barvanje pirhov "za butlje" (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


pipapopa -> barvanje pirhov "za butlje" (16.4.2014 17:08:45)

Ja res- rabim navodila [sm=zardeva.gif]

Lani sem jih kuhala v teranu. Kuhala sem jih cca. 20 minut in pirhi so imeli surov rumenjak [sm=smiley13.gif]

Na internetu sem našla, da naj bi v mešanici mlete rdeče paprike in vrele vode obarvale oranžno.

Je katera to že sprobala. Bo jih pa npr. 5 pobarvala in rabim razmerje voda:paprika . A se bo barva prijela, če bodo navadna jajca ,ali moram nujno bela kupit?

Kako dolgo naj jih pa kuham? Pol ure? Pa še pustim v vodi?

No, na pomoč [sm=smiley36.gif]




Paštetka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 17:22:48)

V kako hladnem teranu si jih pa kuhala? [sm=jezicek.gif]

Ko kuhanje jajc postane umetnost, oz. kako skuhati jajca, da ne počijo oz. se lupina lepo olušči, si lahko prebereš tukaj:

http://www.220stopinjposevno.com/2/post/2014/01/motovilec-z-jajko-oz-zgodba-kako-kuhanje-jajc-postane-umetnost.html

Kar se pa tiče pirhov v teranu .... Kuhaš jih normalno 10 minut (voda naj 10 minut vre), potem odstaviš in pustiš v teranu jajca lahko dve uri. Za intenzivnejšo barvo pa tudi čez noč.




pipapopa -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 17:28:19)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

V kako hladnem teranu si jih pa kuhala? [sm=jezicek.gif]

Ko kuhanje jajc postane umetnost, oz. kako skuhati jajca, da ne počijo oz. se lupina lepo olušči, si lahko prebereš tukaj:

http://www.220stopinjposevno.com/2/post/2014/01/motovilec-z-jajko-oz-zgodba-kako-kuhanje-jajc-postane-umetnost.html

Kar se pa tiče pirhov v teranu .... Kuhaš jih normalno 10 minut (voda naj 10 minut vre), potem odstaviš in pustiš v teranu jajca lahko dve uri. Za intenzivnejšo barvo pa tudi čez noč.

ma ne se smejat nooo [sm=smiley36.gif][sm=zz_tongue.png]

Letos nebi terana (škoda vina [sm=smiley2.gif] ) zato rabim nasvet za mleto rdečo papriko in vodo [sm=smiley1.gif]

Nimam pojma kje sem ga lani pobiksala[sm=zmeden.gif][sm=smiley13.gif]




Paštetka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 17:31:15)

Kar se tiče rdeče paprike .... Nujno bela jajca. Na koncu boš dobila skoraj taka, kot če ne bi navadnih jajc barvala. Ok, podobna. [sm=smiley36.gif]
Če želiš imeti rdeča jih raje pobarvaj s čebulnimi olupki in prej vzami ven. Dalj časa jih boš imela noter bolj bodo rjava. Tudi pri papriki raje tako kot pri teranu ali refošku pusti jajca čez noč noter. Vode daš toliko da pokriješ jajca. Koliko je vode je odvisno od velikosti piskra. Pa kakšni dve žlički paprike. Torej odvisno od velikosti piskra.





Paštetka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 17:32:14)

Najverjetneje si masieala moževa jajca. [sm=jezicek.gif]




pipapopa -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 18:40:37)

Torej čajne žličke? Ker sem brala na netu, da žlice

Nimam belih jajc. Imam domača navadna,ampak malo svetlejša. Ne bo ok?




