ronja -> RE: Iznajdljivost (4.12.2013 12:45:54)
|
Za leve najdeš logično razlago - Marijo Terezijo - zakaj kradejo...... Za oboje mi je logično jasno. Samo da se mi zdi pomembno TUDI, kako delajo to, kar pač delajo. Zelo sposobnemu delavcu šefi spregledajo tudi kakšno napako včasih, ker pač dobro dela - tako tebi pogledajo čez prste tvoje srfanje po rr, ker delaš vseeno zanje dovolj dobro in ti ne bojo težili zaradi tega malega prekrška. Če bi delala zanič, pa bi ti. Celotna slika, skratka. Ne JJ, ne ZJ nista vzor poštenosti in noben ne bi smel bit tam, kjer je, kar sem že nekajkrat napisala. In kar je logično še ne pomeni, da jeprav. Logično je, da poskrbimo za svoje mladiče, venda rmoramo pogledat tudi za celotno skupnost (primer jankoviča;). Vseeno pa se mi zdi, da je kot župan veliko več naredil za LJ. kot kdorkoli prej v mojem življenju - ne glede na to, kaj je počel zase - tega ne podpiram, samo delo pa (kolesarske steze, zaprt center, obnova vodovoda v centru, kjer je odteklo vsako leto ogrooomno vode, itd... uredil parkiranje, "vrtičke" v sprehajališče, itd... ne mislim, da je vse to on naredil, je imel dobre ljudi pod sabo. Ampak je pa precej razlika s tem, kar so naredili prej... (bolj ali manj nič ali neumnosti)) A je tako težko razumet, da ti je všeč delo od nekoga, on sam in njegova osebna dejanja, pa ne? Charly Chaplinovi filmi so mi zelo všeč, to, da je bil pedofil pa čist nič. Teslina elektrika mi je zelo všeč, živela pa ne bi nikoli z njim, čeprav je bil za moje pojme dober človek, ampak po moje osebno precej težek. itd... Edisonova žarnica mi je fajn, to, da je kradel drugim intelektualno lastnino, se mi zdi pa nesprejemljivo. Hočeš, da nadaljujem?;) Torej zakaj se potem bunimo čez politike, če je vse tako logično.....? Ker ne delajo v javno dobro. Marija Terezija je sicer dobro jedla, vendar je vseeno delala v javno dobro, se je trudila na svojem položaju, kjer ji sicer ni bilo hudega (razen psihičnih pritiskov). Če delaš dobro, še ne pomeni, da lahko kar kradeš, vendar ko ocenjuješ splošno, kaj je nekdo naredil, pa gledaš vse skup. recimo na švedskem so imeli dvajset let nazaj veliko dela na črno. samo se je država sistematsko zakonsko lotila tega probema, da se ti ni več splačalo na črno jemat in zdaj dela na črno praktično ni - folk te čukast gleda, če to omeniš kot opcijo. Bingo! Ljudje smo vsi dobri in slabi in se spreminjamo glede na situacijo: če se ne splača goljufat, nehaš. Če imaš možnosti delat pošteno, bo večina izbrala to, ker je bolj komot, če se ti ni treba non stop nekaj bat, da te bojo dobili. Če je to normalno, da vsi goljufajo, če je kazen za oddajanje na črno MANJŠA od davka, ki bi ga letno plačal za oddajanje na črno - ja, potem pa res večina oddaja na črno... itd... po raziskavah so se ISTI LJUDJE v podjetju začeli obnašat drugače, bolj pošteno, ko se je zamenjalo vodstvo in vodilo pošteno, ker se ljudje prilagodimo. Če vsi kradejo, si "na zgubi", če tudi ti ne kradeš, ker se to že vračuna v plačilo in dejansko nisi plačan toliko kot bi bil sicer za to plačilo, ker se že vračuna ta "dodatek", ki si ga ljudje sami vzamejo. Če noben ne krade, pa je drugače, je moralni zadržek, ker imaš vse to vračunano zraven.
|
|
|
|