nejcko
|
Se lahko podpišem kar pod Ankico, ker razmišljam skoraj identično. Stanislava, strinjam se, da je zlasti pri vzgoji otrok pomembno, da jih spodbujamo k branju, pa najsi so to pravljice, stripi ali pogrošni romani. In res za večino literarnih del drži, da imajo nekaj dobrega v sebi, neko sporočilo. In prav je, da se v tem duhu vzgaja otroke. Vendar smo mi že odrasli bralci, imamo že neke svoje bralne navade, izdelan okus, predvsem pa vsak v branju išče to, kar pač išče, predvsem neko dodano vrednost - kaj je za nekoga dodana vrednost pri branju, pa je seveda odvisno od vsakega posameznika; nekomu je to lepota jezika, nekomu preganjanje dolgega časa, tretjemu sprostitev, četrtemu učenje, ... Mene je pri teh odtenkih odvrnilo dvoje. Prvič, isto, o čemer piše Ankica - vsa histerija okoli tega, propagiranje nad vsem možnim, dobesedno posiljevanje z must read. Drugič, čim sem slišala, da je v knjigi pretežni poudarek na erotiki, me je dokončno minilo vse. Pač v tem ne vidim nobene dodane vrednosti. Celo več, to posiljevanje z erotiko na vsakem koraku (reklame, videospoti, filmi, glasba, literatura, časopisi, revije) je name z leti naredilo res prav kontra učinek. Na živce mi gre, dobesedno počutim se posiljeno s tem na vsakem koraku. In da bi potem še prostovoljno šla nekaj takega brat ... prosim te lepo. Ko je nečesa preveč, sploh tistega, s čimer se celo osebno ne strinjam, ima pri meni še ta učinek, da začnem naglas protestirati. In prav zato sem se oglasila v tej temi. Drugače se niti ne bi. Torej v erotiki v literaturi ne vidim nobene dodane vrednosti. Kolikor sem se pogovarjala s kolegicami o tej knjigi, vem, da ima sama knjiga neko globlje sporočilo, a vendar očitno ta sex zasenči vse. In se smisel zgubi. Sporočilo se zgubi. Smisel postane tisto, česar je preveč. Sporočilo postane tisto, česar je preveč. V tej knjigi pač erotika kot taka. Jaz sem za razliko od Ankice pogledala Volka z WS. Za film bi načeloma lahko rekla, da je odličen. Ima močno zgodbo in super sporočilo. Toda ... film je v božju mater razvlečen, predvsem s sexualnimi vložki in vložki razvrata. In dejansko se njegovo sporočilo ob vsem tem popolnoma zabriše. In film ni več odličen, ampak samo še povprečno dober. Sama pogledam tudi kakšne lahkotne filme, tudi preberem kar nekaj lahkotnih knjig. a če je notri nekaj, česar osebno ne prebavljam, se pač tega dela ne bom lotila. Tako me je npr. že naslov knjige Strastna zapravljivka popolnoma odbil in knjige že iz tega naslova ne bom nikoli prebrala. Ker pač osebno ne prenašam sodobnega šopingiranja in obsedenosti ljudi z njim. Saj nimam pojma, o čem govori knjiga, ampak mi je že sam naslov popolnoma odbijajoč + knjiga je še neka fejst uspešnica. Ne, hvala. Prav tako verjamem, da ima kar nekaj akcijskih filmov fajn zgodbo in dobro sporočilo. Z veseljem pogledam kakšno dobro akcijo, a žal jih je bolj malo, ker režiserji popolnoma pretiravajo z masakrom, klanjem in ubijanjem. To me odbija. In zato se res prepričam, koliko tega je notri, preden si tak film pogledam. Evo, zame sex ni dodana vrednost, prav tako ne streljanje vsepovprek, še manj mi je dodana vrednost siljenje v stilu MUST, če hočeš biti IN. Ne, sem potem pa raje OUT in berem, gledam tisto, v čemer pač najdem želeno dodano vrednost. Tudi sprostitev, ja.
|