RE: Kako praznujete Veliko noč (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

Izabelina -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:25:34)

IZVIRNO SPOROČILO: petea

IZVIRNO SPOROČILO: patrino
ker že skoraj 40 dni vsakodnevno gonim pedala

sem šla sedaj računati, kdaj se pravzaprav bo končal 40-dnevni post - in ugotovila, da se je končal že v ponedeljek [sm=zmeden.gif]
ali sem ga kje biksnila?

torej ti zdaj že delaš bonus pokoro? [sm=smiley36.gif]

ja petea ker v post ne spada nobena nedelja...

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:26:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
v post ne spada nobena nedelja...

aja?

a torej se lahko čez teden postiš, v nedeljo pa imaš odpustek ali kako

Izabelina -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:27:43)

IZVIRNO SPOROČILO: Izabelina
v post ne spada nobena nedelja...

aja?

a torej se lahko čez teden postiš, v nedeljo pa imaš odpustek ali kako

recimo, da temu tako rečeš ja [sm=smiley36.gif]

Paštetka -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:30:33)

V nedeljo je post od posta [sm=jezicek.gif]

patrino -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:31:22)

Po pravilih traja post 46 dni- od pepelnične srede do velike sobote. Tako, da če bi bila ves čas od začetka posta že pridna . bi odbrcala do sobote 46 dni. ker pa grešnik ne postane čez noč svetnik in ker sem se prvi teden še malo koncentrirala in zbirala voljo ter me je hudobni duh kdaj pa kdaj prej položil spat, kot sem se spravila na kolo, pa bom ta 40 . dan odbrcala jutri[sm=smiley36.gif]
Tisto 40 dni brcanja brez izjeme, je veljalo za čas po tistem ko sem se zresnila in spravila v red [sm=smiley36.gif]

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:31:51)

a veš, da tega pa res nisem vedela

se vidi, da se še nikoli nisem držala tega posta, ker potem bi zagotovo štela dneve do njegovega konca in prej ugotovila, da je več dni med pustom in veliko nočjo [sm=smiley36.gif]

samo zakaj pa se potem vedno govori, da je 40-dnevni post [sm=zmeden.gif]
a Jezus ga je tudi izvedel s presledki?

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:33:05)

IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

A to pomeni, da lahko samo spiš, če si v preostalih dneh posta že tako ali samo na vodi in kruhu? [sm=smiley36.gif]

Paštetka -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:35:18)

IZVIRNO SPOROČILO:

Valjda. Bog je ustvaril nedeljo še pred Jezusom.

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:36:04)

IZVIRNO SPOROČILO:

[sm=jezicek.gif]

Paštetka -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:36:17)

A to pomeni, da lahko samo spiš, če si v preostalih dneh posta že tako ali samo na vodi in kruhu? [sm=smiley36.gif]

Ne takrat počivaš od posta [sm=jezicek.gif]

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:38:00)

Ne takrat počivaš od posta [sm=jezicek.gif]

A je to potem dan past?

Izabelina -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:38:07)

http://www.sentiljpodturjakom-mislinja.si/www/index.php?option=com_content&view=article&id=122:postni-as-v-katoliki-cerkvi&catid=26:cerkveno-leto&Itemid=87

http://sl.wikipedia.org/wiki/Postni_%C4%8Das

lahkotno postno branje [sm=smiley2.gif]

Paštetka -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:38:55)

IZVIRNO SPOROČILO:

[sm=jezicek.gif]

Mislim, kaj je zdaj tu smešnega? Saj pa takoj na začetku svetega pisma je lepo narisano, kaj je kdaj ustvaril . Nedelja je na drugi strani, Jezus pa šele v drugem delu Svetega pisma.

patrino -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:40:17)

samo zakaj pa se potem vedno govori, da je 40-dnevni post user posted image
Ker se je po zapisih v Svetem pismu Jezus 40 dni postil v puščavi.

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:43:51)

samo zakaj pa se potem vedno govori, da je 40-dnevni post

Ja, to mi je znano že dolga leta.

