|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 17:47:01   
petea
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

Za kapnico bi tudi moral imeti dovoljenje?


Ne.


Kopiram:

''Ali si mora investitor za koriščenje kapnice pridobiti vodno dovoljenje?

Zakon o vodah (Uradni list RS, št. 67/02, 110/02–ZGO-1, 2/04–ZZdrI-A, 41/04–ZVO-1, 57/08 in 57/12; v nadaljevanju: ZV-1) ureja upravljanje z vodami ter vodnimi in priobalnimi zemljišči. Glede na vsebino ZV-1, opredelitev pojma vode ne vključuje tudi pojma »kapnica« (gre za prestreženo meteorno vodo), zato se za koriščenje tako prestrežene vode ZV-1 ne uporablja in si posledično za njeno rabo tudi ni treba pridobiti vodnega dovoljenja.''


< Sporočilo je popravil petea -- 24.4.2014 17:49:06 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 26
   [Brisano sporočilo]
24.4.2014 17:49:01   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 27
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 17:50:43   
petea
Sem ti dopolnila v svojem prejšnjem sporočilu - ker zakon tega pač ni predvidel;

kar ujameš ''od zgoraj'', lahko tako uporabljaš brez dovoljenj user posted image




< Sporočilo je popravil petea -- 24.4.2014 17:51:45 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 28
   [Brisano sporočilo]
24.4.2014 17:57:10   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 29
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 17:59:17   
gsatalema
joj vidim da je tu kar nekaj stvari, ki nam niso povsem jasne, oz. jih je takšne sprejela naša država. Mi navdni smrtniki pa kakor kdo - se znajde....user posted image .

Sedaj nimam mame pri roki, da bi dobila še kakšne dodatne informacije, bom jo pa o tem še povprašala....
Kolikor mi je znano, so takrat , ko so delali v njenem kraju vodovodno omrežje ponudili vsem, vendar je bila odločitev vsakega posameznika ali se priključi ali ne..., da je potem nelegalno če mimo teče javni vodovod ne vem če je bilo govora...
Ker moja mama ni takšen tip človeka, da bi se kregala, izivala spore, bo, ko ji sporočim vse podatke po moje šla na vodovod in se prijavla na javno omrežje in bo mir pri hiši..., samo malo bo šlo na tesno, ker priklop pa je kar lepa cifra user posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 30
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 18:03:41   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: gsatalema
ker priklop pa je kar lepa cifra user posted image


in zato tisti v raznih komunalnih podjetjih zelo pazijo, da jih kdo prehitro ne odrine proč od takšnih virov denarja, pardon, vode ...

(odgovor članu gsatalema)
Neposredna povezava do sporočila: 31
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 18:12:52   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
Zakaj ni enako recimo z vodnim zajetjem potoka, ki teče po moji zemlji (saj ne, hipotetično sprašujem), si sama uredim zajetje in dovod do hiše, ga sama vzdržujem in plačujem za analize? Zakaj je ta voda drugačna kot una iz štirne, razen da ta pade na streho, una pa na zemljo?


Tudi nafta, ki jo najdejo na tvoji zemlji, ni tvoja last. Ali geotermalna voda. Ali premog. Ali najdbišče zlatih kovancev.

Z zakoni to države opredelijo kot javno dobro oz. javno dobrino.
Ti pa lahko pridobiš pravico jih izkoriščati (za kovance to ne velja user posted image ). In državi moraš za to nekaj dati.


Uporaba vode ne more biti samovoljna odločitev nekega posameznika, na čigar zemlji pač teče voda. So zato tudi veliki meddržavni spori, ko npr. določena država prekomerno ali neustrezno porablja vodo v določenem vodotoku, težave pa ima država doljvodno (suša, poplave ...).

Voda, ki jo ti odvzameš in preusmeriš iz nekega vodnega vira, zaradi tega ne namaka bližnje okolice, po kateri bi naravno tekla. Če je torej poseg velik, lahko ima velike posledice na naravno okolje.
Pa tudi bi malo čudno izgledalo, da bi en koristil en vir, drugi sosed pa bi vlekel do sebe vodo od nekod čisto drugod - čisto prepredeno in stihijsko -> praviloma prekomerni posegi v okolje.