Paštetka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 19:12:29)

Glej odvisno od piskrčka, in koliko vode boš imela. Jajca morajo biti cela potopljena. Jaz sem jih eni par let nazaj farbala tako in ni bilo ne vem kakšne farbe. [sm=zmeden.gif] res pa, da jih nisem namakala čez noč. Za tistih par jajc, ko jih mi pojemo ...




witch -> RE: barvanje pirhov "za butlje" (16.4.2014 20:17:21)

Jaz ne jem "surovih" ali napol kuhanih, pečenih jajc, zato jih pač kuham veliko dlje. Tudi če je potem rumenjak zelen. Vsaj vem, da so kuhana [sm=smiley36.gif]
Jaz ne kupujem terana, ampak dam domačo rdečko. Pa so jajca veliko lepše barve, kot v teranu. Sem delala enrkat za primerjavo. Pa jih pustila celo noč da se namakajo.
Jaz bi sigurno dala kar nekaj paprike, ne samo dve žlici [sm=smiley36.gif]




patrino -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 20:32:29)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Glej odvisno od piskrčka, in koliko vode boš imela. Jajca morajo biti cela potopljena. Jaz sem jih eni par let nazaj farbala tako in ni bilo ne vem kakšne farbe. [sm=zmeden.gif] res pa, da jih nisem namakala čez noč. Za tistih par jajc, ko jih mi pojemo ...


Enako. Tudi jaz sem par let nazaj sprobala svega i svašta ( kamilice, špinačo, zeleni čaj, peso, papriko...) ker naša domača slovenska jajčka niso preveč bela , temveč vsa po malem rjava, so bili tile odtenki vseh teh barvil bolj manj opazni. Meni so najlepši prihi pobarvani v olupkih rdeče čebule, če pa te ni, pa vsaj v rjavih. Tudi v teranu sem jih že barvala- ne rečem, saj so nekaj posebnega, vendar v naši hiši čebulne zmagajo.

Mene pa vsako leto jezi, ker mi zelo rada pokajo. Vse mogoče sem že sprobala, pa vedno jih imam nekaj takšnih s " tovarniško " napako[sm=jezicek.gif]




malaMravljica -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (16.4.2014 21:44:33)

Ce ti jajca polajo med kuhanjem morem pazit, da ne vrejo prevec, pocasi zavrejo in pol ne pustit na polno vret. Jaz surova jajca na enem koncu preluknjam z unim za jih luknjat, taka mini luknca.




Paštetka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (17.4.2014 7:18:56)

Patrino, tam na mojem linku si lahko prebereš kako lahko preprečiš pokanje jajc. [sm=smiley1.gif] uspeh zagotovljen!




patrino -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (17.4.2014 20:24:13)

Hvala Paštetka, sem prečekirala tvoja "jajčna " navodila[sm=jezicek.gif]. Tole s soljo sem nekoč že probala, vendar se ne spomnim končnega rezultata , ker je res že sto let nazaj. Tako, da letos tole spet preverim. To s kisom, še nisem nikoli...tudi to preverim. To, da dam jajca na sobno temperaturo , upoštevam, ker jih ponavadi ne shranjujem v hladilniku, temveč v shrambi. Po moje je glavni krivec to, da se tudi meni v večini primerov vedno mudi in to še tam , kjer sploh ni priporočljivo. Tako, ponavadi kuham jajca s turbo brzino in na raketni pogon in po moje razpokajo zaradi tega[sm=zz_redface.png]
Letos sem si obljubila , da bom ustavila konje in bom lepo kalma skuhala jajčka po tvojih navodilih. Seveda, če se mi ne bo spet preveč mudilo[sm=jezicek.gif]




Paštetka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (17.4.2014 20:40:06)

Z jajci je potrebno vedno nežen biti. Pa s kakršnimi koli [sm=jezicek.gif]




Hope2 -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (18.4.2014 5:48:09)

Patrino, kot da bi sebe gledala. Potem pa se ta indukcija, ko jo vedno od zacetka nasopam na najvisjo in po moznosti se ne pazim kdaj zacne vret in pol mam rodeo jajc v loncu.

Letos sem se prvic odlocila za baravnje z vinom. Ker so pa vina tu precenjena, mi je bilo res skoda, bolelo srce... in sem se res potrudila. Zacela sem na res nizki T in pustila na nizki T, tolk da je minimalno vrelo- da si komaj opazil. Rezultat lepa cela jajca. Cisto nobeno ni pocilo-prvic v zivljenju.




