ronja
|
haha, jabček, jaz sem čista amaterka - bentoje sem delala glih 2xv življenju (tu, kjer si že videla in tule, lani)! Koliko časa? Ene par ur vsega skup, cca pol ure za enega, samo računaj, da je bila noč in sem mal bluzila vmes, ker sem bla zaspana, pa se mi ni dalo začet (to je zelo pogosto pri meni:D - ko se spravim je ok, samo ko se pa ob 3h ponoči zbudim, ker sem zaspala, ko nisem hotla, pa... rabim mal, da pridem k sebi:D) - pa ker nas je veliko, se hitro naberejo ure:D. Seveda zelo različno časa traja - za škratka in vilo sem si prej narisala na kartonček, tisto vejo sem pa sicer kar direkt izrezovala po občutku, samo vseeno kar traja, ker ma veliko vejic. Un medo je bil pa v 5-10ih min. narejen:). So pa v Aziji res umetniki in imajo neverjetno potrpljenje in ročne spretnosti! Sem enkrat gledala v eni knjigi, kako je kuhar rezal tisti njihov daikon v plahto, tanko kot papir. In to z ogromnim mesarskim nožem haha, uškinamama, ja, problem je, ko moraš najt nekaj, kar bo po okusu skup pasalo in bo prave barve. Zato so tudi modre stvari zaenkrat tabu, ker to delaš z rdečim zeljem, ki ima zelo specifičen okus... in če temu dodaš še kislino (od limone, recimo), dobiš sicer super barve, ampaaaak... okus je pa bogve kak. No, bom enkrat poizkusila, ampak zaenkrat sem se omejila na to, da je ali vse slano ali pa vse presno (morska od tamalega - če maš surovo zelenjavo in sadje, se tudi nekak da skup pojet). Tamalim je sicer vse super, sem mislila, da se bo kdo kaj zmrdoval, pa so požrli ko kobilice... Očitno res jejo z očmi mateya, saj bomo šli drugo leto spet, sem že obljubila . In naslednje leto itd... in v tem času se bom mogoče že toliko zverzirala, da bo še kdaj kak bento zmagal, pa dobiš čaj, ko se vrneš nazaj, ok ?. Kako jim to rata, mi bo večna uganka... pomlad, a ne, da narava res naredi nore kombinacije - vidiš tisti radič - in je res lep, mislim prav lep je! Za tamale so pa brki in učke od mucke ne grisku še boljše kot pa kaka strašno umetelno izrezljana rožica. Sploh če je to kdaj "kar tako". Aja, veš, kaj je tudi fajn? Une šablone za kapučino - nanj včasih posujejo kakav - i če daš vmes šablono, se vidi samo tisti del - in so ene prav luškane:). Probaj kdaj, je ful izi, nič dela, pa velik efekt:)
_____________________________
http://vecna-optimistka.blogspot.com/
|