patrino
|
Verjetno bo že tako, če tako praviš. Jaz o tem res ne vem veliko. Mi je pa vseeno prišla pod roke neka informacija, da so v zadnjem času kar nekaj rudarjev odpustili brez odpravnine in da je bila to, poleg tega, da so jim zamujali s plačo, tudi to kapljica čez rob za vse ostale, ki so še zaposleni. Nekako nisem dobila občutka, da bi rudarji vztrajali na tem, da morajo ostati rudniki odprti. Saj na samem zapiranju delajo že več let, ker je to pač proces, ki se ga ne da izpeljati čez noč. Govorim o tehničnih zadevah ne o finančnih. Tule v bistvu gre , kot jaz razumem le za to, da naj bi jim nakazali že prigarano januarsko plačo, ter, da jim dajo pred zaključkom delovnega razmerja pripadajoče odpravnine, za katere je baje že prišel denar, vendar je šel spet na drug konec, kot bi moral. Očitno je, da so hoteli vse zaposlene rudarje , ki so še ostali ,odpikati enako, kot so skupino pred njimi- praznih rok in brez denarja, ki je bil že zagotovljen. Po moje so tam zgoraj pač navajeni teh delavskih kalvarij, ko so na podoben način spravili na kolena skoraj vsa podjetja do sedaj in so se delavci sklonjenih glav odvlekli na Zavod za zaposlovanje. Zato so jih najbrž tile rudarji, ki pred "pogrebom" rudnikov, zahtevajo vse tisto, kar so obljubili in jim pripada, verjetno precej presenetili. Če bi se kateri koli delavci na tako drastičen način že pred rudarji spravili k puntanju, verjetno vse skupaj danes ne bi bilo tako daleč. Pa še nekaj je po moje tu drugače. Pri večini naših podjetji, ki so pocepala, si imel nekako občutek, da so jih grobarji na umeten način spravili v grob. Delavci se verjetno niso tako grozno usajali za odpravnine in ostale zadeve, ki so jim pripadale, ker so najverjetneje upali, da bo kakšen novi lastnik prevzel firmo in zadevo spravil nazaj nad vodo. V tem primeru, bi imeli upanje, da dobijo službo nazaj. Zato najverjetneje posebnih stavk ni bilo opaziti. Pri rudniku pa je stvar specifična in nepovratna. Rudnik se bo v kratkem moral zapreti za vedno. Preveč sredstev in časa je že šlo za zapiranje in zato ni upanja, da bodo prišli novi lastniki ala turški, ruski... finančni reševalci in spet dvignili podjetje. Rudnika ne bo več. Zato tu ne bo novi delovnih mest, pa če pride sam papež. Zato je sedaj zadnja šansa za vse rudarje, da dobijo tisto, kar so si prigarali in kar jim zakonsko pripada. Tega se očitno dobro zavedajo in zato zmrzujejo tam doli.