patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: nejcko Ločimo institucionalne (religiozne) vernike in (samo) vernike. In tukaj je ogromna razlika. Zadnje čase se precej ukvarjam z raznimi raziskavami in anketami, ki vključujejo tudi vprašanje, ali so ljudje verni ali ne. Na razpolago imajo tri možnosti: Sem veren, nisem veren, nekje vmes. Ogromno oz. lahko rečem, da večina ljudi je pri tem vprašanju postavljena pred veliko dilemo, ker ne vedo, kateri odgovor izbrati. Največ jih reče: ja, sem veren, ampak ne hodim kv cerkev. Torej so ankete in raziskave napačno zastavljene......ker ne upoštevajo možnosti (samo) vernika.....in vernika takoj povežejo z istitucijo.....in si lahko le institucianalno veren, institucionalno ne veren in tretja možnost: drugo....... Seveda se RKC zelo rada kiti s številom ljudi, ki se deklarirajo kot verniki, pa čeprav se ne deklarirajo kot katoliki. In seveda se katoliki takoj počutite ogrožene, če kakšen statističen podatek ne ustreza vašim prepričanjem To pa ne more kar tako.......tisti človek se potem mora deklariti po zgoraj omenjenih razsikavah kot vernik RKC institucije.....če pa se ne čuti kot vernik RKC ali katere druge verske institucije, pa se deklarira pod Drugo oz. Nekaj vmes (ker pač druge možnosti nima)..... Vernih izobraženih ljudi je vsekakor več od nevernih, kar je pravzaprav povsem logično, po nekaterih teorijah celo naravno, pa vendar so to neinstitucionirani (nereligiozni) verniki, ki so večinoma kritični in ne bojo začeli takoj jokati, da to pa ni res, da verniki niso izobraženi user posted image No pa dajmo tako, da ne bo zmešnjave: INSTITUCIONALIZIRANI VERNIKI so recimo veliko pogostejši na podeželju, kot v mestih....starost prebivalstva na podeželju je večja (starejši prebivalci imajo običajno tudi nižjo izobrazbo kot njihvi vnuki), "tradicionalno" okolje, ker se mlajši selijo iz podeželja v večja mesta, da gredo s trebuhom za kruhom.......in če izobražen institucionalizirani vernik ostane na podeželju, bo ostal izobražen institucionalizirani vernik, ker ga bo domače okolje k temu prisililo......ker se na podeželju marsikaj vrti okrog cerkve.....ponekod je celo celotno družbeno dogajanje organizirano pod okriljem te institucije........če pa se izobražen institucionalizirani vernik iz Velike Polane recimo preseli v Ljubljano, pa je velika verjetnost, da bo postal zgolj vernik (in se bo v anketi deklariral tako: verjamem, vendar ne hodim v cerkev)......ker ga okolje v Ljubljani ne bo več sililo, da gre vsako nedeljo k maši in bo k maši hodil le za Velko noč in za Božič, ko se bo vrnil v Veliko Polano......lahko pa, da bo tak nekoč istitucionaliziran vernik v Ljubljani našel drugo vero: catch the cash piramide, razne happy happy variante.......ljudje smo zelo dovzetni za raznorazna verovanja....... Družinsko okolje in tudi širše družbeno okolje precej vpliva na institucionaliziranega vernika in samo vernika oz. ne vernika..... če odraščaš v družini, ki je globoko institucionalizirano verna, boš tudi sam postal tak, tudi če dobiš doktorski naziv in še posebno, če ostaneš v domači vasi....... nasprotno, če odraščaš v družini, ki je striktno proti vsaki veri (še posebno institucionalizirani) ne boš postal institucializirano veren, pa če boš pobiral smeti po parku ali boš doktor...... v obeh primerih te družinsko okolje "prisili" v kaj naj veruješ.....in redki so tisti, ki se v takih ekstremnih družinah odločijo za "drugačno" pot, kot je bila družinska "verska" oz. "ne verska" tradicija....... je pa res, da je pa največ tistih "srednjih" vernikov, ki ne vedo za kaj so verni, ker verujejo pač zgolj zaradi širšega družbenega okolja, so zaradi babice dali krstiti otroka, gredo radi reda tri krat na leto v cerkev.....in otroci iz takih družin ponavadi postanejo tudi sami taki, "liberalno verni", ker jih je družinsko okolje v to prisililo......res je pa, da recimo na nakaterih področjih, kjer ima cerkev, predvsem RKC velik vpliv in položaj, ne moreš biti "liberalen" vernik, ker te okolje (niti ne cerkev, ampak okoliški ljudje) izobči....... Ja tudi po moje je to to. Vera oz. verovanje je eno, verovanje in hkrati pripadnost neki določeni religiji pa čisto nekaj drugega. In v tej debati nekateri vztrajno mešate jabolka in hruške, predvsem ti patrino. Žal. Nejcko, to pa žal ni ravno to. Razen tebe in mogoče nekaterih redkih svetlih izjem, tule gor nekega ločevanja vernikov na takšne in drugačne ni. Tako je pri "profesionalnem" določanju inteligentnosti in izobrazbe, kot pri odnosu do pedofilije in še kje. Večina tule gor na vernike gleda posplošeno, jih meče v en koš in jim pripisuje iste lastnosti, mišljenja ( oz. nesposobnost mišljenja), nivo izobrazbe ( oz. poudarjanje neizobraženosti), sposobnost empatije ( oz. totalno pomanjkanje le te). To je bistvo problema tele in podobnih debat. Posploševanje, skupinsko zaničevanje, kolektivno podcenjevanje, pripisovanje negativnih dejanj in poneumljanje določenih ljudi. Tako kot v članku, ki sem ga prilepila " vernik" označuje na splošno " neverne"oz. ateiste. Tudi njemu ne morem ploskati, ker je vse zmetal v isti žakel, kot to počnejo nekateri tule gor. Si prebrala članek? Pa ne gledam le skozi svoja očala. Gledam in berem tudi kaj napišejo drugi- isto misleči. Zato pravim, ne išči vzrokov za moje nestrinjanje z določenimi mnenji tule gor v tem, da jaz jemljem stvari dobesedno, da jih dojemam preveč osebno, da mešam jabolka in hruške. Preberi malo nazaj in si ustvari mnenje na podlagi napisanega. Moj zgornji post sicer ni letel nate, saj večino stvari, ki jih pišeš ti, razumem, podpiram in se z njimi strinjam. S tistimi, ki mi pa ne potegnejo, pa se ne strinjam , ker se mi navedbe ne zdijo pravilne in objektivne in ne zaradi nerazumevanja. Aja, prebrala sem tvoj članek iz Mladine. Zanimivo, vendar le zanimivo , bi lahko rekla. Irelevantno drugače. Predvsem zato, ker so te ankete včasih zelo drugačne kot je realno stanje in mišljenje. Posebej če se tu dela analiza in ločevanje glede na spol in podobne zadeve. Sama sem skozi študij bila primorana dati skozi kar nekaj podobnih anket in analiz. In kar je bilo na splošno opaziti, je bilo to, da bolj je bila anketa skoncentrirana na čustva, čustveno problematiko, izražanje itd, krajši konec so vlekli moški in starejši. Zakaj? Še vedno je pač tako, da moški in starejši o čustvih težje govorijo, se izražajo, osebno priznajo, ...in ker je vera zelo osebna zadeva, je tudi pri njej tako.Pa še dosti je takšnih odstopajočih dejavnikov. Zato, jaz takšne ankete, analize itd čisto rada preberem, vendar jih je treba jemati z rezervo in kot take ne ravno realne in objektivne.
< Sporočilo je popravil patrino -- 5.6.2014 7:51:45 >