liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: tashq bi jaz eno vprašanje postavila: kdaj/kje je po vašem mnenju tista (finančna) meja,ko se starši lahko odločijo za še enega otroka? recimo:zdaj imam enega otroka, za katerega lahko potrošim 100 evrov na mesec-to je mišljeno le hobiji,oblačila,igrače... hrana,voda,elektrika...je že odšteto.torej,imam 100 evrov na mesec,ki jih 100% lahko potrošim za otroka.dobim še enega otroka-torej bom za vsakega otroka lahko potrošila le 50 evrov. zanima me,koliko je tista meja(po vašem mnenju),da starša "lahko" imata še enega otroka? so finance res vse?če boš po "preračunanju" ugotovil,da si ravno na meji:imeti še enega otroka ali ne?,bo prevagala finančna plat ali to, da ima otrok sorojenca?(govorim v primeru,da imaš le enega,mogoče dva otroka in se odločaš za drugega/tretjega) Nihče ne govori, da so finance vse.....so pa precej.....in ko recimo gre osem otrok septembra v šolo se pojavi problem......ker je potrebno vsaj 500 EUR naenkrat, da se otrokom kupijo knjige......in potem se na RR odpirajo teme v stilu "zablodela država....a v šoli nihče ne razmišlja, da mi pa imamo osem otrok in moramo vsem kupiti knjige"......upam, da razumeš kaj mislim povedati...... Ali bo pri odločitvi za otroka prevladala finančna plat ali to, da ima otrok več sorojencev pa je stvar posamezne družine...... kaj pa je po vašem mnenju "ok",da potrošiš za otroka:da ima vsak mesec novo garderobo,da ima možnost 10 hobijev,da ima možnost učenja harfe(mislim,da je to najdražji inštrument?),da greste vsak teden n-krat na plačljiv izlet,lasten poni...ali ste bolj skromni pri tem,koliko bi nudili otroku?in koliko bolj skromni? Če imaš 8 otrok se vseh 8 ne more učiti harfo, hoditi na gimnastiko, iti na vsako plačljivo ekskurzijo v šoli, imeti lastnega konja, imeti vsak mesec novo garderobo, imeti nova oblačila blagovnih znamk (no to smo že ugotovili, da lahko, ker so baje brandi precej poceni), družina ne more imeti vsake štiri leta nov avto , taka družina ne more iti v hotel na dopust, ker jo pride precej drago......razen, če imata OBA starša tako dobre službe (ki pa ponavadi zahtevajo človeka več kot 8 ur na dan, brez skrajšanega delovnega časa), da lahko to privoščita vsem otrokom......če imaš pa enega otroka pa so recimo vse te dejavnosti že lahko izvedljivo...... In če se starša, ki se odločita za več otrok tega zavedata, je vse ok......če pa želita vsem osmim otrokom nuditi finančno in materialno kot sosedova Francka, ki ima samo dva otroka (in po možnosti še dva krat večjo plačo) pa ni ok.......ker potem taka starša nimata realne predstave, da 8 osem otrok pomeni poleg družinske sreče in ljubezni tudi finančno "breme" za družinski proračun (pa ne zdaj spet obesit na besedo "breme" prosim, ker upam, da sem razumljivo zapisala ).......
|