prosim pomoč, porodniška (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Čvekanje v pričakovanju

Sporočilo

mojcaziga -> prosim pomoč, porodniška (10.4.2015 14:50:32)

Pozdravljene!

Sprašujem v imenu kolegice, ki bo rodila konec maja. Od moje porodniške je že dolgo, sama pa se preveč ne znajde v birokraciji, na našem CSD pa niso preveč prijazne [sm=smiley36.gif]

Trenutno ni zaposlena, je pa bila zaposlena 1,5 leta v zadnjih treh letih. Lani je dobivala tudi denarno nadomestilo iz zavoda.

Ali ji pripada porodniško nadomestilo ali le starševski dodatek?

Katere obrazce mora imeti in kam najprej - na csd ali k prejšnjemu delodajalci in na zavod...?

Hvala vsaki, ki si bo vzela čas in odgovorila.
lep pozdrav

petea -> RE: prosim pomoč, porodniška (11.4.2015 8:07:15)

citiram z ene spletne strani:
'Gospa pravi, da je prijavljena na ZRSZ (sklepam, da ne dobiva nadomestila). V tem primeru ji ne pripada klasični starševski dopust (porodniški dopust in dopust za nego in varstvo otroka), pač pa starševsko nadomestilo brez dopusta, vendar le v primeru, da je bila v zadnjih 3 letih (pred uveljavitvijo pravice) eno leto zavarovana za starševsko varstvo. V tem primeru se šteje v osnovo zakonsko določena višina. Za konkretni izračun naj se gospa obrne na pristojni Center za socialno delo. Pravico je potrebno uveljaviti 60 dni pred predvidenim datumom poroda.
V primeru, da se gospa v teh treh mesecih zaposli, ji pripada klasični porodniški dopust in dopust za nego in varstvo otroka kjer se v osnovo šteje povprečje 12 plač, obračunanih pred oddajo vloge. V tem primeru se ji za tiste mesece, za katere ni podatkov o višini plač v osnovo šteje bruto 322,02€.
V kolikor gospa ni bila v zadnjih treh letih zaposlena eno leto, niti ne bo zaposlena do predvidenega nastopa starševskega dopusta / nadomestila, ji pripada starševski dodatek. Le ta znaša 195,56€ na mesec. Pravica prične teči z dnem rojstva otroka.'

Verjetno se najde v kateri od teh kategorij.
Če pa slučajno (še) prejema nadomestilo za brezposelnost do nastopa porodniške, se to upošteva isto, kot da bi bila zaposlena.

petea -> RE: prosim pomoč, porodniška (11.4.2015 8:10:25)

Lahko gre najprej na CSD po obrazce in potem naokrog, ali si natisne obrazce s spleta, jih gre potrditi in nato odnese na CSD.

P.S.: Meni so na našem (istem kot tvojem [sm=smiley36.gif] CSD vedno prijazno odgovorile. Res pa je, da ne vedno čisto prav. [sm=zmeden.gif]

mojcaziga -> RE: prosim pomoč, porodniška (11.4.2015 10:15:46)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

P.S.: Meni so na našem (istem kot tvojem [sm=smiley36.gif] CSD vedno prijazno odgovorile. Res pa je, da ne vedno čisto prav. [sm=zmeden.gif]

Recimo, da nimava enakih izkušenj [sm=smiley1.gif]
Sicer je od tega že dolgo časa, kar sem jaz imela opravka z njimi, ampak načeloma sem se morala znajt kar sama [sm=smiley36.gif].

Saj sem kar nekaj tega našla na spletu, ampak večja težava je bila v tem, da so ji na CSD rekli naj gre k delodajalcu, delodajalec je rekel, da ima vse podatke v dohodninski odločbi (delodajalec je bolj tak tič, ki odpira firme po tekočem traku, če pa kje hrani kake podatke pa ve sam bog, računovodski servis zunanji...), pol pa hodi s trebuhom naokoli [sm=jezicek.gif]

Hvala in lp

petea -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 18:56:40)

IZVIRNO SPOROČILO: mojcaziga
delodajalec je rekel, da ima vse podatke v dohodninski odločbi

res da ima, a tisti povzetek letnih prihodkov ni uporaben, ker za porodniško potrebuje prikaz mesečnih prilivov

računovodski servis zunanji...

Ja, in kaj če je zunanji?
Podatke mora isto voditi in obdelovati. Naj gre ona lepo k temu računovodji, da ji vpišejo pravilne zneske, nato do delodajalca, da ji da žig in podpis, potem pa vse skupaj odnese na CSD.
Podobno mora narediti, da dobi podatke na zavodu za zaposlovanje (ji vnesejo podatke in požigosajo).

liliana -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 19:28:57)

Recimo, da nimava enakih izkušenj [sm=smiley1.gif]
Sicer je od tega že dolgo časa, kar sem jaz imela opravka z njimi, ampak načeloma sem se morala znajt kar sama [sm=smiley36.gif].

