liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Liliana, jaz ne rečem, da v Aut niso stvari mnogo bolje poštimane kot pri nas, tudi kar se trga dela tiče in teh stvari. Mi smo itak banana republika, kar se tega tiče. Tudi pri nas bi ljudje pristali na t. i. fleksibilnost, če bi vedeli, da lahko dobijo drugo službo. Ker pa te "varnosti" ni, se pač ljudje oklepajo starega sistema. Radi bi spremembe, ob predpostavki, da se spremenilo ne bi nič.....to ne gre....... Drugo pod drugo, v Aut in Nem in na Švedskem je očitno prav socialni sistem tisti, ki vabi vse te ljudi. Vsi tisti, ki so želeli delati, so si že pred tem migracijskim valom po legalni poti uredili zadeve in šli s trebuhom za kruhom. In proti takim migracijam nimam jaz nič. Vedno so bile in vedno bodo. Prej bi rekla, da delovna mesta in plača in plača......večina teh migrantov vseeno ni šla tja "izkoriščat" socialnega sistema.....ker socialni sistem v Sloveniji je tudi zelo radodaren...... Kot sem že prej napisala, večina teh ljudi sili na sever ne za boljšim življenjem, ampak za dobrim življenjem. Oni gredo tja študirat, oni gredo po hišo, bmw. Misliš, da bodo rintali za 800 evrov plače, s katero si ne bodo mogli (več) kupiti novega i-phona. Kajti marsikateri Nemec ali Šved si ga ne more s tamkajšnjo minimalno ali nizko plačo. Enako kot je to pri nas. Ne vem kaj bodo......nisem jasnovidna (kot ti recimo)..... Če pa sem malo cinična in primerjam s Slovenijo in slovenskim socialnim sistemom, kjer si vsak, na socialni pomoči lahko kupi i-phone, si bodo tudi oni......ker praviš, da je tam socialni sistem močnejši in boljši in kot pri nas, da ravno socialni sistem privablja tujce....... Nemec ali Šved, ki realno zaslužita več kot Slovenec se tudi ne zakreditirata za 20 ali 30 let za novo bajto...... Nadalje, zakaj je Aut rekla stop tem množičnim migracijam? Pa Nemčija, Švedska? Ker enostavno ne moreš take mase ljudi naenkrat ne integrirati ne zaposliti. Tudi ekonomisti so priznali svojo zmoto. Zato, ker jih bodo sedaj uravnavano spuščali naprej.......masovni tok je bil sprožen......"dobili" so toliko migrantov, kolikor so v prvi rundi želeli, sedaj jih bodo pa uravnavano spuščali...... Če malo spremljaš medijsko kamapanjo migrantov, si lahko videla, kako so v lanskem letu bili mediji zelo naklonjeni migrantom oz. beguncem....nihče ni pisal negativno o njih......tudi nevladne organizacije, skrajno levičarske stranke so bile zelo naklonjene njim....po novem letu, po kolnskih napadih, se je pa slika čudežno obrnila.....kar naenkrat so nam mediji začeli servirati samo negativne stvari o beguncih oz. migrantih......objektivnost? Figo....utišati je bilo treba vse nevladnike in levičarje (ki so bili prej izredno močni pri branjenju migrantov), ker je bilo potrebno migrantski val zaustaviti...... Da se zaradi migrantov povečuje potreba po policistih, učiteljih soc. delavcih. Se, ja, ampak to je vse javni sektor - točno ta, proti kateremu imaš prav ti največkrat veliko za povedati. Delavci, ki so državni in davkoplačevalski strošek, zajedalci, ki nimajo dodane vrednosti. Poleg javnega sektorja sem jaz predhodno navedla tudi gospodarski sektor......kako se na račun migrantov dodatno zaposluje v gospodarstvu......zato bom ta del "tvojega podtikanja in provokacije" spregledala...... Dvig bdp. Kaj to je, resno me zanima. Ker navadni ljudje ga nikjer po svetu ravno ne občutimo (govorim o povprečnemu državljanu). Če ne občutiš rasti, torej tudi padca ne občutiš....... Drugače pa, BDP je to, kar neka država ustvari in da na trg.......torej, nekdo nekaj ustvari, nekdo drug potroši in obratno, ko nekdo troši, nekdo drugi zasluži...... Zakaj toliko Avstrijcev, Nemcev, Švicarjev kupuje nepremičnine pri nas, na Hrvaškem, na španski obali? Zaradi tega, ker z neko povprečno penzijo v Nemčiji životariš, nekje na jugu, v eni malo bolj levi državi pa živiš. Mogoče je razlog tudi ta, ker nimajo morja...... Nadalje - vsi trendi razvoja gredo v smer, da človeško delo nadomešča delo strojev. Celo trgovke v trgovinah nadomeščajo tik-tak blagajne. Torej je potreba po človeški delovni sili zmanjšuje, ne povečuje. Robot ti vseeno še ne more odštopati wcja, vstaviti okna, prebeliti stanovanja......... Ko je kozarec poln, se voda, ki jo točiš vanj, samo še razliva. In sistem, ki ga živimo, je poln, prepoln. Ne gre več. Ne po stari logiki. Nekaj bo pač treba korenito spremeniti v celotnem sistemu, ne bo šlo drugače. Z migracijami ali brez ... če ne gre, pač ne gre. V bistvu se spreminja.....samo tebi ni všeč...... Tako kot s(m)o se morali številni spopasti z realnostjo, se boste morali tudi vi, ki mislite in še kar trajbate zadeve po nekem prav tako preživetem gospodarsko-ekonomskem vzorcu. Prav ta nas je pahnil v situacijo, v kateri smo. Mi in migranti. Daj ne jamraj in stokaj.....isto kot ti, sem lahko jaz tako cinična in ti povem, da v nedogled ne gre, da bi v pol familijah le eden delal, ostalih 4 ali 5 pa bi bilo na "socialnem sistemu"....... Aja, saj res, za prihodnost gre, si rekla. He he, takih junakov pa danes več ni med nami, da se bomo žrtvovali za prihodnost. Danes vsak živi samo za zdaj. Še kapitani zapuščajo potapljajoče barke, česar zgodovina ne pozna. In ker jih ni, smo jih morali uvoziti.......
|