Samo, jaz, naivnica, sem ''verovala'', da je tudi med pustom in veliko nočjo 40 dni, če se že tako oglašuje 40-dnevni post. [sm=smiley36.gif]

Sem pred nekaj minutami doživela RRazvetljenje, da temu ni tako in zakaj ne. [sm=smiley36.gif]

Hvala! [sm=smiley1.gif]

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:45:16)

Mislim, kaj je zdaj tu smešnega?

nič, nič

sem že tiho ... [sm=smiley14.gif]

Paštetka -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:45:22)

samo zakaj pa se potem vedno govori, da je 40-dnevni post user posted image

Seveda, nedelja že takrat ni veljala za delovni dan [sm=smiley36.gif]

Saj dopust imamo tudi cel teden, pa ga je v bistvu le 5 dni.

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 21:53:30)

Seveda, nedelja že takrat ni veljala za delovni dan [sm=smiley36.gif]

Samo, zdaj pa sem resnično zmedena - ali se je torej Jezus postil 40 ali v resnici 46 dni? [sm=zmeden.gif]

patrino -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 22:17:25)

Postil se je nepretrgoma 40 dni in 40 noči. Zbrko z nedeljami so naredili kasneje[sm=jezicek.gif]

josephine27 -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 22:23:15)

Jaz imam tudi iz otroštva zelo lepe spomine na ta praznik. Poleg Božiča je bil zagotovo najljubši. Žal ga ne praznujemo več čisto tako kot takrat ampak velik del je še vedno enak. Morda sem bolj med redkimi ampak na splošno imam rada tradicijo. Pri nas tudi ni nobenih zajcev ;) Priprave se začnejo v bistvu že veliko prej, ker imamo vedno pred Veliko nočjo generalno čiščenje stanovanja, Na veliki četrtek spečemo potico in maslen kruh, zvečer gremo k obredom. V petek je strogi post ( sicer se posta ne držimo strogo ampak ta petek se ga pa res držimo), V soboto dopoldan barvamo jajca in kuhamo šunko. Ko sem bila otrok smo pripravljali še hren, samo ker ga pri naši hiši jem samo jaz, ga zadnja leta rezeviram en kozarček kar pri moji mami in ga grem potem samo iskat. Popoldne nesemo jedi k blagoslovu. Zvečer gremo k maši. Lani je bil najmlajši bolan in je potem mož ostal z njim doma. Letos po pravici povedano ne vem kako bomo izvedli, ker po mojih ocenah ta mali ne bo zdržal cele maše niti pod razno. V nedeljo zjutraj spet maša in potem velikonočni zajtrk, moj najljubši del :)

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 22:25:08)

IZVIRNO SPOROČILO: josephine27
in potem velikonočni zajtrk, moj najljubši del :)

[sm=smiley36.gif]

le zakaj ni čiščenje stanovanja? [sm=jezicek.gif]

petea -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 22:27:04)

Postil se je nepretrgoma 40 dni in 40 noči. Zbrko z nedeljami so naredili kasneje[sm=jezicek.gif]

In ker smo 'navadni' ljudje večji grešniki, imamo zato daljši post ... [sm=smiley36.gif]

ronja -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 23:05:49)

le zakaj ni čiščenje stanovanja?

Ker je ni na uni temi o pucačih stanovanja na baterije[sm=jezicek.gif]

Hvala punce za razlago - sem tudi vedno mislila, da je med pepelnico in veliko nočjo 40 dni in da je to ta 40 dnevni post. Se bom še nekaj naučila:)

Josephine, pri nas so pa glih zajci že tradicija - še iz mojega komunističnega otroštva[sm=jezicek.gif]. Družinska tradicija. Oplojeni - ja, verjetno so zajklje oplojene, ker so potem mladi zajčki povsod... Vi kar imejte svoje žegnanje, jaz pa zajčka ne dam, hehe.

