ronja -> RE: Vrtec, socializacija v predšolskem obdobju (3.11.2015 20:27:49)
|
Da te malo potolažim: Sama nisem bila v vrtcu in nikoli nisem imela problemov s socializacijo, še zdaj se hitreje znajdem v družbi kot marsikdo, ki je obiskoval vrtec. Ja, ko sem prišla v 1.r. OŠ, nisem znala celega besedila od Hude mravljice in Jurčku bomo pomagali hišico zgraditi. Naučila sem se v 1 tednu. Ni bil nek problem in nikoli nisem imela traum zato. Edino kar mi ni bilo jasno pri tej mravljici, je bil ta humor (ni mi bil smešen), ampak mislim, da to ne bi bilo drugače, če bi bila v vrtcu;). Spomnim se, da je bilo nekaterim sošolcem nepojemljivo, da ne poznam te pesmice, meni pa nepojemljivo, kaj vidijo tako strašno krasnega v njej:D. To je bila ena fora, ki je nisem razumela oz. ni se mi zdela smešna, jaz sem mravlje precej resno jemala, ker me je biologija zanimala, odkar vem zase. Sem si zapomnila to, ampak nikoli nisem imela nobenih slabih občutkov zato. Ugotovila sem, da smo si zelo različni in to je po moje čisto ok. Kot rečeno - kar mi je manjkalo, sem nadoknadila v 1 tednu in verjetno je tako z veliko večino otrok, ker dvomim, da sem bila tako zelo posebna;). Moji so sicer bili v vrtcu, ko sem bila v službi, vendar on and off (če te zanima točno: prva ni hodila v vrtec do 2,5 let, ker sem vmes dobila 2. in sem imela starejšo doma, ko sem bila na porodniški. Potem je hodila 2 leti v vrtec in ko se je rodil mali, sta bili obe doma, ko sem bila na porodniški (plačevali smo vrtec normalno, ker sva krvavo rabila mesto po porodniški). Potem je hodila še 1 leto v vrtec, kjer ni imela nobenih problemov z vklučevanjem in potem šola. Druga je hodila najprej 2 leti v vrtec, bila 1 leto doma in potem hodila v vrtec in potem sem ju izpisala zaradi zdravja in financ (mali je bil non stop bolan in vrtec je bil drag; ker sem bila brez službe, se nekak ni izšlo), tako da je bila zadnji dve leti v glavnem doma. Tudi zadnje leto pred šolo od jan. dalje ni obiskovala vrtca (torej 3 mesece je bila - od okt. do jan, prej in potem pa ne). In nikoli ni imela problemov s tem. Takoj si najde prijatelje, ima dve naj prijatejlici in po čisto ničemer ne bi mogel vedet, da ni bila v vrtcu. Ve več kot ostali sošolci, bere (za moje pojme za silo, za 1. razred pa baje dovolj, tako učiteljice), pesmice se itak takoj nauči, riše zelo lepo, itd... (to pišem, kar je rekla razredničarka;). Nikjer ji nič ne manjka. Mali je bil najprej v vrtcu 1 leto, potem pa 2 leti ne in ko je spet začel hodit, ni v ničemer zaostajal, njegova vzgojiteljica je rekla, da je zelo socialen, za vsa področja je rekla, da je ali v zlati sredini, ali pa zelo naprej, tako da... nekak uničit ga očitno nisem uspela doma:D. Vse vzg. so bile vedno presenečene, kako to, da ni nobenih problemov, ko pridejo nazaj. Razložila sem jim, da kadar se le da, sem z njimi, če pa moram v službo, pa grejo v vrtec in to je bilo to. PO moje je odvisno, kaj počneš z otrokom. Mi smo se v letih, ko sem bila na porodniški, vedno družili z družinami na igrišču - to so bili potem/vmes tudi njuni prijatelji iz vrtca:). Res je tudi, da se moji niso mogli ognit družbi otrok, ker so pač trije... In so imeli