Kerensa? (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Jassika -> Kerensa? (5.12.2014 20:45:45)

Jo je kdo bral zadnje čase? Sem poslala zs, ampak mislim, da jih ne bere, vsaj kolikor sem zaseledila. Imam tudi sama "pogrešane osabe", pa vem, da je včasih dala kak pameten nasvet okoli tega... 
Sej ni niti nujno ali življensko pomembno, ampak če se kdo spozna na iskanje "izuginulih sorodnikov", bo vsaka pomoč dobrodošla :)

Pa lep večer v tem malce težkem dnevu :)




Kerensa -> RE: Kerensa? (7.12.2014 2:12:52)

Full redkokdaj še pridem na RR (ker se pač nič več ne dogaja tukaj), tako, da - hvala Bogu za FB, kjer so me obvestili za tale post. :-)

Pogrešanih oseb skorajda ne iščem več (vsaj ne takole, "public"), ampak ajde... da ne zakrknem... reci, kaj potrebuješ oz. koga.




Jassika -> RE: Kerensa? (7.12.2014 20:13:22)

Oj, lepo da so te opozorili  Ti kar kopiram iz zs :


Pozdravljena Kerensa, upam da bereš zs :) in da ne boš huda, če ti pišem takole. Spominjam se te nekaj let nazaj, ko si pomagala ljudem iskati svojce. ker verjamem, da se na te zadeve bolj spoznaš in če me spomin ne vara, si že imela podoben primer, naj si drznem še sama prosit za pomoč :)


Namreč, rada bi našla svoje sorodnike v Ameriki, vendar pa imam zelo zelo malo podatkov o svojem pradedu, ki je emigriral tja. Vem samo to, da je bil Josip Odmorek, po rodu drugače Čeh (rojen okoli 1985, +-5), ki se je okoli leta 1910 preselil v Slavonijo, točno kje so na začetku živeli ne vem, kasenje so bili v Gunji in Županji. Torej pradedek je ne vem točno katerega leta z neznano ladjo z neznane lokacije odšel nekam v Ameriko, to je moralo biti nekje leta 1913-1915. Na Hrvaškem je bil upravitelj žage, tako da sklepam, da si je delo našel v isti ali podobni branži. Na Hrvaškem je pustil svojo družino. V Ameriki je bil mislim približno 7 let, nato se je vrnil. Iz pripovedi svoje babice sem izvedela, da naj bi si med tem časom v Ameriki ustvaril družino s Slovenko (vdovo), ki je bila lastnica večstanovanjske hiše, ki je oddajala sobe delavcem iz Jugoslavije. Kraj neznan. Je pa po vrnitvi na Hrvaško praded prosil svojo ženo, da mu dovoli oditi nazaj, saj je želel ostati s svojo ameriško družino (baje je takrat morala žena podpisati soglasje, ampak to so besede babice, ki lahko tudi ne držijo). Nikoli ni hotel pripovedovati ničesar iz življenja čez lužo, tako da so vsi podatki ostali skrivnost.

Pa da skrajšam, rada bi nekako poiskala te potomce mojega pradeda, čeprav po vsej verjetnosti ne nosijo (oz. niso nosili) njegovega priimka. Gledala sem po netu liste potnikov emigrantov v Amriko, ampak tega priimka ne najdeš nikjer. Prav tako, čeprav naj bi bil to češki priimek, ga ne najdem nikjer po netu, razen nekaj oseb na hrvaškem. Saj bom poizkusila kontaktirati tudi te ljudi, ampak po pripovedovanju moje babice živečih sorodnikov s tem priimkom naj bi na Hrvaškem ne bilo več. 

Torej če imaš kakšno idejo kam se obrniti, kam pogledati, glede na to da je Amerika veeeeelika, bom vesela vsakega namiga. Najlažje bi bilo verjetno preko ladijskih seznamov.


Njalepša hvala za pomoč, pa četudi napišeš, da nimaš časa, ali se ti ne da.



Lep pozdrav Jassika




petea -> RE: Kerensa? (8.12.2014 8:17:48)

Prav tako, čeprav naj bi bil to češki priimek, ga ne najdem nikjer po netu

poglej še po Slovaški




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 16:13:26)

Jassika... sodeč po prebranem očitno nimaš kaj dosti podatkov, ki bi bili v pomoč, tako, da iznajdljivost ne bo nikomur škodovala pri iskanju.

Od začetka, torej... z nule oz. od priimka.

Omenjaš Gunjo na Hrvaškem. Tam živi Ivan Odmorek, živi na naslovu Ulica Vladimira Nazora 286, njegov hišni telefon pa je 032-881-867 (seveda z izhodno klicno številko za Hrvaško na začetku - 00385, pa brez 0 pri 032).

Če znaš hrvaško, kar telefon v roke in ga pokliči. Če ne, pa povej in bom povprašala ljudi iz Gunje.