Pa skrb za čisto pitno vodo mora tudi biti redna in ustrezna. Ne pa, da en koristi pitno vodo, drugi pa nad zajetjem veselo gnoji oz. izpušča v okolje kakšne druge škodljive snovi.


Pač država želi in tudi mora to področje urejati, samo rešitve so včasih malo čudne oz. neživljenjske.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   [Brisano sporočilo]
24.4.2014 18:18:53   
Brisani uporabnik
[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

(odgovor članu petea)
  Neposredna povezava do sporočila: 33
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 18:28:41   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*
prilastim, ker gre v štirno in ne podzemlje, zakaj potem za to ni potrebnega dovoljenja?


Ker če bi vse ukrepe uvedli naenkrat, bi bila v državi vstaja. user posted image

Sedaj, ko pa so vodna dovoljenja že dovolj uveljavljena, so se pa lotili tudi tega področja.

Vodo, ki jo s strehe odvajaš v meteorno kanalizacijo, so namreč v mnogih občinah že začeli obračunavati ... in to po kvadraturi strehe.


Vodo, ki je ne odvedeš (kjer ni kanalizacije), pa dejansko spustiš v lokalno okolje, zato z njo država/občina nima stroškov za vzdrževanje omrežja, zato je ne zaračunavajo.


Logično ali ne, tako je.

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 34
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 19:02:30   
mateyka
IZVIRNO SPOROČILO: Ankica*

Ja, vse to razumem, ampak tudi vodo, ki bi sicer z naše strehe stekla v naravo, jo zajamem, prestrežem, si jo prilastim, ker gre v štirno in ne podzemlje, zakaj potem za to ni potrebnega dovoljenja? Mislim, saj mi je čisto fajn, sam nekak mi ne gre skupaj.


zato, ker bi tako odsekal potok/vir vode drugim. ki gre čez tvojo zemljo, ne pomeni da je vsa tvoja. zemljišča, ki bi tako imela vodo, če bi jo ti prosto pustila, jim jo odzvameš, če zajeziš. so ene omejtive glede tega in zato dovoljenja (aka če pade z neba, nobenmu ne odvzameš nič.). a veš, o tem je bila debata takrat, ko so govorili o uni ameriški avtopralnici, ki je v zvezni državi, ki si baje lasti vodo, ki pada z neba in on je rabil za zbiranje te vode (na strehi zgradbe) dovoljenje. a se spomniš tega članka?

pa sej je logično, en bi lahko prekinil rečico in naredil jezero, da spravi na kant enga kmeta zraven sebe, ker gre rečica/potok prvo čez njegovo zemljo. to ni dovoljeno.

aja, še to - zakoni so različni. evropa ima svoje, recimo v ameriki pa je od posamezne države odvisno. ene majo (kakor vidiš) tudi omejitev lovljenja kapnice, če ni navadno gospodinjstvo. pa dosti majo privat vodnih virov, kar pri nas ni - je pa od nedavnega v nemčiji?

< Sporočilo je popravil mateyka -- 24.4.2014 19:09:54 >

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 35
   RE: pomoč pravika
24.4.2014 21:23:08   
Stanislava_
IZVIRNO SPOROČILO: petea


IZVIRNO SPOROČILO: hajdi21
Če je možen priklop na javno vodovodno omrežje, vodna pravica za lastno oskrbo s pitno vodo preneha. Je pa problem, ker tega nihče ne nadzoruje.

Še eden od 'biserov' slovenske zakonodaje in birokracije. user posted image
Težave pa imajo spet predvsem neuki ljudje.


Traparija.
Država ni sposobna učinkovitega nadzora, nekateri ljudje pa ne racionalne uporabe. Potem, pa kar prepovedo user posted image

Kot bi se kmetu prepovedal ogrevati se na podrto bukev iz njegove hoste. Ja, je treba uredit, da se seka tako kot je treba, ne pa prepovedat. Enako je z vodo. In hb, da so ljudje samooskrbni, ali kako se že reče.

_____________________________

Kvačkam.
In #štrikam#.

