|
RE: Kava in cigareti, luksuz ali ne? 28.1.2016 1:08:46
|
|
|
|
Kerensa
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Kartonasta škatla, pest riža na dan in 2 dcl vode ... kdo si upa trditi, da se tudi tako ne da preživeti Da se.....s kavo in čiki pa ne...... O, se da ... samo vprašanje, koliko časa. IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava Kaj pa vi mislite? So luksuz, ali so zadnaj stvar, ki bi se ji odpovedali? 1 kava na dan, v lokalu v LJ, povprečna cena = 1,5€. 1 škatlica cigaret na dan, v SLO, povprečna cena = 3,5€. Skupaj torej 5€... x 30 dni (v mesecu) = 150€. Striktno finančno gledano je to znesek, za katerega bi se lahko reklo, da je luksuz za ljudi, katerih dohodek je v višini minimalne plače ali manj (ne glede na to, o kateri vrsti dohodka je govora). Splošno gledano pa 150€ ni znesek, katerega bi se smatralo kot luksuz. Praktično vsakdo ima toliko denarja. Celo brezdomci mesečno nafehtajo več. In ker gre torej za znesek, ki je, brez posebnega truda, dosegljiv praktično vsakomur, potem tukaj ni govora o luksuzu. Jaz kavo v lokalu pijem redkokdaj. Ne zato, ker ne bi imela 1,5€, ampak predvsem zato, ker mi je škoda dati 1,5€ za 1dcl kave, ki bi jo morala piti zunaj, na mrazu. Če pa ob tem pomislim še, da v trgovini dobim 1kg kave za cca. 4€ in to lahko doma, v vsem svojem komfortu, pijem kar dolgo časa (ne glede na to, da sem grozna kofetarica, ki spije povprečno 3 skodelice dnevno - in to ne tako majhne, kakor v lokalih), potem me večinoma mine iti v lokal na kavo. Kadar grem, pa zagotovo ne grem zaradi kave, ampak predvsem zaradi druženja z ljudmi. Edini lokal, kamor sem dejansko hodila zato, ker so imeli za moj okus res dobro kavo, ob tem pa je bila v lokalu še krasna karma, je bil/a Santana v CityParku. Mi je prav žal, da ne morem več tja - ker je lokal pač notranji, noter pa se ne kadi. No, pa saj pri cigaretih sem zdaj nekako 50:50... 50% na elektronskem cigaretu, 50% pa na navadnih. Dokler nisem spremenila life style-a, je šlo za cigarete ogromno denarja. Res ogromno. Marsikdaj je znal iti tudi zadnji € (ali predtem SIT) za škatlico. Potem sem pa ugotovila, da lahko z zneskom, ki ga mesečno pokadim, dobesedno plačam vse mesečne stanovanjske položnice. Po nekajdnevnem čohanju za ušesi in po betici sem začela kupovati bosanski tobak. Našla sem si svoje švercerje, ki so mi ga iz BiH dostavljali v LJ in tako smo trije kadilci pri hiši za cel mesec zapravili 50€ (predtem pa 300€). Potem sem se pa še bolj polenila in ugotovila, da se mi ne da non-stop prazniti pepelnikov po stanovanju. In da je grozno, ko 2 uri shoppingiram po CityParku, pa ne morem prižgat cigareta. In da me v čakalnici pri dohtarju prehitijo vse ljubljanske penzionistke (ki tako, kot jaz, pridejo nenaročene), ko jaz "samo skočim na čik" pred vhod ZD. Zato mi je Božiček lani prinesel elektronski čik (pa g. Možu in Pubertetniku tudi). Če ne štejem začetne investicije, potem vsi trije mesečno za tekočino in gorilnike porabimo cca. 25€. Kavi v lokalu se lahko brez problema odpovem. Sem se ji v bistvu 90%-no že. Kave doma ne dam pod nobenim pogojem. Če bi bila kdaj slučajno takšna kriza, da ne bi imela 1€ za vrečko kave in liter mleka, bi jo šla tudi h Kraljem ulice spit, če ne bi šlo drugače. Finančno kava zame ni luksuz, ker jo nujno potrebujem za preživetje. Moje telo brez nje ne funkcionira (predvsem možgani ne). Za cigarete (oz. nikotin, v kakršnikoli obliki pač že) pa se mi zdi, da je enako. Lahko bi si privoščila kupovanje običajnih, ampak sem postala preškrta in denar raje namenim za kaj drugega (karkoli, kar mi v tistem momentu pač več pomeni). Vsekakor pa za elektronski čik in rezervno škatlico mora biti. Če bi bila na tehtnici poleg cigaret npr. hrana za moja dva potomca, bi seveda izbrala hrano, ampak če bi bila pa na tehtnici hrana zame, pa ni hudič, da ne bi raje cigareta vzela. Brez hrane lahko zdržim dan ali dva, brez čika je pa že uro ali dve kriza. Razen, ko spim. Najverjetneje bom kadila še na svoji smrtni postelji.
|