Zdaj grem pa brskat dalje.




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 16:18:06)

A svoj album sem dala fotko Anice Odmorek. Rojene leta 1911 in pokojne od leta 1985. Obstaja nekakšna povezava s priimkom Eržen. Še iščem, kakšna, ampak je pa slovenska.




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 16:22:29)

No, tale Odmorek iz Gunje ima očitno družino oz. sorodnike. Na istem naslovu, kakor je on.

Ivana, rojena 9.3.1978 (bejba je moj letnik)

Sklepam, da so tole trije njeni otroci...

Dominik - 17.7.2000
Luka - 18.12.2001
Matej - 9.3.2005 (u, rojen na Ivanin rojstni dan)

Hudič je pa to, da je te štiri (in vprašanje, če ne tastarega tudi) letos poplavilo in da so se začasno preselili v Zagreb. Kam oz. h komu - pojma nimam. Bi pa sigurno vedel "Crveni križ Županja" - 032-831-607.

Ajmo dalje brskat.

Na PP (policijski postaji) Vrbanja je policist Ivan Odmorek (bi bilo za pogledat, če ni to prejle omenjeni iz Gunje). Ta je sigurno iznajdljiv, glede na to, da so ga dobili pri podkupovanju (vzel je € v svoj žep, namesto, da bi vozniku - Slovencu! - napisal kazen), tako, da bi se znašel tudi pri iskanju. Sploh, ker je policaj.

Eden od prednikov je moral biti Antun Odmorek iz Vrbanje, ampak od njega ne boš izvedela nič, ker so ga četniki ubili leta ''''''''''''''''45 med 2. sv. vojno.

Anica (iz prejšnjega posta):
http://goliotok.uimenaroda.net/sr/lice/9674/

Da ne bomo na koncu še kosti iskali po Golem otoku...

Ana Odmorek je bila v taborišču (logoru) Stara Gradiška... je pa Slovakinja, tako, da je bil tudi iskani Josip verjetno Slovak, ne Čeh. No, pa saj država je bila ČeškoSlovaška včasih, če me spomin ne vara. Brskam po neki historični knjigi, pa piše, da je bila "služavka" - to je najbrž služkinja.

Splača se ti obrniti na "Crkvu sv. Jakova apostola" v Gunji... rojstne in podobne matične knjige delajo čudeže... tako sem jaz našla svoje v Bosni...
http://sveti-jakov-gunja.hr/kontakt




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 16:40:38)

Tule si preberi o seznamih, katere moraš pregledati... glede na kraj bivanja ti pa skoraj garantiram, da je odšel iz Rijeke ali Trsta (sodeč po izkušnjah)... v skrajni sili iz Dubrovnika...

www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-MQZK8RKU/fcccf479.../PDF




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 16:47:09)

Vsi, ki so se iz Evrope selili v Ameriko, so pristali na Ellis Island-u... pustimo ilegalce oz. sklepajmo, da Josip to ni bil... tule imaš seznam vseh Josipov O. (samo začetnica zato, ker si rekla, da mogoče ni uporabljal točno tega priimka), ki so med letoma 1892 in 1924 prišli v ZDA... nekaj čez 7.000 Josipov!!! imaš, tako, da srečno pri iskanju.

https://familysearch.org/search/collection/results?count=20&query=%2Bgivenname%3Ajosip~%20%2Bsurname%3Ao*&collection_id=1368704

Po potrebi si priredi iskalnik.

Odmoreka v teh letih ni nobenega. Torej - al' se ni predstavil kot Odmorek, al' je prišel kasneje al' je bil pa ilegalec.




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 17:14:58)

Je pa en Joseph Dmorak prispel z ladjo v Baltimore v Marylandu.

Je*ala jih članarina za spletne strani. To pa ne mislim plačat. Bom izbrskala kje drugje, od kod je prišel in kdaj točno.

In cel kup Dmorakov je (bilo) v USA... Baltimore in St. Louis, predvsem, kakor vidim... Poljaki in Slovaki.

http://search.ancestry.co.uk/cgi-bin/sse.dll?gl=ROOT_CATEGORY&rank=1&new=1&so=3&MSAV=1&gss=ms_r_f-2_s&gsln=Dmorak&cpxt=0&catBucket=rstp&uidh=000&cp=0




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 17:35:22)

Ena gora Josipov, ki je prispela v ZDA... če dobiš kakšno asociacijo (poznan priimek iz družine, recimo)...

http://www.libertyellisfoundation.org/passenger-result




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 17:36:56)

Nasvet, kako iskati...

http://rodoslovje.si/index.php/sl/domov/16-drevesa/124-rodoslovne-raziskave-s-pomocjo-svetovnega-spleta-2-del





Vijoličarka -> RE: Kerensa? (8.12.2014 17:43:46)

Poleg koristnih podatkov in smeri, ki jih je podala Kerensa, bi bilo mogoče dobro razmisliti še o parih stvareh.

