ronja -> RE: Ali imamo pravico kot starš sama odločati, kaj moj otrok zmore? (6.10.2014 12:01:54)
|
A mi s takšnimi pravili hočejo povedati, da kot mama ne vem, kaj je prav in kaj ne za otroka? Hm, jaz tega ne jemljem tako, predvsem pa nisem tako zelo samozavestna, da bi lahko trdila, da vedno vem, kaj je prav in kaj ne za moje otroke - se velikokrat sprašujeva, kaj bi bilo prav, kaj bi bilo boljše itd... umma, ne vem, koliko si stara, ampak ko sem bila sama mala, so bila pravila ista - to vem, ker je mama želela, da hodim jaz po brata v vrtec, pa mi niso pustili, ker sem imela komaj 8 let. Potem ko ga je moja starejša sestra, stara 15 let, vztrajno pozabljala v vrtcu, so popustili in mi dovolili mimo pravil jemat otroka iz vrtca:D. Mama je vzgojiteljicam razložila, da starejšo pač meče in se nanjo ne more zanest, name pa trenutno pač lahko in da je tako boljše. No, ker so sicer morale vsak dan dežurat in klicarit, če misli kdo prit po otroka, so se potem vdale, ampak po predipsih pa to ni bilo. Meni je bilo čisto fajn it po brata, njemu kolikor vem tudi, mami je bilo fajn, sestri pa seveda tudi;). Nam je to delovalo, čeprav sem bila komaj 8 let stara in smo bili cca 300 m od vrta in je bilo treba čez eno cesto vmes. Ni se mi nikoli zdelo, da tega ne bi zmogla in mi je bilo čisto fajn, nikoli nisem tega doživljala kot neko obvezo ali karkoli takega. Vendar sama mislim, da ne bi tega dovolila svoji zelo zanesljivi pupi. Zakaj? Ma, ker nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi in ker bi v primeru, da bi se kaj zgodilo, to uničilo njo - ker bi se počutila odgovorno... Zato po pravici povedano sama nisem tako ziher, da je to, kar delam, prav. Jaz sem se mela super z vso tisto svobodo, ki sem jo imela in nikoli se nisem počutla kot da bi mi nalagali preveč odgovornosti. Vendar pa mi je jasno, da bi se lahko kdaj tudi drugače končalo (ne sicer pri odhodih iz vrtca, tam se nama nikoli ni nič takega zgodilo, ampak sicer). Zato kaj pa vem... je mogoče čisto ok, če so kje kaka pravila, čeprav je res, da so otroci in situacije zelo različni.
|
|
|
|