pomlad08 -> RE: Ronja, help glede pinjate prosim :) (9.5.2014 12:23:54)
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Je dovolj časa, če imaš za vsak slučaj pečico;). Samo najprej (prvi del, če daš čez balon) se mora vseeno posušit na zraku, ker če takoj pečeš v pečici, ti jo bo razgnalo - topel zrak v balonu se segreje in potem zadevo razgoni, popoka, skratka. Ko enkrat balon počiš ali če delaš na nečem trdnem, ala škatli, potem pa lahko daš takoj v pečico, seveda. Na splošno se suši vsak del 1 dan ali vsaj 1 noč (torej ko kaširaš prvič in ko kaširaš drugič (po polnjenju)). Glede plasti - naše pinjate so vedno preveč trdne:D. Že par plasti rata kar prožno in se zlepa ne strga, brez skrbi. Če nimaš časa, ti svetujem, da vzameš kar lepilo za tapete - tudi ni strupeno, tako da se ni treba bat. Pa hitro je narejeno in ni treba čakat, da se ohladi. Pa en mal hitreje se posuši. Gre pa seveda krasno tudi z doma narejenim, samo če te čas baše... je to v pol minute;). Kar se tiče koščkov, ki jih lepiš, je odvisno od tvoje oblike, sama zelo redko uporabljam kvadratne, ker mi za večino stvari ti ne pridejo tako prav. Za okrogle oblike je fajn met trakove, da jih lepo pelješ čez krivuljo - široki recimo nekje 2-3 cm. Če so širši, se bojo na robu že vihali oz. jih boš morala zgibat ali pa bo malo stran štrlelo. Na splošno to ni nek baubau, ipak se zadevo razbije - odvisno, kako si haklih. Kadar mi delamo, so koščki svakojaki, ker jih punci trgata in lepita[sm=jezicek.gif]. Danes narediš, čez noč posušiš, zjutraj napolniš, zalepiš in še enkrat vsaj po stiku kaširaš, posušiš in potem ponoči porišeš - bi šlo[sm=smiley1.gif]. Super, to sem rabila, hvala! Evo, tvoje detajlne eksplanacije so v večini primerov zelo koristne! [sm=smiley36.gif] Nismo haklih, bolj obratno, pa sej drugače smo že velikokrat delali paper mache, ampak pinjate pa še ne. Uporabila bom pa lepilo, ja, ker se tudi po mojih izkušnjah hitreje suši kot močnata varianta. Sem bila en čas obsedena z izdelovanjem telih luči in sem sprobala vse možne variante limanja [sm=smiley36.gif] [img]http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--qBhZFcgq--/18fc0b67ay6nsjpg.jpg[/img]
|
|
|
|