Če je šel v Ameriko nekje med 1913 in 1915 letom, potem je treba upoštevati, da je bila tedaj na tem območju Avstro Ogerska. Torej bi ga imeli za Avstrijca.

Zdi se mi tudi, da je leto 1913 in prva polovica 1914 nekje bolj možna kot datum odhoda, ker se je konec julija 1914 začela prva svetovna vojna, on pa je bil ravno v letih primernih za 'kanon futer' in legalno ga ne bi spustili ven.

Po drugi strani pa morda res odšel kasneje in kot ilegalec, ker legalno ne bi mogel. Ker bi bil v tem primeru s strani Avstrije gledan kot dezerter, je mogoče imel tudi kakšne ponarejene papirje.

Tudi se mi zdi možno, da ni odšel v ZDA, ampak mogoče kam v Južno Ameriko, torej Brazilijo, Argentino, mogoče. Ljudje na stari celini so kar vsemu rekli 'Amerika', pa naj bo severna ali južna.

Ker je bil prvi prehod morda ilegalen, drugi, sedem let kasneje pa ne, bi mogoče iskala v obdobju sedem let kasneje.






Jassika -> RE: Kerensa? (8.12.2014 19:17:29)

Joj fuuuuuuuuuuuuuul lepa hvala za obširne podatke [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley27.gif[/img] Nekaj malega od tega sem že sama našla, nekaj mi je novo. Torej Anica Odmorek je bila od babice sestra, ki je umrla v Slo in je bila na Golem otoku (preživela tudi Jesenovec, bila je "baba in pol", ampak ona o življenju svojega očeta v Ameriki tudi ni dosti vedela. Antun je bil babičin najmlajši brat, ki so ga Nemci ustrelil med 2. sv vojno, tako da to mi je znano. Tista slo stran, kjer je povezava s priimkom Eržen je kar moja family [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/img] Kar se tiče Odmorekov v Gunji, jih bom, kot že rečeno kontaktirala, ker se meni tudi zdi preveliko naključje, da ne bi bili del familije, kljub temu, da je babi rekla, da nima živečih sorodnikov v Gunji in okolici. Imela je 1 nečakinjo, ki pa se je preselila v Brčko, se poročila, spremenila priimek, ob vojni emigrirala v Nemčijo in so se stiki nekako izgubili. Bom poskusila še po zadnjem znanem naslovu v Nemčiji, ampak dvomim, da bo ona o svojem dedku kaj prida vedela, ker takrat je bilo to "top secret". Hvala za nasvete glede odhoda in pristankov ladij, predvsem sem gledala v tej smeri, ampak nisem nič pametnega našla. Nekje sem se celo registrirala, pa ni bilo zadekov. Tako, da je kar oteženo iskanje. Ampak še 1 x fuuuuuuuuul hvala, je par koristnih nasvetov kje iskati. Bom podrobno preglodala, ko bo čas. Tako ali tako pa se že nekaj let odpravljam s familijo po "poti sorodnikov" po Slavoniji, dokler še moja mati lahko potuje, da sploh pokaže kje so živeli, kje so bili... grob vem, da ker ga ni nihče urejal, da so ga potem prekopali, ko je umrla še zadnja soseda, ki so ji plačevali, da je zanj skrbela....

Me čaka še nekaj dela, pa predvsem morala si bom omisliti fb, kateremu sem se do sedaj uspešno izogibala [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/img]

Aja pa tale Ivan, "iznajdljivi policaj", tega sem tut našla, ampak si raje predstavljam, da ne paše v familijo [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/img]

Lep pozdrav, pa hvala za izčrpno poročilo




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.12.2014 19:51:57)

Ti si Erženova al'' kaj? [sm=smiley3.gif]

Ja, FB po hitrem postopku... in bom vesela, če me tam dodaš.




Jassika -> RE: Kerensa? (8.12.2014 20:05:22)

Ha ha nič več, od letošnjega septembra [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley9.gif[/img] Ja, ko se bom spravila odpret ta fb, bo dogodek, en šampanjček pa to, tebe pa sigurno dodam, ker si se res potrudila (meni to da vedet da si srčna oseba). Takih je malo, tkole za "đabe" tko da [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley20.gif[/img] Hvala ti, res!!

Pa da ne pozabim tudi Petee in Vijoličarke, hvala tudi vama, več glav več ve [img]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/img]





petea -> RE: Kerensa? (26.1.2015 12:34:08)

Očitno je Kerensino iskanje Džovane še vedno nedokončano:
http://nov.vecer.com/clanek/201501266090791




Kerensa -> RE: Kerensa? (8.2.2015 22:46:09)

Kerensa Džovane ne išče več.

Samo na trenutke, ko mi kaj v zvezi z njo prekriža pot, naredim še kakšen klik.

Drugače pa ne vidim več smisla v iskanju.




Stran: [1]