nejcko
|
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_ Ne, nihče ni proti davku kot takem, ampak proti takemu davku, kot si ga je naša vlada zamislila. Da bomo naenkrat ljudje 10_x_ bolj obdavčeni kot do zdaj. Sploh po tem, ko je taista država omogočila skoraj polovici državljanov, ki leta 91 niso bili lastniki nepremičnin, da so to po zelo ugodnih pogojih postali. Cilj zakonov je pravičnost. Zdrava pot je običajno razumna postopnost. Na dolgi rok je zakon potreben, a uresničiti bi ga bilo potrebno postopoma, da se ljudje različnih generacij različno prilagodimo. Enkraten je zato, ker se mi ne znamo prilagajat, ampak samo iščemo luknje in žal nismo sposobni postopnosti in zasledovanja pravičnosti za skupnost. Točno tako in to jaz skušam Liliani ves čas dopovedati, ampak ona noče prebrati tega, kar napišem (zdaj sem celo v citatu poboldala!). Še enkrat - nihče ni proti davku na nepremičnine - konec koncev ga imajo vse članice EU, razen Malte in Hrvaške - vendar ne na tak način. Na kakšen? Na tak, kot sem že velikokrat pisala na določenih temah - na ad hoc sprejetem, nepremišljenem, neanaliziranem, nepreračunanem itd. V Slo se o nepremičninskem zakonu govori že 11 (enajst!!!) let, pa si ga nobena vlada ni upala sprejeti. Zakaj? Ker noben nov davek volilcem ni všečen, naši politiki pa so do zdaj samo nabirali politične točke ali pa so se šli politični ping pong in nič ni bilo dobro, kar je predlagala nasprotna stran. Tako se pri nas dela z vsemi zakoni in zato imamo zakonodajo tako, kot jo imamo: neživljenjsko, krivično, luknjičasto, preobsežno ... Če bi naši politiki že pred leti znali stopiti skupaj in reči, da nepremičninski davek bo, in ga začeli postopoma uvajati, danes sploh o tem ne bi več debatirali. Ker bi nam bilo to nekaj čisto normalnega in tudi razmere na področju nepremičnin bi se v tem času lahko že malček reorganizirale. Verjetno bi tudi ljudje v teh letih začeli malček drugače in bolj racionalno razmišljati o svojih nepremičninah. Tako pa je davek sprejet na ad hoc, ker država rabi denar (ne pa zaradi nepremičninske racionalizacije). NAPAKA!!! Sprejemati nek zakon zgolj in samo zato, da boš krpal nek problem na čisto drugem področju, je napaka prve vrste, je nekaj najbolj neumnega, česar si lahko človeška glava zmisli. Praksa nas uči, da se v takem primeru ne reši nobeden od navedenih problemov, samo čedalje globlje se zabrede. Seveda pa je spet najlažje žugati nepremičninsko sentimentalnemu ljudstvu. Kajti očitno ljudstvo odloča (sprejema zakone) v tej državi, ljudstvo vleče mastne denarje, da rešuje državne in s tem lastne probleme, ljudstvo ima v rokah škarje in platno. Kakopak ne
< Sporočilo je popravil nejcko -- 23.1.2014 0:11:27 >
|