*zvezdica zaspanka* -> RE: prva nosečnost... zmeda s CSD (24.5.2016 9:04:14)
|
pozdravljena, takole je: - če nisi zaposlena na dan nastopa starševskega dopusta (to je po domače porodniške, ki se začne 28. dni pred predvidenim datumom poroda), ali v zadnjih 3 letih nisi bila vsaj 12m zavarovana (izpis iz ZZZS pokaže, koliko si bila zavarovana - če si npr. prejemala nadomestilo za brezposelnost po koncu zaposlitve, potem si bila v času prejemanja nadomestila tudi zavarovana), potem ti pripada STARŠEVSKI DODATEK = 252,04€. dodatek prejemaš eno leto, uveljavljaš pa ga 30 dni pred pdp oziroma najkasneje do 30 dni po rojstvu otroka. uveljavljaš na pristojnem csd (po stalnem prebivališču matere) na posebni vlogi (ki si jo lahko že sprintaš tudi z neta). - če si na dan nastopa starševskega dopusta zaposlena/zavarovana oz. si v zadnjih 3 letih bila vsaj 12m zavarovana po ZZZDP, potem ti pripada STARŠEVSKO NADOMESTILO. višina je odvisna od povprečja tvojega prihodka v zadnjih 12 mesecih. Če prihodka ni, se upošteva 55% minimalne slovenske plače, za vsak mesec zaposlenost pa se ti še za en določen procent poviša. vlogo o koriščenju materinskega dopusta oddaš največ 60 dni pred pdp oziroma 30 dni pred nastopom porodniške oziroma najkasneje 1 dan pred nastopom porodniške. razlika med dodatkom in nadomestilom je, da si pri prejemanju nadomestila tudi na starševskem dopustu, v tem času pa ti teče tudi zavarovanje. - ostale pravice: očetovski dopust, pomoč ob rojstvu otroka, otroški dodatek ... pa koristiš po rojstvu otroka. vlogo za OČETOVSKI DOPUST je potrebno oddati na csd najmanj 1 dan pred nastopom dopusta. vlogo za pomoč ob rojstvu otroka ter otroški dodatek pa v 30. dneh. če sem slučajno kakšno stvar zgrešila, naj me še katera popravi oz. doda, ker sem trenutno že malo ven iz tega (drugače socialna delavka), bi pa moralo tole biti v osnovi kar to ;)
|
|
|
|