Bralec
|
IZVIRNO SPOROČILO: titania Zaključujem študij razrednega pouka. Čaka me pripravništvo, ko bo, če bo in če ga bom dobila, da bom potem lahko iskala službo (ko bo, če bo...). Moja želja je delati v šoli z otroki, ampak ker sem optimist (saj bo), ki stoji na realnih tleh (situacija zaposlovanja učiteljev je vse prej kot rožnata), me kar malo skrbi... Dobila sem ponudbo za delo v popolnoma drugi smeri - ekonomija. Je daleč od poučevanja v razredu, ampak imam izkušnje s tega področja in vem, da bi lahko delala tudi to.. Delovni pogoji in plača so prav tako zelo dobri. Sedaj pa sem v dilemi. Ali izpustiti priložnost, končati tekoči letnik in vzeti absolventa in še leto delati preko študenta ter tvegati, da ne dobim niti pripravništva... Ali pograbiti priložnost pisati magistrsko ob delu in se potem prijavim na razpis ter pustim to službo? Strah me je, da če sedaj skrenem iz pedagoških vod, se ne bom nikoli več vrnila. Vem, da bo zelo težko pustiti stalno službo z rednim prihodkom in tvegati ter iti v negotovost. Zato pišem tukaj gor za kakršno koli mnenje ali nasvet, predvsem tistih, ki že imate izkušnje z iskanjem zaposlitve in ste seznanjeni s situacijo zaposlovanja v šolah bolj, kot pa jaz. Vem, da je to osebna odločitev, ampak vseeno bom hvaležna za vsak komentar, mnenje ali osebno izkušnjo. Seznanjem sem z iskanjem zaposlitve (daily basis) in z zaposlovajnem v šolah oziroma v pedagoški branži. Prejšnji teden sem predaval na ŠC Kranj in na Gim Kranj (sicer - domnevam - mlajšim od tebe) na temo kompetenc in trga dela - seveda smo vmes rekli tudi besedo, dve, z vodstvom, na temo kadra, ki ga iščejo in zaposlujejo - kadar pride do sitaucije. Odločitev je tvoja, ti pa mora biti že danes jasno, da varnih služb ni - je pa varna kariera. To pa pomeni nabiranje kompetenc, karakterna ustreznost, motivacija in dobro ožje in širše poznavanje svoje stroke. Zgoraj se omenja znanje tujih jezikov, seveda, ampak to ti lahko pride prav tudi v Sloveniji. Pa še kako. Izgradnja kariere pa se začne že "včeraj" in ne šele jutri, ko boš diplomirala. Zahtevni ravnatelji in pedag. vodje znajo že povprašat, kaj si kej počela med študijem, kje si delala med študentom, prostovoljno, hobiji... Tako med kandidati zelo hikro ločijo zrnje in ...no, saj veš kaj. Sem jasno spada tudi strokovni izpit, seveda ko imaš pogoje. Nam v službi se zelo velikokrat zgodi, da za delodajalca (npr. že omenjena šolska branža) iščemo kandidata/ko (seveda takega, ki izpolnjuje zak. določene pogoje), pa ga ne najdemo. Pa tudi, ko sledimo neformalnim pogojem se včasih zaplete, o ja... Strateško in taktično se odloči.
|