patrino
|
IZVIRNO SPOROČILO: liliana IZVIRNO SPOROČILO: patrino In še vedno mi nisi povedala, kaj je zate ponižnost, zakaj mi nismo ponižni, zakaj smo preveč samozavestni, nelogični in malo čudni. Res samo zato, ker živimo in razmišljamo drugače kot ti? Ker psihično in fizično pomoč/podporo dobimo drugje kot večina ljudi? Ker se drugače organiziramo? Sama sem se v bistvu podpisala pod druge, ki so tebe pozivali k ponižnosti in k malo manj visoki samozavesti, ker se strinjam s tem. Zakaj so to napisali ne morem reči namesto njih, verjetno pa tudi zaradi podobnih vzrokov kot jaz. Ob tem tvojem "jaz sem zadovoljna, če mi po porodu nudi podporo in pomoč partner in ne rabim patronaže", "jaz ne hodim kar tako k pediatru po nasvet", " jaz ne rabim hoditi v posvetovalnico, da bi mi pediater govoril o nekem izmišljenem tonusu pri otroku", "jaz grem raje z otrokom k homeopatu kot k k pediatru", "jaz.... človek pač občuti, da si ti očitno tista, ki gleda le na svoj "jaz". Ob tem nekako ne pomisliš, na ostale, ki svoj "jaz" nimajo tako mogočen, samozavesten in samozadosten in ki jim obiski , ki jih omogoča naše zdravstvo, ki ga pač plačujemo, tam pri vas v raju nekje , zelo manjkajo. Ob tem se mi prikrade tista tiha skrita misel, ki kot ponavadi pri meni ne more dolgo stati skrita ( in ki si jo prej tako psihološko zaznala pri meni )- da tudi na dobrobit otroka ne pomisliš zadosti. In ne vem zakaj govoriš o množini. Tule sem uspela prebrati v takšnem stilu, ki ga opisujem zgoraj , le tvoje komentarje. Vsi ostali, ki so nekako proti obiskom patronaže so v večji meri zato, ker jih moti , da bi patronaža videla njihovo stanovanjsko opremo. Daj patrino.....ne začni spet s svojim svetohlinskimi pripovedmi o dobrobiti otroka...... Lili, sem ti stopila na kakšno kurje oko ali kaj, da si se odločila za žaljivke Ker si že načela temo našega zdravstva in patronažne službe po porodu To niti pod razno nisem načela jaz, temveč je s tem pričela že avtorica- si prebrala? ......očitno to, da ima pravico do patronažne sestre že nosečnica velika večina mater, ki mislijo tudi na dobrobit otroka ne ve.....ker na to bi jih lahko opozorila recimo že ginekologinja, kot del javnega zdravstvenega sistema......in ker na to akterji javnega zdravstvenega sistema ne opozorijo, je noseča mati, ki misli na dobrobit otroka prepuščena sama sebi.....in si mora sama poiskati informacije, če jo zanima dobrobit otroka.......hočeš nošeč mora postati "samozadostvna", "pametna" itd........ Mogoče jim pa ponekod povedo in so noseča dekleta o tem čisto dobro informirana. Sama sem zato pač prvič slišala, kar pa ne pomeni , da druge o tem še niso nikoli slišale. In če se gre že za to, da se mora nosečnica pač sama znajti v smislu preživetja v divjini in postati pametna in samozadostna.... Tudi brez tega dodatka v nosečnosti s strani patronažne lahko nosečnica brez težav izve vse kar jo zanima, če le redno hodi na kontrole k svoji ginekologinji. Ravno zato, se o tem, da bi patronažna obiskovala nosečnice verjetno ne govori toliko. Poleg tega pa se lahko udeleži tudi več šol za starše , če le ima interes. Tako, da ji ni treba doktorirati iz ginekologije in porodničarstva. Kot drugo......vse patronažne sestre v Sloveniji niso tako super, kot je bila "tvoja"....kot mati Mary Poppins....ki je delila s tabo najtežje trenutke po porodu, ko ti niti ljubeč partner ni vedel pomagati, te bodrila, ti pomagala premagati poporodno depresijo, si vzela neomejeno časa zate in za tvojega otroka oz. za tvojo celotno družino......."moja" patronažna ni bila taka.......3 x po 15 minut (ali pa še manj) hitrega obiska, nekaj urno čakanje nanjo....da se pač lahko izpolni formular in se zadosti birokratskim zadevam.......tak vtis sem dobila jaz...... O tem sva se že bockali in sem ti že odgovorila , da imaš očitno pač slabe izkušnje in temu primerne poglede na to. Pa šta?! Kaj naj sedaj namesto tebe napišem pritožbo za zdravstvo? Ti si pač dobila tak vtis , jaz k sreči drugačnega . Aleluja. urejenost patronažne službe po porodu pa je, vsaj glede na moje izkušnje, povsem nepotrebna zadeva, ki pa terja precej davkoplačevalskega denarja, ker se izvaja zgolj zato, ker se pač mora oz. da uporabim milejši izraz "škodi sicer ne, koristi pa tudi ni pretirane od nje"......dopuščam sicer možnost, da sem naletela zgolj na eno tako sestro, ki se ji pač ne ljubi delati, vendar glede na odzive tudi od drugih mamic, dvomim, da gre zgolj za izjemo, ki potrjuje pravilo........ Osebno mislim, da gre še veliko preveč davkoplačevalskega denarja še v bolj bedaste , nekvalitetne namene , od katerih je resnično še daleč manj koristi kot od patronažne službe. Ob takem odnosu pač verjetno nobena še tako kvalitetna in strokovno podkovana patronažna ne bi mogla kvalitetno opravljati svojega dela.