Še eno vprašanje: koliko ljudi se pa dejansko posti dandanes? Lani ali predlani, ko sem brala, kako se je ena za post zaobljubila, da se bo odpovedala netu in da bo vsak dan prijazno pozdravila moža ali nekaj takega, pa sem začela razmišljat, da stvar niti ni tako napačna, če izbereš pač nekaj, kar bi res obogatilo tvoje življenje:). Ampak se še nisem odločila zanj, letos sem mela precej pestro med tem postnim časom in nekak se mi je zdelo, da sem se že prej dovolj odpovedovala vsemu živemu, kar mi je veliko pomenilo in da rabim trenutno bolj drugo stran (uživanje). Sva pa resno razmišljala, da bi se enkrat odpovedala sladkarijam. Letos ta čas nisem kupila nobene sladkarije ali slanarije in lubi se je trudil ne jest čokolade (kolikortoliko uspešno).

Frodo Bisagin -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 23:10:30)

IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*

ne verujem, torej ne praznujem.

gremo pa v nedeljo k tašči na zajtrk...zaradi nje in druženja pač.

sicer pa mi to ne pomeni čisto nič drugega, kot fraj ponedeljek[sm=smiley36.gif]

Pri nas je enako (edino da tasco preskocimo).

Frodo Bisagin -> RE: Kako praznujete Veliko noč (17.4.2014 23:17:15)

Smo verni in tako tudi praznujemo veliko noč. Vsako leto, je malo za šalo malo zares uvod v to že 40 dnevni post pred tem, ko se nekako zmenimo, da se vsak v družini za 40 dni odpove nečemu , kar mu je sicer zelooo pri srcu, vendar bi bilo bolje, če bi dal tisto malo na off oz. v tistih dneh daš nekaj na "on", kar si čez leto zanemaril.... Npr.moj se pogosto odpove kofetu, ker je drugače " verižni" kofetar, jaz npr. se zarečem, da 40 dni ne kupim kruha in ga pečem doma, ter 40 dni vsak večer brez izjeme 20 min gonim sobno kolo, mulčki dajo na off različne stvari - letos npr. rač. igrice, čokolado, grde besede...
V tednu pred cvetno nedeljo gremo vsi " grešniki"v družini, ki smo že imeli prvo obhajilo, k spovedi. Na cvetno nedeljo nesemo butarice. Na velikonočno soboto na vse zgodaj mož ta večjega mulčka pelje na žegnanje lesne gobe, ki jo potem neset_a k sorodnikom in prijateljem ter seveda na dom. Po njuni vrnitvi nam dopoldne mine ob barvanju pirhov, peki potice in šarklja, ter mlečnega kruha, izkopavanju hrena na domači njivi, ribanju le tega in tekmovanju, kdo se manj solzi ob tem, delanju hrenovega namaza, kuhanju šunke...Popoldne nesemo k žegnju v domačo cerkev, ko pridemo domov, ponavadi za malico jemo mlečni kruh in nestrpno čakamo, da bo jutro in da bo čim prej velikonočni zajtrk. Pred zajtrkom gremo v nedeljo k maši, po njem, pa domov na velikonočni zajtrk. Dokler sva bila sama, sva hodila na zajtrk k njem ali k meni domov. Sedaj si ga privoščimo v krogu naše najožje družinice. Po zajtrku je na vrsti iskanje zajčkovih pirhov. Te ponavadi med tem časom , ko deca je zajtrk, z mojim poskrijeva po vrtu. Poleg pravih pirhov, so tu še čokoladni, za vsakega kakšna posebna sladkarija, igrača in še kakšna drobnarija. Otroci ob iskanju neznansko uživajo in njihovo iskanje ne ustavi niti dež.
Popoldne šibamo k obema babicama in dedijem, če je slučajno zajček tudi pri njih kaj pozabil.
Velika noč v naši hiši je lepa, vendar je meni , kljub temu, da je to največji krščanski praznik, še vedno veliko bolj pri srcu božič. Mogoče tudi zaradi samega pomena, kajti, ko se rodi dete, je ponavadi vedno veselo, če pa nekoga pribijejo na križ, pa je v vsem skupaj, tudi če le ta križani tretji dan vstane iz groba, še vedno nekak grenki priokus vsega skupaj...[sm=smiley1.gif]

Ljuba dusa, ko sme to prebrala me je presinila misel - za vas so se hare krisna mila majka.... [sm=zz_biggrin.png]

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2] 3 4   Naslednja stran >   >>