hajdi21
|
Včeraj me potem ni bilo več tu, zato odgovarjam danes. Podatke o pridobljenih vodnih pravicah najdeš v Atlasu okolja (vodna dovoljenja označiš in merilo ustrezno zmanjšaš, da ti pokaže trikotničke). Se pa vodi tudi vodna knjiga na ARSO-tu, vsakdo lahko zaprosi za podatke. Dostop do pitne vode ima prednost pred vsem. To pomeni, da mora biti tam, kjer ni javnega vodovodnega omrežja, vsakomur omogočen dostop do pitne vode, četudi je vodnjak na parceli soseda. Tu pa se zadeve seveda začnejo komplicirat, ker dostikrat sosed ne dovoli dostopa npr. do njegovega vodnjaka ali do zajetje na kakšni njegovi parceli npr. v gozdu. Gre namreč za to, da se bo njegovo zemljišče prekopavalo, da se bo potegnil vodovodni cevovod od zajetja do hiše. Spori glede dostopa do pitne vode se rešujejo na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje (jih odstopi ARSO). Malo nerodno sem se izrazila pri plačilu za vodo. Plačujemo vse to, kar je navedla petea, plus tega pa tudi rabo vode (v m3), vsaj nam jo vsak mesec zaračuna vodovodno podjetje. Ne vem, mogoče imate drugje drugače. Pri vodnih dovoljenjih pa se zaenkrat plačuje samo nek pavšal (ne vem točno, kako se temu reče), za konkretne količine pa je metodologija zaračunavanja v končni fazi (ampak to je stvar sedeža ARSO). Dilema glede kapnice in stalnih vodotokov oziroma podzemne vode: pri prestreženi padavinski vodi (s strehe) gre po zakonu za nestalno vodo. Po domače povedano je ta pač odvisna od padavin. Zato se npr. v vodnem dovoljenju ne more določati količina, ki jo stranka lahko rabi, pa ekološko sprejemljivi pretok tudi ne. Kar pa se pri stalnih vodotokih oz. podzemni vodi lahko. Meni osebno se zdi celo pozitivno, da se padavinske vode rabijo za zalivanje oz. sanitarno vodo (ali kaj drugega). Edini osebni zadržek, ki ga imam pri rabi kapnice, je za pitno vodo. Sama ne vem, če bi rabila kapnico (sicer z napredkom tehnike prečiščeno padavinsko vodo) za pitje. Zadržek imam pri "pajsanju" te sicer prečiščene vode v zalogovniku npr. za 10.000 litrov. Ne vem, če je ta voda po določenem času še vedno neoporečna? Ali pač? Pa strinjam se z mateyko in peteo (in vsemi ostalimi), da je to področje "zakonsko zelo čudno urejeno oziroma popolnoma neurejeno ". Imamo velike težave pri izdaji vodnih soglasij (to delamo mi), ker mora biti najprej za te zadeve, ki smo jih omenjale, izdano vodno dovoljenje (razen seveda za kapnico). Sama sem velika zagovornica različnih rab vode, posebej pri nas na SV Slovenije, dokler je imamo še dovolj. O samem sistemu pa ne bi, ker zakonodajo sprejemajo ljudje, ki "nimajo pojma". Nas pa bore malo vprašajo.......
|