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 36
   RE: pomoč pravika
25.4.2014 8:12:50   
hajdi21
Včeraj me potem ni bilo več tu, zato odgovarjam danes.

Podatke o pridobljenih vodnih pravicah najdeš v Atlasu okolja (vodna dovoljenja označiš in merilo ustrezno zmanjšaš, da ti pokaže trikotničke). Se pa vodi tudi vodna knjiga na ARSO-tu, vsakdo lahko zaprosi za podatke.

Dostop do pitne vode ima prednost pred vsem. To pomeni, da mora biti tam, kjer ni javnega vodovodnega omrežja, vsakomur omogočen dostop do pitne vode, četudi je vodnjak na parceli soseda. Tu pa se zadeve seveda začnejo komplicirat, ker dostikrat sosed ne dovoli dostopa npr. do njegovega vodnjaka ali do zajetje na kakšni njegovi parceli npr. v gozdu. Gre namreč za to, da se bo njegovo zemljišče prekopavalo, da se bo potegnil vodovodni cevovod od zajetja do hiše. Spori glede dostopa do pitne vode se rešujejo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje (jih odstopi ARSO).

Malo nerodno sem se izrazila pri plačilu za vodo. Plačujemo vse to, kar je navedla petea, plus tega pa tudi rabo vode (v m3), vsaj nam jo vsak mesec zaračuna vodovodno podjetje. Ne vem, mogoče imate drugje drugače.
Pri vodnih dovoljenjih pa se zaenkrat plačuje samo nek pavšal (ne vem točno, kako se temu reče), za konkretne količine pa je metodologija zaračunavanja v končni fazi (ampak to je stvar sedeža ARSO).

Dilema glede kapnice in stalnih vodotokov oziroma podzemne vode: pri prestreženi padavinski vodi (s strehe) gre po zakonu za nestalno vodo. Po domače povedano je ta pač odvisna od padavin. Zato se npr. v vodnem dovoljenju ne more določati količina, ki jo stranka lahko rabi, pa ekološko sprejemljivi pretok tudi ne. Kar pa se pri stalnih vodotokih oz. podzemni vodi lahko.
Meni osebno se zdi celo pozitivno, da se padavinske vode rabijo za zalivanje oz. sanitarno vodo (ali kaj drugega). Edini osebni zadržek, ki ga imam pri rabi kapnice, je za pitno vodo. Sama ne vem, če bi rabila kapnico (sicer z napredkom tehnike prečiščeno padavinsko vodo) za pitje. Zadržek imam pri "pajsanju" te sicer prečiščene vode v zalogovniku npr. za 10.000 litrov. Ne vem, če je ta voda po določenem času še vedno neoporečna? Ali pač?

Pa strinjam se z mateyko in peteo (in vsemi ostalimi), da je to področje "zakonsko zelo čudno urejeno oziroma popolnoma neurejenouser posted image ". Imamo velike težave pri izdaji vodnih soglasij (to delamo mi), ker mora biti najprej za te zadeve, ki smo jih omenjale, izdano vodno dovoljenje (razen seveda za kapnico).



Sama sem velika zagovornica različnih rab vode, posebej pri nas na SV Slovenije, dokler je imamo še dovolj. O samem sistemu pa ne bi, ker zakonodajo sprejemajo ljudje, ki "nimajo pojma". Nas pa bore malo vprašajo....... 

 

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna povezava do sporočila: 37
   RE: pomoč pravika
25.4.2014 8:15:36   
Polona31

IZVIRNO SPOROČILO: hajdi21

Ponovno pravim, če nima vodnega dovoljenja, uporablja tudi tvoja mama to vodo nelegalno, gor ali dol, da je ta vodnjak tam že 100 let.

To, da se je ona lahko sama odločila za javni vodovod ali pa ne, pa mi je tudi malo za lase privlečeno. Po zakonu se morajo vsi priključit, na žalost....

Tako, da tukaj je vse malo čudno, res..... Za vodo, ki je javno dobro, bi morala plačevati vodno povračilo glede na rabo.

Vodnjak pa se potem lahko uporablja za druge namene (zalivanje, namakanje,....), a mora spet biti veljavno vodno dovoljenje.

Tako je po zakonu. Kako pa je v resnici, pa vsi vemo.....

