Kerensa -> RE: Hranjenje prostoživečih živali v Ljubljani (22.8.2015 19:57:10)
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana Kar se pa tiče potepuških mačk, ker za golobe se mogoče bolj strinjamo, da se to prepove (egoizem pač prevlada, golobji drek se je že preveč razširil tudi na oni strani dvorišča)......običajno ljudje potepuških mačk ne hranijo na svojih dvoriščih.......probaj ene dvakrat nasipati ribje ostanke po svojem dvorišču, da nahraniš potepuškega mačka.....čez uro ali dve jih bo 20 tam.....in to potem ni več tako cart gledati, kot ubogemu potepuškemu mucu en briket vrčti na klopci v mestu. Jaz pa mačkov ne hranim zato, ker bi mislila, da s tem počnem nekaj, kakor praviš, blazno družbeno koristnega, temveč zato, ker mi srce ne da, da bi šla mimo jokajočega mucka, katerega je sama kost in koža. Ali mimo katere druge živali, ki jo v mestu srečam. Pri nas hranimo prostoživeče mucke. Razlika med njimi in potepuškimi je ta, da so prostoživečke kastrirane/sterilizirane, čipirane in stalno živijo na točno določenem območju. Soseda jih hrani na javni površini (park med bloki), jaz sem za tja naredila hišico, kamor se lahko aztečejo v slabem vremenu ali skrijejo pred soncem. V mojem atriju sta vedno pripravljeni dve polni posodici, z vodo in z briketi. Po oboje pridejo tako mucki, kakor tudi ježki. Oboji tudi marsikdaj prespijo tu - imajo zunaj škatlo, v kateri je pozimi tudi topla odeja, škatla sama pa je pod streho, da je ne premoči. Na svojem grmovju imam obešene tudi mrežice s ptičjo hrano. Če vidim lačno, poškodovano, bolno ali kako drugače pomoči potrebno žival, ne bom šla nikoli mimo, pa če še 100 odlokov napišejo. Žival bom nahranila, jo odpeljala na veterino (enega mačjega mladiča sem ravno pred nekaj dnevi) oz. ji pomagala tako, kot potrebuje in kakor oz. kolikor bom zmogla. Pri tem me podpirajo tako Mačja hiša, kakor tudi Zavetišče Gmajnice (financirano s strani MOL, da poskrbi za prostoživečke) in društvo Mačjelovka - smo prav lepo organizirani. In na srečo obstaja veliko dobrih ljudi, ki donirajo sredstva, da se lahko vsem tem živalim pomaga v obliki veterinarskih storitev, hrane in ostalega, kar potrebujejo. Noben maček pa nam ne kaka po dvorišču, nobene crknjene miši ali ptiča nam ne prinesejo, nikoli jih ni 20 (še 2 naenkrat sta že skoraj čudež),... verjeli ali ne - na moje okenske police niti golobi ne kakajo. V treh letih, kar sem v tem stanovanju, nisem imela na polici še niti enega ptičjega kakca. Na avtu, ki je parkiran pod drevesom na javni površini, pa seveda so. Tako, da... odloka NE podpiram, ker je pretiran... osnova je sicer dobronamerna, ampak detajli in praksa, ki je drugačna od teorije, je pa živa kozlarija... in to sem v županovem kabinetu tudi povedala (kot članica stranke).
|
|
|
|