ronja
|
Odvisno, kaj šteješ pod "se splača". Ker dejstvo je, da pravi vanilijev sladoled, v katerega boš dala strok vanilije, ki stane 2-3 € (odvisno kje in kakšen, pa koliko jih je not), te s kakimi jajci talne reje in dobrim polnomastnim nehomogeniziranim mlekom ne bo prišel ceneje od kakega đabičarskega sladoleda (ok, strok lahko potem porabiš še za vanilijev sladkor). POdobno pri drugih, sploh sadnih, ker ti boš vanje verjetno dala pravo sadje . Samo je veliiiika razlika v okusu! Se pa splača dat not dobre sestavine, seveda, kot pri vsaki hrani. In seveda je razlika v dodatkih (ki jih pri domačem ni - nobenih Ejev, stabilizatorjev, konservansov, barvil, arom,... - pač kar sama daš not, konservansov res ne rabiš, saj boste takoj požrli:D). Nama se je splačal po 1 mesecu, pa sva bila takrat še sama - samo midva mava res rada sladoled in zelo rada kuham in zelo rada delam sladolede različnih okusov, ki jih sicer ne moreš kupit in potem najdeš kakega božanskega, ko si ne bi nikoli mislil (hruška z lovorjem, recimo:D). Zdaj se je nagaral že kar precej, uničila sem že 2 metlici, parkrat je bil na servisu, ampak dela:). Za na morje sem kupila že 2, pa na žalost tem komercialnim poceni variantam tako hitro grejo lopatke, da jih uničimo v 1 mesecu, tako da zdaj ne bom več kupovala in delam na morju "na roke". Doma sem dobila še yonanasa, ki melje zmrznjeno sadje, ker mi je všeč, da lahko otrokom dam nekaj, česar lahko pojejo res kolikor jim paše in je "sladoled". Not ni ne smetane, ne jajc, ne sladkorja, samo čisto sadje in nič drugega in pri tem potem res nimaš slabe vest:). Se ga pa ne dobi pri nas, moraš naročit po netu. Hope, zanimivo, naši tamali so pa nori na domač sladoled, midva pa tudi - res ni primerjave v okusu... samo nam je domač boljši:D. Kremast, gost, z močnim okusom, ne una penasta sladkoba... Pa mam rada tudi kupljen sladoled, samo če lahko zbiram... nope, domači zmagajo:). ziher sem, da ima vsaj dve posodi za sladoled, za vsaj dva okusa Nene, moj sladoledar sam zmrzuje, tako da lahko delam enega za drugim,tudi po 7 rund sem že delala eno za drugo, hehe, je skor riknil . Ko je šel prvič na servis, je lubi komentiral, da itak piše v navodilu, da ni za profesionalno uporabo:D. Trenutno v zmrzovalniku: - kikirikijev, ravno predvčerajšnjim naredila, ker ga je zmanjkalo in ta je en od tistim "must" - iz pravih mletih kikirikijev iz Bolivije, hehe - borovničevo-bananin sorbet: naredila včeraj zvečer, deda nabral borovnice in... ja, če jih imaš veliko, je pa res nujno naredit en sladoled! - marelični šerbet: dedi prinesel primorske marelice, božanske... in tako jih še dolgo okušamo, hehe - breskov: enako, samo ta mi ni tako všeč kot marelični - čokoladni (itak:D) - stračatela (pri treh malih ne tvegam, da me lubi zapusti - mi je razložil, da si razlaga, da ga ne rabim, če ni stračatele:D), tako da to delam samo še v dvojni količini:D - pina colada - njami, en boljših to rundo! - mangov slush - en mojih najnajljubših - višnjev zmrznjen jogurt - njami in božanska barva! ziher še kakšen, pa se trenutno ne spomnim... 2litra, haha, no, to res ni neka količina:D. Pri nas smo vsi bolj na sladoled udarjeni;). Pozimi ga kar en čas nismo meli (mislim - meli smo "sladoled" - torej kupljen sladoled, ampak kot lubi pravi: "to ni to" - smo komaj preživeli, da smo dobili kuhinjo in prostor za sladoledarja, hehe. Je pa res, kar pravi mateyka, da se ti to mora dat delat. Ker ni takoj narejeno. Treba je najprej skuhat, če delaš jajčno kremo, pa tudi nekatere smetanove je treba, potem vedno ohladit zadevo, preden jo daš v mašinco in to nekaj časa traja... tako da se hitro zna zavlečt v noč... Ampak res je pa, da potem pa ostane in imaš v zmrzovalniku:). Se pa splača pred serviranjem dat za 10 min. v hladilnik ali na sobno temperaturo (odvisno, kako vroče je), da se malo zmehča - lažje delaš kepice in še okus se bolj razvije:).
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|