izračun bolniške (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

halči -> izračun bolniške (17.7.2014 12:29:22)

jaz sem v staležu od 13.6.2014,zaradi rizične nosečnosti.lani pa sem prejemala starševsko nadomestilo celo leto,ki je višje od zdajšnje plače.delam namreč na 4 ure,ker 4 ure koristim za otroka do 3 let. ali se mi šteje za izračun lansko povprečje ali bom imela nenormalno majhno bolniško? po prejšnjem mesecu,ko sem bila v staležu 12 dni, sem izračunala približno 300 e. Malo visja je bila namreć zdaj moja plača na 4 ure!! res nisem o tem prej razmišljala, upam pa,, da nismo tako "tepene" mamice, ki koristimo to "ugodnost" da delamo 4 ure...
najlepša hvala za odgovor in lep dan[sm=bravo.gif]

petea -> RE: izračun bolniške (17.7.2014 13:09:53)

Upošteva se lansko povprečje prihodkov.

Če pa sedaj delaš 4 ure, se ti bolniška upošteva samo v 1/2 tistega, kar bi ti pripadalo, če bi delala 8 ur. Nato pa se še odbijejo % za bolniško (10, 20 ali 30 %).

Paštetka -> RE: izračun bolniške (17.7.2014 13:31:15)

Zato ene mamice nismo izkoristile te ugodnosti [sm=smiley36.gif]

Tasika -> RE: izračun bolniške (17.7.2014 20:53:33)

Če delaš 4 ure ne moreš imeti bolniške za 8 ur.
Če ti država omogoči, da si 4 ure doma, res ne pomeni da te tepe [sm=zmeden.gif] ali jaz česa ne razumem.

Tudi jaz sem koristila kdč zaradi starševstva in bolniška je polovična.

halči -> RE: izračun bolniške (18.7.2014 9:14:19)

najbrž sem res jaz čudna. če par mesecev delaš 4 ure,prej pa 15 let 8 ur,mi že to ni logično,če bi že glih šli v detajle.poleg tega pa si tako napisala,kot da men država da celo plačo,jz sem pa doma. saj edina ugodnost je samo ta,da te kao čaka 8 urna delo,ko prideš nazaj.pa tudi to je v današnjih časih vprašljivo.
jaz nikakor nisem na denar,samo sem pa bila šokirana,če bom imela 300 e na mesec,noseča pa otročka doma... s tem da ze tako s 4urno plačo tanko piskaš, a ne?

samo to me še zanima, a ti prispevki,ki mi zdaj jih plača država za razliko do 8 ur,so torej samo za pokojnino in delovno dobo? to nima veze z bolniško?

halči -> RE: izračun bolniške (18.7.2014 9:17:03)

pa še to sem pozabila vprašat,kako pa je bilo pri vas potem s porodniško?

hvala za odgovore in lep,poletni dan[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

za srečke nosečke pa brez slabosti....[sm=jezicek.gif]

Tasika -> RE: izračun bolniške (18.7.2014 11:02:35)

Za 4 ure, ko si doma, (kdč), ti država placuje pokojninske prispevke, zdravstva ne ( zato ni bolniške). Plačujejo pa starševsko varstvo. Kar pomeni da porodniško imaš za 8 ur, ampak se ti pri izračunu osnove za porodniško za 4 ure kdčja upošteva minimalna plača, za 4 ure pa tvoja plača ( oz. bolniška, kar boš imela).
Če pričakuješ daljšo bolniško, pojdi na Csd in prekini kdč. Vem da na enem centru to svetovalka kar sama predlaga.

Stran: [1]