Hope2 -> RE: endometrioza in tablete vissane (20.8.2014 5:40:37)
|
IZVIRNO SPOROČILO: perla* Prebrala sem vse možno na temo endometrioze, ko mi je bila v začetnem stadiju odkrita, pa nisem nikoli zasledila, da obstajajo tablete... [sm=zmeden.gif] To niso tablete za zdravljenje endometrioze, temvec kontracepcijske tablete. Kot pravi maumow, kontracepcijske tablete bi naj zavirale rast endometrioze. Tudi meni so tako razlozili, ker sem imela hudo endometriozo- tudi v crevesju in del crevesja so mi zato tudi odrezali. Tisti, ki imajo tezave z neplodnostjo je zal kontracepcija ovira. Pa tudi ni vsa kontracepcija prava (saj imajo razlicno stopnjo hormonov in delujejo drugace). Ker sem se tudi sama borila z neplodnostjo vec let in zaradi hude endometrize, so meni svetovali, da med cakanjem na postoke ivf, jemljem kontracepcijo, pred postopkom pa prekinem. Tudi takoj po porodu sem morala na kontracepcijo, kljub dojenju. Zaradi dojenje sem pac morala prilagodit tablete (mislim da so bile cerazzete al neki takega), ampak kasnej sem izvedela, da ravno te nimajo nekega ucinka na endometriozo, ker delujejo povsem drugace, kot obicajne KT. Hkrati pa bi naj zdravila ob IVF postopkih se spodbujala rast endometrioze[sm=smiley13.gif]. Ravno zaradi spodbujanja delovanja jajcnikov. Ne glede na vse pa,je endometrioza se vedno uganka in se vedno je vsaka zenska drugacna in ni pravila. Kar pomeni, da nekaterim zenskam pomaga, nekaterim ne. Pri nekaterih endometrioza miruje tudi v casu postopkov oz v casu, ko ne jemljejo KT, nekaterim pa kljub vsemu raste- obstajajo izjeme. Kaksno leto po porodu in po pogovoru s Pusenjakom in guglanja sem prekinila z vsemi KT- v bistvu se sploh vec ne spomnim tocnega razloga zakaj. Obstajajo tudi diete, ki bi naj nekomu pomagale manjsati rast E, pa spet ne delujejo pri vseh. Jaz sem se npr zelo strogo drzala 1 leto diete (brez glutena, brez mlecnih izedlkov, cim vec bio hrane, nepredelane hrane....) in sem na koncu imela najvecjo E. Osebno so mi KT eno obdobje pomagale. Zadnje 4 leta jih pa nisem vec jedla, E se mi je vrnila, se je pa kljub temu zgodil cudez in sem naravno zanosila. Ne obupat prevec. Poznam osebno zenske, ki so imele hudo E in niso imele tezav z zanositvijo. Uganka pac. Je pa E nerodna in nevarna zadeva, celo ce je huda ali ce se preseli se v/na druge notranje organe. Vso sreco.
|
|
|
|