RIJA* -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (18.4.2014 9:22:16)


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


Letos sem se prvic odlocila za baravnje z vinom. Ker so pa vina tu precenjena, mi je bilo res skoda, bolelo srce... in sem se res potrudila. Zacela sem na res nizki T in pustila na nizki T, tolk da je minimalno vrelo- da si komaj opazil. Rezultat lepa cela jajca. Cisto nobeno ni pocilo-prvic v zivljenju.


enako, enako [sm=jezicek.gif] so lepa črna...edino kristalčkov imajo bojda premalo [sm=smiley36.gif]
si moram za naslednjič zrihtat kakšen domači teran...[sm=smiley1.gif] če bo barvanje še aktualno




pipapopa -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (18.4.2014 9:49:37)

Berem, da naj bi jajce najprej skuhal, ohladil in nato namakal v barvi [sm=zmeden.gif]




Hope2 -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (18.4.2014 11:40:50)


IZVIRNO SPOROČILO: RIJA*


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


Letos sem se prvic odlocila za baravnje z vinom. Ker so pa vina tu precenjena, mi je bilo res skoda, bolelo srce... in sem se res potrudila. Zacela sem na res nizki T in pustila na nizki T, tolk da je minimalno vrelo- da si komaj opazil. Rezultat lepa cela jajca. Cisto nobeno ni pocilo-prvic v zivljenju.


enako, enako [sm=jezicek.gif] so lepa črna...edino kristalčkov imajo bojda premalo [sm=smiley36.gif]
si moram za naslednjič zrihtat kakšen domači teran...[sm=smiley1.gif] če bo barvanje še aktualno


Kljub slabemu vinu je mene tudi presenetila lepa crna barva. Zelo lepi pirhi, kristalcki so, se lepo svetijo, samo so res minimalni. Je pa zadnjic, da sem kuhala v vinu, razen ce ga dobim na hektolitre ali kakega zanic. Moja celoletna kolicina popitega vina je sla v pirhe[sm=jezicek.gif]. Sem samo zato naredila, ker letos ne pijem[sm=jezicek.gif]




RIJA* -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (18.4.2014 11:55:43)

ti maš pa dolgi post[sm=jezicek.gif]




lastovica -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (18.4.2014 13:54:41)

Meni edino ni jasno, zakaj se naj bi jajca kuhala 10 minut? [sm=zmeden.gif] Ko mi je tašča rekla, da jih toliko časa kuha, sem kar debelo pogledala. Jaz jih pustim vreti 5 minut, če želim trdo kuhana oziroma 4 minute za malo manj trda (kadar jih dam na paradižnikovo solato).

Pri nas bomo pa kot vsako leto uporabili čebulne olupke (rjave in rdeče/vijola), najlon nogavice in zelenje s travnika (detelja in kaj podobnega). Vina mi je res škoda za jajca barvat. [sm=smiley36.gif]




patrino -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (19.4.2014 21:57:56)


IZVIRNO SPOROČILO: Paštetka

Z jajci je potrebno vedno nežen biti. Pa s kakršnimi koli [sm=jezicek.gif]

Evo, bila nežna z jajci, voda posoljena, okisana, temperatura ravno pravšnja , vlažnost v zraku po predpisih, v hiši tišina, svetlobe toliko kot je treba[sm=smiley36.gif]- rezultat : od 40 jajc le dve rahlo razpokani - jeeeee . Hvala Paštetka. Pirhov za izvoz in eden lepši od drugega in kar je najvažnejše- z izjemo dveh vsi ceeeli . [sm=jezicek.gif]




patrino -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (19.4.2014 22:21:53)

Aja, pa upam, da tole ne bere kakšna Vegetka , ker bom dobila živalsko policijo za vrat, ker imamo glede na obsežno število pirhov v naši kuhinji ,pravi kurji britof.[sm=smiley9.gif]




mateyka -> RE: barvanje pirhov "za butlje"p (19.4.2014 23:01:34)

jaz sem bila pa lena in samo dodala mal karmin jedilne barve not (bela jajca) in mamo roza pisanice.




Stran: [1]