega, ko cvilita in nagajata...., ko se niso psihično pripravili na njihov obisk in ko ne bi imeli večino časa čas zase in za svoje hobije, ko bi se bili prisiljeni ukvarjat z otroki.. Zdaj večina ločenih očetov uživa samo udobje, mame so pa za ta grde reči. Tam gredo na počitnice, na pasenje lenobe in na razvajanje, kot h dedku in babici. Nimajo obveznosti. To ni lik očeta. Ne more biti. Slab zgled očetovske figure, ampak dober lik dedka ali strica. In velikokrat je to tako. Ne rečem vedno, ampak velikokrat.
Seveda se pa najdejo tudi mame, ki se ne znajdejo najboljše v materinski vlogi, pa očetje, ki se zelo znajdejo v očetovski, četudi so ločeni. Ne moremo posplošit. V vsakem primeru pa jaz zelo zagovarjam stališče, da je prav, če otrok vidi oba, če ima stike z obema in da se nikomur ne omejuje obiskov.

ninani -> RE: skupno skrbništvo (27.9.2005 22:19:53)

Anonimna točno o tej stvari o kateri govoriš imam izkušnje.No ne jaz, temveč partner.In povem ti, da je za dobro rešitev edinole dober odvetnik.Če te zanima,kako sva izpeljala zadevo me kontaktiraj privat pa ti povem nekaj zank,ki vama bodo mogoče pomagale!Tudi midva sva bila brez znanja,sedaj ko ga pa sicer imava,je pa stvar že zaključena[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Stran: [1]