Frodo Bisagin -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 23:17:15)
|
IZVIRNO SPOROČILO: patrino Smo verni in tako tudi praznujemo veliko noč. Vsako leto, je malo za šalo malo zares uvod v to že 40 dnevni post pred tem, ko se nekako zmenimo, da se vsak v družini za 40 dni odpove nečemu , kar mu je sicer zelooo pri srcu, vendar bi bilo bolje, če bi dal tisto malo na off oz. v tistih dneh daš nekaj na "on", kar si čez leto zanemaril.... Npr.moj se pogosto odpove kofetu, ker je drugače " verižni" kofetar, jaz npr. se zarečem, da 40 dni ne kupim kruha in ga pečem doma, ter 40 dni vsak večer brez izjeme 20 min gonim sobno kolo, mulčki dajo na off različne stvari - letos npr. rač. igrice, čokolado, grde besede... V tednu pred cvetno nedeljo gremo vsi " grešniki"v družini, ki smo že imeli prvo obhajilo, k spovedi. Na cvetno nedeljo nesemo butarice. Na velikonočno soboto na vse zgodaj mož ta večjega mulčka pelje na žegnanje lesne gobe, ki jo potem neset_a k sorodnikom in prijateljem ter seveda na dom. Po njuni vrnitvi nam dopoldne mine ob barvanju pirhov, peki potice in šarklja, ter mlečnega kruha, izkopavanju hrena na domači njivi, ribanju le tega in tekmovanju, kdo se manj solzi ob tem, delanju hrenovega namaza, kuhanju šunke...Popoldne nesemo k žegnju v domačo cerkev, ko pridemo domov, ponavadi za malico jemo mlečni kruh in nestrpno čakamo, da bo jutro in da bo čim prej velikonočni zajtrk. Pred zajtrkom gremo v nedeljo k maši, po njem, pa domov na velikonočni zajtrk. Dokler sva bila sama, sva hodila na zajtrk k njem ali k meni domov. Sedaj si ga privoščimo v krogu naše najožje družinice. Po zajtrku je na vrsti iskanje zajčkovih pirhov. Te ponavadi med tem časom , ko deca je zajtrk, z mojim poskrijeva po vrtu. Poleg pravih pirhov, so tu še čokoladni, za vsakega kakšna posebna sladkarija, igrača in še kakšna drobnarija. Otroci ob iskanju neznansko uživajo in njihovo iskanje ne ustavi niti dež. Popoldne šibamo k obema babicama in dedijem, če je slučajno zajček tudi pri njih kaj pozabil. Velika noč v naši hiši je lepa, vendar je meni , kljub temu, da je to največji krščanski praznik, še vedno veliko bolj pri srcu božič. Mogoče tudi zaradi samega pomena, kajti, ko se rodi dete, je ponavadi vedno veselo, če pa nekoga pribijejo na križ, pa je v vsem skupaj, tudi če le ta križani tretji dan vstane iz groba, še vedno nekak grenki priokus vsega skupaj...[sm=smiley1.gif] Ljuba dusa, ko sme to prebrala me je presinila misel - za vas so se hare krisna mila majka.... [sm=zz_biggrin.png]
|
|
|
|