Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Masha_M -> Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (3.2.2014 12:59:26)

Spet dohodnina!

Ali katera ve, ali je to optimalna varianta, da en izbere, da v celoti uveljavlja vse otroke, drugi pa obkljuka, da bo koristil neizkoriščeni del olajšave drugega starša? Po moji logiki se na ta način res izkoristi vse olajšave do zadnjega centa, če delita po polnih mesecih pa hitro kje ostane kakih 10 ali 15 dni neizkoriščenih. Ali obstaja možnost, da bi celotno uveljavljanje samo pri staršu z višjo plačo še vedno bilo ugodnejše kot da tisti z nižjo uveljavlja oba, drugi starš pa samo neizkoriščen delež? Hvala za odgovore!

petea -> RE: Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (3.2.2014 13:08:47)

Masha_M,

poišči si na spletu informativni izračun, pa se poigraj z možnostmi;

kolikor mi je znano, je za družino ugodneje, da otroke uveljavlja tisti z višjimi prihodki; če izračun slučajno pokaže drugače, pa, prosim, objavi tukaj

nyna84 -> RE: Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (3.2.2014 15:03:39)

Petea, midva sva izračunala, da se nama najbolj splača, da tisti z višjim dohodkom uveljavlja oba otroka za 10 mesecev, drugi pa za preostala 2 meseca.
Pri izračunu sva upoštevala sumo obeh najinih izračunov (koliko en dobi in koliko mora drugi plačati).

Pa mi ni bilo čisto jasno, po kateri logiki je tako izračunalo.

petea -> RE: Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (3.2.2014 15:27:54)

nyna84,
ti potrjujem;
kolikor sem sama do sedaj preračunavala, je bilo tako, kot opisuješ, najugodneje - torej, da tisti, ki ima višje prihodke, uveljavlja vse otroke, in sicer toliko mesecev, da zapolni svoj znesek olajšave, preostale mesece pa pokoristi drugi starš;

nikoli se pa (še) nisem ukvarjala z varianto, ki jo predlaga Masha_M, saj najverjetneje ne bo ugodnejša - treba pa je, tako kot si napisala, upoštevati prihodke in obdavčitev obeh staršev

Masha_M -> RE: Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (3.2.2014 15:35:35)

Podatkov od druge osebe nimam, ker gre za bivšega partnerja.

Sem pa vmes klicala na DURS in izvedela, da je na moj način olajšava za VDČ res porabljena popolnoma v celoti, da pa vseeno to ni nujno najbolj optimalna kombinacija. Zakaj je beyond my comprehension. [sm=smiley13.gif]

Sanja se mi ne kako je izkoristek do zadnjega centa lahko manj ugoden kot delitev po mesecih, kjer hitro ostane kak teden ali dva neizkoriščena.

S tem da tukaj je še finta, da če on uveljavlja preživnino, se avtomatsko deli 6+6 mesecev, če je preživnine manj kot 1200 € gre neka razlika potem meni, skratka, vse skupaj je ena ogromna štala. [sm=smiley19.gif]

Grozno zbirokratiziran, nerazumljiv in nelogičen je naš davčni sistem. [sm=zmeden.gif]

kalisi -> RE: Dohodnina: koriščenje samo neizkoriščenega del olajšav od drugege starša (3.2.2014 17:34:22)

Odgovor Dursa ima smisel. Hec je v tem, da olajšava za otroke znižuje davčno osnovo, pri čemer je pomembno tudi v kateri dohodninski razred padeta zavezanca. Morda si poglej tole stran, je kar razumljivo napisano http://www.iskreni.net/druzba/druzinska-politka/152-druzinski-prejemki/165035-kako-si-izracunati-davcno-olajsavo-za-otroke.html

Stran: [1]