Saj sem kar nekaj tega našla na spletu, ampak večja težava je bila v tem, da so ji na CSD rekli naj gre k delodajalcu, delodajalec je rekel, da ima vse podatke v dohodninski odločbi (delodajalec je bolj tak tič, ki odpira firme po tekočem traku, če pa kje hrani kake podatke pa ve sam bog, računovodski servis zunanji...), pol pa hodi s trebuhom naokoli [sm=jezicek.gif]

Hvala in lp

Normalno, vse smo s trebuhom naokoli hodile od delodajalca do csd.....pa vmeš še do ginekologa in baby trgovino skočile......

Drugače pa ti je petea napisala celoten postopek kako in kaj.....

mojcaziga -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 19:36:33)

Ja, hvala [sm=smiley1.gif]

Drugače pa je ta delodajalec oddaljen 150 km in ni glih isto kot če ga imaš za vogalom. Pa niti prvo ni problem, če ne hodiš k delodajalcu zastonj, ker nima pojma kaj bi s tabo, zunanji računovodski servis pa tudi več ne obstaja. Ja, ne morš verjet da je v 21.stol. tudi to možno [sm=zmeden.gif] in potem hodiš sem in tja in ponovi vajo. Na CSD pa pravijo samo, da mora prinesti potrjene liste.

Ni problema, vse se bo uredilo. Sem samo mislila, da se bo katera iz tega foruma javila, ki je to v zadnjem času urejala, mogoče celo katera s podobno situacijo in je potem malo lažje, če ti nekdo iz prve roke svetuje kako in kaj.

lp

petea -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 19:42:57)

Drugače pa je ta delodajalec oddaljen 150 km in ni glih isto kot če ga imaš za vogalom. Pa niti prvo ni problem, če ne hodiš k delodajalcu zastonj, ker nima pojma kaj bi s tabo, zunanji računovodski servis pa tudi več ne obstaja.

Obstaja pošta, e-pošta, telefon ... [sm=smiley2.gif]
pa se tako tudi dandanes da dobiti informacije in podatke. [sm=smiley36.gif]

Delodajalec mora mislim, da 5 let hraniti takšne podatke. Ali jih ima pri sebi ali v računovodstvu, vseeno. Tudi če gre v stečaj, se dokumentacija ne more kar tako izgubiti.

Če še tvoja kolegica ima svoje plačilne liste, lahko iz njih prepiše bruto zneske in delodajalcu pošlje podatke v potrditev.

mojcaziga -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 20:04:20)

Drugače pa je ta delodajalec oddaljen 150 km in ni glih isto kot če ga imaš za vogalom. Pa niti prvo ni problem, če ne hodiš k delodajalcu zastonj, ker nima pojma kaj bi s tabo, zunanji računovodski servis pa tudi več ne obstaja.

Obstaja pošta, e-pošta, telefon ... [sm=smiley2.gif]
pa se tako tudi dandanes da dobiti informacije in podatke. [sm=smiley36.gif]

Delodajalec mora mislim, da 5 let hraniti takšne podatke. Ali jih ima pri sebi ali v računovodstvu, vseeno. Tudi če gre v stečaj, se dokumentacija ne more kar tako izgubiti.

Če še tvoja kolegica ima svoje plačilne liste, lahko iz njih prepiše bruto zneske in delodajalcu pošlje podatke v potrditev.

Ja, saj ni problema. Se da vse poštimat. Najprej je malo šok, ker ne gre vse tako kot piše na spletu [sm=jezicek.gif], ampak ima skopirane vloge, pripravljene podatke in upajmo, da bo v dveh obiskih vse opravljeno [sm=smiley1.gif].

lp

petea -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 20:05:45)

Najprej je malo šok, ker ne gre vse tako kot piše na spletu [sm=jezicek.gif], ampak ima skopirane vloge, pripravljene podatke in upajmo, da bo v dveh obiskih vse opravljeno [sm=smiley1.gif].

super

če pa še kaj ni jasno, kar vpRRašaj
[sm=smiley1.gif]

mojcaziga -> RE: prosim pomoč, porodniška (12.4.2015 20:14:50)

Najprej je malo šok, ker ne gre vse tako kot piše na spletu [sm=jezicek.gif], ampak ima skopirane vloge, pripravljene podatke in upajmo, da bo v dveh obiskih vse opravljeno [sm=smiley1.gif].

super

če pa še kaj ni jasno, kar vpRRašaj
[sm=smiley1.gif]

Hvala [sm=smiley1.gif] Je takoj lažje, ko veš da lahko nekoga vprašaš.

Lep preostanek nedelje

lp

Ur5a -> RE: prosim pomoč, porodniška (13.4.2015 16:31:10)

Jaz imam tudi eno vprašanje glede porodniške...

Pripadalo naj bi mi, če bo po sreči, starševsko nadomestilo brez dopusta (v zadnjih treh letih bila zaposlena 12 mesecev). Zdaj me pa zanima od kdaj do kdaj se štejejo ta tri leta? Ali se šteje tri leta nazaj od predvidenega datuma poroda ali tri leta nazaj od oddaje vloge na CSD-ju (prebrala sem, da vlogo lahko oddaš 2 meseca pred rokom)??? Vnaprej hvala za pomoč

petea -> RE: prosim pomoč, porodniška (13.4.2015 20:10:57)

Ur5a,
pred oddajo vloge

Ur5a -> RE: prosim pomoč, porodniška (14.4.2015 13:13:23)

Super, hvala, petea!

Stran: [1]