mojcaziga
|
No, lepo je brat kako se vse trudite s kuhinjo in doma kuhate, ker se mi je že čudno zdelo, da v moji okolici praktično nobena mama ne kuha. Ali so na šolskih / službenih kosilih ali pa pri babicah. Med vikendi sploh, babice ali gostilna. In se mi vse čudijo ne samo, da kuham pretežno vsak dan, ampak da sploh znam kuhat kaj več od makaronov in pečene jajčke . V glavnem jemo večino, kar ste že omenile. Zdaj jeseni / pozimi velikokrat jedi na žlico, mineštre, jota, ričet, dušeno sladko zelje obožujemo. Med tednom jemo bolja malokrat krompir, ker imamo vsi tako različen urnik in je vsak takrat, ko lahko. Zato so največkrat rižota, makaroni, zrezki v omaki + kruhovi cmoki / smetanovi žličniki, golaž + polenta, lahko tudi kaka bolj gosta juga in potem še ali štruklji / slivovi cmoki ali pa kaka močnejša mlečna jed zvečer. Za večerjo pa prav posebej kuhamo zelo redko, ker ali pojemo ostanke od kosila ali mlečne jedi, topli sendvič, tudi hrenovke, ko nam zapašejo. Med vikendi jemo obvezno juho, potem pa različno kaj se nam lušta oziroma koliko se mi da kuhat. Poskrbim za to, da jemo kolikor toliko domače, da jemo redno, da nam je fino, hkrati pa se trudim ne preživet celega dne v kuhinji, pa čeprav mi je kuhanje v užitek. Lotim se tudi kakih zahtevnejših jedi, ki so načeloma dobro sprejete, ampak me moja moška malo čudno gledata, če jih serviram ala Bine. Saj pojeta, ampak potem pa v shrambo še po en sendvič . Se pa trudim čim večkrat pripraviti tako domačo slovensko jed, ker se mi zdi, da je slovenska kuhinja potisnjena v rob, praktično je ni več v nobeni "dostopni" gostilni in upam, da bo nekaj od tega kuhal tudi sin kasneje. Sama se še vedno ob kuhanju kake take jedi spomnim svoje babice, kako sva skupaj kuhale in mi je pri tem razlagala njene "skrivnosti in trike". Če skrčim, mi smo na strani domače kuhinje lp
|