Paštetka -> RE: zdrava prehrana (1.4.2014 17:28:23)
|
IZVIRNO SPOROČILO: ronja Zame je zdrava prehrana predvsem raznovrstna oz. pestra. Težko imaš nečesa zelo preveč ali premalo, če ješ zelo raznovrstno. Sicer pa je zame to to: - veliko zelenjave in sadja, tudi suho sadje ima veliko vlaknin - ogljikovi hidrati: čim več sestavljenih čim manj enostavnih (beri: žita ja, cuker ne - tega se glih ne držimo prav fejst;) - dobre maščobe (olivno olje, oreški,... omega m. kisline itd..., čim manj trans nasičenih maščobnih kislin (slabe margarine) - beljakovine veliko tudi rastlinskega izvora, ne samo živalske - mlečni izdelki - ne preveč gob, ker so težke, pa seveda pazit, da niso strupene - čim manj fast fooda - čim manj kupljenih sladkarij, đanka, čipsa ipd... - čim manj gaziranih pijač; sok če že, potem dober (narejen iz sadja - Fruktal, recimo;) - rajši malo dobrega gostega soka kot veliko neke umetne sladke zadeve - ne dodajam monoglutamata, čeprav si še nisem dokončno naredila mnenja (odkar imam otroke ne uporabljam stvari, o katerih nisem ziher, tudi namesto margarine zdaj uporabljam maslo, itd...) - čim več doma pripravljene hrane: če narediš recimo tortilje, bo v njih moka in voda (ali masa harina in voda). Če jih kupiš, pojdi pogledat, koliko imaš raznih" stabilizatorjev, emulgatorjev, zadrževalcev vlage in konservansov" not. Me vsakič mine in potem doma valjam, ko valjam, si vsake drugič rečem, da naslednjič jih bom pa kar kupla, ko jih mam v rokah, pa jih vedno nazaj odložim:D. - domač kruh je bolj zdrav od kupljenega, ker - je manj bel, je manj slan in nima drugih vzhajalnih sredstev razen kvasa (ali pa še to ne, odvisno od vrste kruha) - namesto soli rajši več začimb - ne preveč krompirja, pri rižu vedno dava zraven še kak drug riž, ne samo belega, testenine kuhava al dente - tako imajo zadeve manj enostavnih oh in manj dvignejo sladkor v krvi Kaj to pomeni v praksi? - pijemo vodo in nesladkani čaj, sok pa ob posebnih priložnostih, takrat pa dobrega:) - kosilo kuhava sama - zelenjavo dobimo večinoma doma pridelano - meso kupimo od ljudi, za katere vemo, kako gojijo te živali in ga jemo zelo redko - ribe jemo, kadar jih dobimo sveže (mamo stručkota doma, tak da ni problem;) - pri gobah sva ziheraša, ker mava male otroke - kruh velikokrat pečemo doma - mleko gremo kdaj iskat h kmetu, odvisno od časa - jajca dobimo domača ali kupimo domača, če to ni, pa talno rejo Kaj so minusi tega sistema? - več dela - dalj časa traja, da pripraviš obrok, ker ni nič že narejeno, spucat je treba ogromno zelenjave, itd... Kaj bi lahko popravili: - cuker zmanjšali in belo moko zmanjšali Pa vi? 1. Ronja, tvoj prvi članek, ki sem ga prebrala do konca. Strinjem se do zadnje pike. [sm=smiley1.gif] Dodala bi še samo pri mlečnih izdelkih, da čeprav je mlečna maščoba ena hujših, raje izberem mleko, jogurt z več mm, kot manj, ker je v teh mnogo več dodatkov. Sadni jogurt naprimer raje sami naredimo. [sm=zmeden.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] Super napisano Ronja.
|
|
|
|