otroške družbe še pa još:D. Je malo drugače, če je edinka in jasno, da odrasli nismo pol tako zanimivi kot otroci, to je pač dejstvo:). Kako lahko simuliraš vrtec doma? Ko sem bila na porodniški z najmlajšim, smo imeli teme, kot jih imajo v vrtcu - ampak samo zato, ker so jima bile tako zelo všeč (še zdaj bi jih skoz imeli, samo se meni ne da ves čas tega delat:D). Pa ker smo imeli malo stanovanje, smo uredili glasbeni kotiček, kamor smo pospravili vsa glasbila, pa ustvarjalni, kjer so bile vse ustvarjalne stvari... To sem pobrala iz vrtca, ker jima je bilo všeč in je bilo praktično. Kar se tiče socializacije, jo lahko mogoče vpišeš na kako telovadbo, 1x/teden, da se malo druži z otroki brez staršev zraven. Pelji jo na vse rojstne dni, na katere je povabljena. Pojdite k družinskim prijateljem in obratno. Kaj delajo v vrtcu? To je zeloooooo odvinos od vzgojiteljice! Kar je njej najbližje, tega bojo delali največ. Ena vzg. je bila zelo športna in z malimi so šli skoraj vsak dan na bližnji hrib, pa ne glede na vse. Ena je bila zelo muzikalična in je otrokom igrala flavto (ta je bila tudi sicer ena najboljših:). Ena je bila že starejša in je delala v jaslih in se ni sekirala 5% za razne ceglce, delala po svoje, glede na otroke in bolj na izi in otroci so se meli glih tako fino:). Ena je bila zelo na stare ljudske šege, so to drgnili celo leto. Ena je bila bolj umetniška, pa so delali vsak teden s slanim testom,... Ena je bila zelo ambiciozna in so imeli vsak dan nekaj ekstra (lutke, tuji jezik, telovadbo, izlet,... vsak dan so nekam šli. Kar je bilo za mojo malo malo preveč, ker bi se rada tudi malo igrala),... Skratka - če te zanima točno, kaj vse morajo obdelat, obstaja gotovo kak kurikulum. Če pa te zanimajo samo ideje, jih je Pinterest poln (napišeš kids crafts/activities in boš dobil čuda ven:). Pesmice, ki se jih velikokrat učijo (niso vedno iste, ker vsaka vzg. zbere svoje, nam se niso dosti ponavljale, smo zamenjali par vrtcev, ker smo se selili in precej vzg., ker pač vrtci rotirajo vzg., ko se skupine večajo/spreminjajo,/grejo vzg. na porodniške, itd). Ampak tele recimo so precej pogoste: - Bela bela lilija; in za fantke Rdeči rdeči tulipan - Kekčeva pesem - Biba leze, biba gre Igre: - ristanc - ali je kaj trden most - črni mož Zadnji dve sta za več ljudi in se jih ne moreta it sama, niso pa več tako pogoste v vrtcih. Ne sekiraj se preveč, če ne bo vedela vseh pesmic, ki jih bo vedela večina sošolcev (ne pa vsi, ker ne bojo vsi iz istega vrtca prišli;). Zaupaj v hčerko: če nima nobenih problemov pri vključevanju v družbo, jih najverjetneje ne bo imela niti v šoli. Praktično pa bi bilo mogoče, če bi se na igrišču spoznali s kako drugo punčko/fantkom iste starsti, ki bo šla drugo leto v šolo in če se spoprijateljijo, lahko grejo v isti razred (navadno šola eno prošnjo upošteva, pod pogojem, da to prosijo oboji starši). Da bo imela en znan obraz. Moji drugi ni bilo preveč za it v šolo. NJej je bilo luštno to leto doma in bi kar ostala. Ampak ker smo se zmenili, da gresta skupaj s prijateljico v isti razred, je bilo vse skup neprimerno lažje. Navadila bi se tako ali tako, samo tako ni bilo tiste treme:).
|
|
|
|