patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Pri prevarah je ponavadi tako, da se zunanji opazovalci (običajno tudi glavna akterja) osredotočijo zgolj na posledico, torej prevaro in ne na vzrok.......ker pred prevaro je moralo biti nekaj, da je pripeljalo do prevare in to se običajno negira....in večina zunanjih opazovalcev se osredotoči le na samo dejanje prevare in svetuje "Pojdi stran, ne spoštuje te!"......pa so običajno zadeve bolj kompleksne......zato ne moremo takoj govoriti o nespoštovanju...... Tudi pri avtorici teme nisem dobila občutka, da se onadva ne bi spoštovala......se....samo privlačnosti med njima več ni......in potem pridejo na plano še oni drugi "problemi", otrok, nepremičnina, krediti.....ni tako enostavno v praksi oditi vstran, ko imaš familijo in si si skupaj ustvaril bajto vredno vsaj 100 jurjev...... Seveda je pred prevaro nekaj bilo oz. nečesa ni bilo, da je prišlo do nje. Logično. Tudi tisti, ki pravijo, da so srečno poročeni in varajo kljub temu, za moje pojme , to niso. Nekaj manjka in konec. Nekaj, kar vleče človeka k drugemu in kar je vzrok, da stopiš čez mejo, ki loči zvestobo od nezvestobe , nekaj kar te prisili, da požreš in prelomiš zaobljubo, ki si jo iskreno izrekel in ponotranjil, ko si se poročil: "Jaz (ime), sprejmem tebe (ime) za svojo ženo in obljubim, da ti bom ostal zvest v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja." "Jaz (ime), sprejmem tebe (ime) za svojega moža in obljubim, da ti bom ostala zvesta v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubila in spoštovala vse dni svojega življenja." Prevara ima bistveno povezavo s spoštovanjem. Vsaj v mojem svetu. Ne toliko zaradi besed v zaobljubi, temveč v pomenu, ki ga le ta ima. To je tisto, kar tisti, ki se jim zdi poročni list le dodaten odvečen pildek , pač ne razumejo. Ronji se ne zdi npr. nič takega, če bi njen kresnil eno mimogrede in če bi bilo to enkrat. Meni je to nesprejemljivo. Kot sem že rekla, ker to dojemam kot pomanjkanje ljubezni , spoštovanja, privlačnosti in še česa in ne le to, da bi z drugo ravnal rjuhe. Osebno vem, da smo vsi pod kožo krvavi in da ljubezen ni brezmejna in sama po sebi dana in da spoštovanje ne raste na drevesu. Verjamem, da se je možno zaljubiti večkrat v življenju, zato tiste besede " vse dni mojega življenja", v bistvu pomenijo, vse dni najinega skupnega življenja. Ko in če ljubezen , privlačnost in spoštovanje ugasneta in se znajde med dvema nekdo, ki nekomu več pomeni kot partner, je edino dostojanstveno in pošteno, da se ena vrata zaprejo in šele nato odprejo druga. Ja, dostojanstvo je še nekaj, česar pri prevaranih in seveda tudi varajočih , ni. Tudi če pride do krize v zakonu, mi je logično, da se nekdo , ki mu ni vseeno za partnerja , pač potrudi najti rešitev in ne gre na glavo v to, da krizo naredi še večjo in jo spremeni na slabše. Preprosto. Če ti do nečesa je, ne boš šel tega namerno uničevati in zapravljati. Zato za moje pojme prevara v času krize ni drugega, kot pokazatelj, da pravega in iskrenega interesa po izboljšavi zakona oz. razmerja, pač ni. Če malo razmisliš, se prevara tudi ne da tretirati kot napaka. Saj prevara ni nekaj kar se zgodi po nesreči , podobno kot če po pomoti stopiš na grablje in te usekajo po nosu. Ronja, praviš, da bi mi moj zaradi mojega mišljenja v zvezi s prevaro, če bi se vanjo spustil, to zamolčal. Kdo ve. Mogoče res. Vendar nisem ravno prepričana o tem. Po moje, bi mi to kar lepo povedal in sicer zato, ker bi me najverjetneje zapustil kar sam. Na to gleda podobno kot jaz. Sicer pravi, da za spati z nekom ne rabi čutiti drugega kot spolno privlačnost, vendar ve, da bi jaz njegovo prevaro vzela kot pomanjkanje njegove ljubezni do mene. In da če bi se spustil v kaj takega, bi to moralo biti zaradi osebe, ki bi mu pomenila več kot jaz in zaradi katere bi bilo vredno zaključiti najin zakon. Ob tem se nekako sprašujem, koliko bi bila ti na boljšem, če bi ti tvoj povedal, da te je prevaral, kot jaz, če bi mi moj zamolčal. Obema bi se zgodila prevara. Jaz na obe gledam kot na pomanjkanje ljubezni in spoštovanja itd, ti kot na trenutni spodrsljaj. Jaz tega ne bi mogla požreti, ti bi oprostila v obeh primerih. Ti bi živela naprej z njim v zavedanju, ki bi te črvičilo, da je tvoj sposoben prevare kljub vsemu kar imata, jaz bi zlezla v jamo in nekaj časa tulila v njej, potem pa zlezla ven in jo pičila na lov za drugim. Midva oba dobro veva, kaj bi prevara pomenila za najin zakon. Njegova ali moja, bi prinesla isti rezultat. Če bi prišla iz njegove strani, bi bila iz moje strani neodpustljiva, ker bi mi s tem sporočal, da me nima več dovolj rad in da si me ne želi več. Če bi prišla z moje, bi sporočala isto, ker se jaz v razmerje z drugim ne bi spustila drugače, če mi do njega ne bi bilo več kot do moža. Kaj pa pri tebi? Tvoj verjetno ve, da bi ti tolerirala njegov spodrsljaj in ga ni vrag, da ga ne bo nekoč zaradi tvojih odprtih vrat vajinega partnerstva potegnilo v kaj takega. V zavedanju, da mu boš oprostila. Oproščamo ponavadi takrat, ko nas ne boli tako zelo. Tvoj bi potemtakem lahko tvoje velikodušno oproščanje vzel kot nekaj, kar si ti sposobna zato, ker te njegova prevara ne boli tako zelo in te ne prizadane. Torej, če partner ob tem ni prizadet, lahko marsikdo v prevaro skoči veliko lažje kot pa če je obratno. Da ne govorim o tem, da se človek vpraša kolikor ti je sploh do partnerja, če te ne gane to, da je on v mislih in dejanjih z drugo.
|