Vijoličarka
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica* ... Veliko punc je odgovorilo, da si otrok izmišljuje, ima bujno domišljijo, naj ga ne jemlje resno... Prav negativno sem bila presenečena nad takim odzivom. javila se je tudi punca, ki je doživela spolno zlorabo in povedala, da je treba take namige otroka vzeti popolnoma resno. Lažje odrasel preživi lažno obtožbo, kot otrok resnično zlorabo. To je še vedno tabu tema in lih ker je tabu tema in tako grozljivo nepojmljivo, da se spolne zlorabe dejansko dogajajo okoli nas, je o tem treba govoriti in se o tem pogovarjati. Kako preprečevati, kako ukrepati, kam se obrnit,... ker se gre za najšibkejše člene naše družbe - otroke. Tole ni enostavno. Ne strinjam se, da se takoj predpostavlja, da se otrok laže, pa da ima bujno domišljijo, po drugi strani pa število lažnih obtožb ni majhno, zato ne bi tega odpravila tako zlahka, češ odrasel lažje prenese lažno obtožbo, kot pa otrok zlorabo. Najbolj idealno bi bilo, če bi se pristopilo nevtralno, s trezno glavo. Samo to je, seveda, zelo težko, ker to je hudo čustveno področje. Vem za dva primera, kjer je šlo za lažne obtožbe in šla so leta dokazovanja, obtoževanja, uničenja družin, prijateljstev, strašno je bilo. Žal, strokovni delavci tukaj niso izpadli dobro. In žal, četudi opran, madež ostane, ljudje, pa ki so postopali brezvestno ali ne dovolj previdno, pa ostanejo nekaznovani. Tako da, včasih so se mi najbolj gnusili pedofili, zdaj pa se mi še bolj gnusijo ljudje, ki za lastno dobrobit izkoriščajo sistem in tako dobesedno pljuvajo na resnične žrtve. Ko mimogrede slišiš nekaj mul na avtobusu, kako bodo 'prfoksa obtožile spolnega nadlegovanja, če ji ne zaključi trojke' in se pri tem strašno pametno držijo, te hudičevo strese. Absolutno je prav, da se o tem govori, poučuje, izobražuje, vse preveč se je v preteklosti o tem molčalo in sprejemalo kot nekaj, kar je treba 'pač potrpeti'. Ampak mislim da je treba tudi več govoriti tudi o tistih, ki zlorabljajo to odkritost in vnemo tistih, ki želijo, da se to ne bi več dogajalo oziroma pometalo pod preprogo. Prav taki primerki resnične žrtve v bistvu še enkrat zlorabijo in jim ubijajo pogum in upanje, da se izkopljejo iz tega. Ko ste že omenile Vitana Mala, sem šla prebrati nekaj njegovih zapisov, ki jih je mogoče najti na internetu in v katerih zagovarja pedofilijo. Sicer mi je šlo zraven na kozlanje, ampak sem se potrudila in se prebila skozi. Človek izkorišča otroke iz disfunkcionalnih družin, ki hrepenijo po pozornosti, po praven staršu. On jim da, kar ne dobijo doma, ampak v zameno morajo pa plačati. In to plačilo on smatra, da je prostovoljno, da izvira iz želje. Otroka, ki hlepi po varnosti in pozornosti starša, je mogoče v marsikaj prepričati. Tako Vitan Mal, tako mati, ki hoče otroke samo zase. In žal, so tudi karakterji, ki si bodo marsikaj izmislili sami. Tako da imam občutek, ampak dokazati ne morem, da dostikrat resnične žrtve, ker dosti bolje zaznavajo okolico, kot si mislimo, raje ostanejo tiho in si ne upajo ali pa jih tisti, ki jih zlorablja, tako ustrahuje in prepriča, da so sami nečesa krivi in nečisti. Mislim tudi, da je pred stroko res velik izziv, da se nauči prepoznavati resnične zlorabe, pred družbo pa, da hudo kaznuje lažnivce. Kar se RKC tiče, celibat je pogruntavščina Vatikana in ima popolnoma ekonomsko ozadje. Če uspeva protestantom, ne vem zakaj ne bi katolikom. Verjamem, da obstaja določen odstotek ljudi, ki jih znanost, umetnost, vera ali družbeno delo tako prevzame, da niti ne občutijo spolne potrebe. Ampak ne verjamem, da v to kategorijo sodijo vsi duhovniki RKC. Nekaj je prav gotovo takih in ti so najboljši duhovniki. Nekaj je takih, ki se znajo s tem problemom spopasti, žal pa je veliko takih, ki so bili že v otroštvu na nek način pohabljeni in svoje neizživete nagone potem sproščajo na tak skrivenčen način. Strinjam se z mamo staršem prijaznega otroka, da je pedofil pedofil in je klasifikacija nesmiselna. V tej luči mi gre na kolzanje 'zagovor' gorečih institucionalistov, češ da RKC pač ni izjema, ker drugje se tudi to dogaja. RKC meni, da ima monopol nad moralo in kot taka ne bi smela imeti niti enega takega primera. In kot je ronja lepo povedala, drugje po poseglo vmes civilno pravo, RKC pa se skriva za kanonskim in pometa vse skupaj pod preprogo. Res je skrajni čas, da se s tem spopade in ena od dobrih možnosti je odprava celibata. Duhovnik kot mož in družinski oče, se mi zdi, da bo za današnje ljudi dosti bolj sprejemljiv svetovalec, kot pa nekdo, ki vse to pozna samo iz teorije, poleg tega pa ga pogosto hlače tiščijo, olajšanje je pa greh.