patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: Plus minus IZVIRNO SPOROČILO: patrino IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: Plus minus In pri meni se ne gre toliko za odpor do dodatnih dejavnosti kot za to, da se danes otroke (predvsem majhne, ker triletni otrok ti itak težje pove kaj bi rad počel in kaj ga zanima, kot 7 in 8 letni otrok) pretirano sili in forsira v raznorazne tečaje pod strokovnim vodstvom......po moje nekajletni otrok tega ne potrebuje v taki meri, da se takoj po vrtcu mora še vsaj trikrat tedensko udeleževati nekih strokovno vodenih aktivnosti.....časa za prosto igro (kjer bi si sam nekaj vzel v roke in se bil sam sposoben z nečim zamotiti pa ni).....in potem so otroci navajeni, da se jih skoz strokovno usmerja....od malega....vsak korak, vsak gib in mu postane blazno dolgčas, če ga nihče k ničemur ne usmerja.....sam se pa sploh ne ve z ničemer zamotiti, ker ni imel praktično možnosti, da bi se sam zamotil, ker ga je vedno nekdo usmerjal...... liliana a ti to iz lastnih izkušenj ali kar tako na pamet ? Moj otrok je bil kar v nekaj vodenih tečajih, pa v nobenem ne jaz, ne on, nisva imela občutka, da se karkoli forsira, sili. Povsod je hodila tako dolgo, dokler se je imela fajn, dokler je uživala in ji je bilo lepo. Spadam namreč med tiste mame, ki ne mislijo, da vse obvladajo in da jih moram vsega naučiti sama oz. v krogu družine. In verjemi mi, če bi šla kdaj na kakšen tečaj bi videla, da 3-5 letnikov ne učijo kravlat in hrbtnega plavanja, prav tako ne pri smučanju smuka in slaloma. Tako se mi pa zdi bv, da se toliko usajaš čez nekaj o čemer nimaš pojma. Nič ni narobe če vseh aktivnosti otrok nauči doma, kriteriji staršev so različni. Eni pravijo, da otrok že zna rolat, ko hodi z rolerji, drugi pa je tega mnenja, ko obvlada vožnjo po mestu. Pač različni smo si . Saj jaz tudi ne.....zato pa je ne učim vsega.....in se mi zdi tudi nemogoče, da bi morala vse znati in vse sprobati kar tečaji nudijo.......predvsem ji pa dam možnost, da se tudi sama spontano za kaj potrudi, da kakšen gib ali veščino sama "osvoji"....bicikl vozim pa lahko z njo....in poleti pri 35 stopinjah se tudi lahko v vodi namakam z njo.....pa še na drsalke jo tudi lahko dam..... Mislim, da tule gor ni nobena mama napisala da vse obvlada in da mora svoje otroke vsega naučiti sama ... Kot si sama rekla in kot nas je že nekaj pred tabo- ja različni smo in zato pač vsi nismo takega mišljenja kot ti .Oz. si vsi ne želimo svoje otroke peljati skozi otroštvo na čisto isti način kot ti .Nič novega. Drugače pa podpis po Lili. Ne vsega, tistega kaj ga zanima . In ja vidve sta apriori proti vodenim vadbam, ko ostale, ki so za vodene vadbe niso nikjer napisale, da je doma vadba bv. Nikjer ni bilo nobenega komentarja v tem stilu, ko obratno so pa bili. In ne vem zakaj na podlagi lastnih slabih izkušenj metati vse v isti koš. Jaz osebno nimam nikjer slabih izkušenj, prav tako moj otrok ne, pa vseeno ne trdim, da je povsod enako. In tudi ne vidim smisla v nenehnem kritiziranju nečesa, če pa te noben v to ne sili. Ok, poveš svoje in to je to. Avtorica teme je postavila vprašanje in se bo sama odločila kako in kaj bo storila. In je razlika, če si otrok želi naučiti igrati tenis in ga trenirati, ali pa če ga ti kot laik naučiš zabijat žogico z loparjem - to za mene ni igranje tenisa. Če pa se z otrokom želiš rekreirati, kot je napisala liliana, potem ga seveda ne rabiš dajat v tečaj. Kot ga ne rabiš dati v pevski zbor, če želiš z njim peti, sej peti pa ja vsak zna . Da je kaj bv, si napisala ti. Tudi tega, da sem apriori proti vodeni vadbi nisem nikjer napisala. Napisala pa sem, da se mi zdi, da je vodena vadba pri tako majhnih otrocih nepotrebna. Mislim, da je bilo večkrat poudarjeno, da se govori o predšolskih otrocih. Tudi avtoričin je toliko star. zato se tu ne more stvar jemati v smislu, da otrok pri 3, 4, letih želi trenirati tenis, ker kakor koli obrneš, tega tako star otrok ne počne. Tako star otrok tenisa ne more in ne zmore trenirati, temveč ga v njegovem imenu želijo njegovi starši. Zame osebno je dovolj , sprejemljivo in normalno, da ga v tej starosti seznanim s teniškim loparjem, da na cigu migu nabija žogo v steno ali pa, če mu uspe čez mrežico itd. če se izkaže, da mu zadeva ekstra leži, ga ekstra veseli, ga z veseljem vpišem v šolo tenisa, vendar ne prej, kot takrat ko bo vsaj tako težak kot teniški lopar. Enako se mi zdi čisto dobro in dovolj, če moj kao bodoči Pavaroti do šole poje z nami doma in z vzg. v vrtu. Če ima ekstra pevski dar in veselje, bo v šoli čisto lahko zajadral v pevski zbor. Ja, poveš svoje in to je to. Samo ne vem zakaj pri tebi ni to to. Nekako ne moreš preboleti, da se vsi ne strinjajo s tabo oz. s tvojim načinom razmišljanja.
< Sporočilo je popravil patrino -- 3.4.2014 17:40:27 >