izibizi
|
tjasyca jaz imam sladkorno. Ni noben bav bav. Sem jo imela že v prvi nosečnosti. Paziti moraš, da imaš res razporejene obroke, ogromno zelenjave in čim manj belih stvari. Kot je že predhodnica napisala, zamenjaj raje pšenično moko za rženo, ajdovo, pirino.Vendar pazi - štrućke, kruh, ki ga kupiš v trgovini in ima oznako "polnozrnaten, ržen, ajdov, pirin" dejansko poglej, kolikšen je delež te moke. Zaradiboljšega okusa in daljše obstojnosti redko dobiš pravi kruh brez bele moke. Jaz sedaj kupujem Probody beljakovinski kruh - z zelo malo OH, okusen, nasiten. Drugače pa sama sladkorna prinaša tudi pozitivne reči - imaš več spremljanja (če nosečnost poteka normalno, imaš dva UZ in potem ves nesrečen čakaš ali pa plačuješ dodatne preglede, da vidiš, da je pikica ok. Vodena si na APNju (ambulanta za patološko nosečnost), kjer ti resnično svetujejo, pomirjajo, sploh, če si se znašla prvič v tem. Pa še najboljše, pridobiš zelo malo kg. V prvi nosečnosti so mi jo diagnosticirali po OGGT testu in sem do 27 tedna dobila 14kg. Zdaj sem v 24t in sem pridobila 1kg, jo imam pa od začetka diagnosticirano in odkar vem, da sem noseča, se držim prehranske sheme za sladkorno. Če imaš kakršna koli vprašanja, kar napiši. Izabela26 praksa je različna. Načeloma naj bi zdravniki na OGGT test poslali nosečnice s povečanim dejavnikom tveganja: višji ITM, sladkorna v družini, starost več kot 30let,preveliko naraščanje teže v nosečnosti. Če ni nič od tega, marsikakšna ne dobi OGGT testa. Nekje dobi vsaka, nekje sladkor preverjajo takoj na začetku (morajobiti na tešče v laboratoriju), nekje ne. Skratka, odvisno od ZD.
|