Lahko prijavi strica zaradi rabe njenega vodnjaka, a jih bo še sama dobila po grbi (mogoče celo kazen, ne vem?). On pa seveda, če bi želel sedaj dobiti vodno dovoljenje za zalivanje iz tega vodnjaka, ga ne bi dobil, ker sedaj gledajo lastništvo parcel in bi potreboval soglasje oz. služnost za cevovod do vodnjaka. Ki mu ga pa verjetno ona ne bo dala. Začaran kroguser posted image


Hajdi točno tako....sem imela minuli teden primer ko je ARSO preverjal ali je na določeni lokaciji možnost priklopa objekta na javni vodovod...v koliko se ugotovi da je možnost priklopa na javni vodovod. Mislim da je najbolje da se mama avtorice teme priključi na javno vodovod, da ne bo imela na koncu še težav s kom drugim, ne le z bratom.

(odgovor članu hajdi21)
Neposredna povezava do sporočila: 38
   RE: pomoč pravika
25.4.2014 11:02:46   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: hajdi21
Podatke o pridobljenih vodnih pravicah najdeš v Atlasu okolja (vodna dovoljenja označiš in merilo ustrezno zmanjšaš, da ti pokaže trikotničke). Se pa vodi tudi vodna knjiga na ARSO-tu, vsakdo lahko zaprosi za podatke.



Hvala za tole! user posted image


Še eno vprašanje:
če na izviru nekdo že ima vodno dovoljenje, drugi pa želi na istem viru pridobiti še dovoljenje zase - ali rabi od prvega uporabnika (ki ni lastnik parcele) kakšno soglasje ali samo od lastnikov zemljišča?

(odgovor članu hajdi21)
Neposredna povezava do sporočila: 39
   RE: pomoč pravika
25.4.2014 13:13:05   
hajdi21
Petea, na tej strani je kar nekaj odgovorov na tvoja vprašanja:
http://www.arso.gov.si/vode/vpra%c5%a1anja%20in%20odgovori/vpr_vodne_pravice.html#N4718

Če prav razumem odgovor ARSO-ta na 9., 11. in 12. vprašanje, ni potrebno soglasje obstoječega uporabnika nekega zajetja. Lahko so le tehnične ovire za zavrnitev izdaje vodnega soglasja (npr. premajhna izdatnost vodnega vira, kar ugotavlja hidrogeološko poročilo), so pa obstoječi uporabniki stranke v postopku (verjetno se jih obvesti, da je še kdo podal vlogo za vodno dovoljenje ali pa še kaj....?).

Končno so posodobili odgovore na ta vprašanjauser posted image

(odgovor članu petea)
Neposredna povezava do sporočila: 40
   RE: pomoč pravika
25.4.2014 13:22:17   
petea

IZVIRNO SPOROČILO: hajdi21

Petea, na tej strani je kar nekaj odgovorov na tvoja vprašanja:
http://www.arso.gov.si/vode/vpra%c5%a1anja%20in%20odgovori/vpr_vodne_pravice.html#N4718

Če prav razumem odgovor ARSO-ta na 9., 11. in 12. vprašanje, ni potrebno soglasje obstoječega uporabnika nekega zajetja.


sem včeraj sicer brala te odgovore, pa nekako nisem našla odgovora - sem morala sedaj bolj zbrano in vodeno iti skozi besedilo, da sem našla željene informacije user posted image



(odgovor članu hajdi21)
Neposredna povezava do sporočila: 41
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:





Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Zapeljimo se v skriti svet voda
Človeška ribica ni le čudež narave – je tudi pokazatelj, kako čisto je okolje. Ker živi izključno v kristalno čistih pod...
Kako izbrati idealno sobo za vašega otroka?
Pri opremljanju otroške sobe za šolarja je ključno ustvariti funkcionalen delovni kotiček, poskrbeti za organizacijo, pr...




prvič v vrtec
Lelly28 RR

koliko je bil star vaš otrok, ko je šel prvič v vrtec?

11 mesecev (40%)

1- 2 leti (53%)

3 leta (3%)

ni hodil v vrtec do šole (3%)


Število vseh glasov: 30

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!