[Brisano sporočilo] (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...



Sporočilo


Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (7.2.2014 9:08:45)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




skuštrana -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 9:47:41)

Semolina je bolj drobna, nekaj med grizom in ostro moko (to je pravzaprav moka iz durum pšenice) Italijani jo uporabljajao za njoke, testenine(najboljše testenine so iz semoline), pogace... če iz nje skuhaš griz pride bolj kot puding, full gladko.




malaMravljica -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 9:56:58)

Skustrana, lahko se jaz pristavim loncek, je zanimivo vprasanje.

Ampak oboje je rumeno a ne in oboje izgleda skor enako, gres je malo bolj grobo mlet. Drzi? Moka je naceloma bela, to pa je rumeno. Je potem Semolina rumena zaradi vrste psenice mogoce?




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (7.2.2014 10:06:48)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




skuštrana -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 12:16:49)

Metulj, jaz to kupim v italiji.

Semolina je rumenkasta, to je verjetno od vrste psenice.




malaMravljica -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 12:51:40)

Saj gres je tudi iz psenice in je tudi rumen. A je razlika med gresom in Semolino samo v tem kako na drobno je zmleto? Pa mogoce, da je to drugo iz posebne vrste psenice? Torej, Semolina je posebna vrsta psenice in drobno mleto, gres druga vrsta psenice in bolj grobo mleto? Je to to?
In zakaj je potem psenicna moka bela?
Zanimivo vprasanje je bilo dano in bolj ko razmisljam, manj razumem. Grem zakuhat jusne rezance iz fino mletega trdega psenicnega gresa rumene barve v domaco govejo jusno osnovo. Po novem bom tko govorila kaj kuham, bom takoj profi [sm=smiley1.gif]




skuštrana -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 13:08:40)

Semolina je iz durum psenice, ki je zelo trda, zato je boljsa za njoke, testenine itd...Gris pa je iz mehke psenice zato je boljsi za otrosko prehrano.




skuštrana -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 13:13:58)

http://www.frsa.org/SCSTproficiency/triticum14103A.JPG. - navadna psenica
http://www.oardc.ohio-state.edu/seedid/images/Triticum_aestivum.jpg - durum psenica

Ne vem tocno, ker trenutno nimam gresa doma, ampak nas gres je bolj bel, ni rumenkast. Semolina je prav rumenkasta kot da je recimo koruzna moka vmes.




malaMravljica -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 14:23:32)

Aha, precej eno in isto, loci se pa na vrsto zita.

Drugic ko grem v mlin bom vse vprasala jih. Jaz imam to Semolino iz Italije doma in v drugi drzavi kupljen gres, isto primeren za testenine. Zgleda vse isto in iz obojega dobim isto fine testenine ven. Zato mi je zanimivo to vprasanje.

Metulj, se opravicujem, da sem se ti urinila v tvojo temo, sam me res firbc matra.




mateyka -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 14:29:57)


IZVIRNO SPOROČILO: skuštrana
ampak nas gres je bolj bel, ni rumenkast.


ja, res je. gres ni rumen.

gres:
[img]http://www.zlatopolje.si/wp-content/files_mf/psenicnizdrob360x36099.png[/img]
[img]http://www.tuvayanon.net/9food5303222046a02.jpg[/img]

semolina
[img]http://rattos.com/wp-content/uploads/2011/11/Semolina-Flour.jpg[/img]




LuLu -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 16:53:45)


IZVIRNO SPOROČILO: malaMravljica


Zanimivo vprasanje je bilo dano in bolj ko razmisljam, manj razumem. Grem zakuhat jusne rezance iz fino mletega trdega psenicnega gresa rumene barve v domaco govejo jusno osnovo. Po novem bom tko govorila kaj kuham, bom takoj profi [sm=smiley1.gif]


Kaaaaaaaaaj greš kuhat? [sm=jezicek.gif]




malaMravljica -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 17:02:42)

Lulu,

V domaco jusno osnovo sem zakuhala domace jusne rezance iz fino mletega trdega psenicnega gresa [sm=smiley1.gif]




LuLu -> RE: Semolina vs. griz... (7.2.2014 17:04:40)

aja [sm=smiley20.gif]

izpustila si rumeno in goveje... zdaj pa je vse jasno [sm=jezicek.gif]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.2.2014 18:45:48)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.2.2014 18:48:38)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (10.2.2014 18:50:34)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




ronja -> RE: Semolina vs. griz... (17.2.2014 17:09:32)

Semolina je iz pšenice durum, zato je bolj rumena. Gris je iz navadne pšenice, večinoma, če je iz durum (Zlato polje ga ma), pa je tudi bolj rumen. Razlika med njima je po moje granulacija, kot ste napisale - gris je bolj grobo mlet.

skuštrana, kje v it. kupuješ semolino?




liliana -> RE: Semolina vs. griz... (17.2.2014 20:25:37)

A nimajo semoline tudi v Eurospinu in Hoferju.......? Se mi zdi, kot da sem to že tam vidla.......[sm=zmeden.gif]




ronja -> RE: Semolina vs. griz... (17.2.2014 20:58:09)

O, hvala! Po pravici povedano nisem najbolj an tekočem s trgovinami - smo zdaj kar lep čas jedli stare zaloge, ni bilo časa:D. Bom šla ob priliki pogledat, tu blizu nimam nobenega od teh dveh, zato ne vem... hvala!




malaMravljica -> RE: Semolina vs. griz... (17.2.2014 23:28:48)

Ronja ima prav, kaj bi mi brez tebe. Jaz imam doma gres za cmoke in tega za testenine in sta oba rumena, na pogled je razlika samo v mletju, gres je bolj grobo mlet. In skrita razlika je ocitno vrsta psenice.

Ronja, jaz sem Semolino za testenine v Italiji videla v prakticno vsakem marketu. Cene ne vem, sem sam eno kilo za probo vzela, kupujem za testenine sedaj kar v mlinu in je cena par centov manj kot 1EUR za 1 kg.




Stran: [1]