Felicita -> RE: vlaganje v kozarce (12.11.2013 17:26:30)
|
IZVIRNO SPOROČILO: metulj333 zal ti ne morem pomagat z nasvetom, me pa zanima, kako je s tem. tesnilo scasoma zagotovo preperi, sm ze vidla - je pa odvisno od tega, koliko se kozarec odpira in od starosti. mi pa ni jasno, kako je s temperaturno sterilizacijo takega kozarca, gume verjetno ne mores ne vem koliko segrevati? sicer pa sm letos odkrila, da tud ce ne steriliziras v pecici, ni nujno, da se zadeva pokvari [sm=smiley1.gif] sm delala namaz iz paprik s senfom in se ta dodaja v hladno zmes - ne sme se segrevati, ker senf zavre. v receptu je napisano, da po vrhu zalijes z oljem, da vse pokrijes - in zadeva deluje [sm=smiley1.gif] za povoskan papir pa nisem slisala - kaj naj bi bila funkcija tega papirja? Sej ta gumijast krog ne pride v stik s hrano - vsaj pri mojem kozarcu ne [sm=smiley1.gif] pa odstranljiv je (se da snet/zamenjat), tko da jest bi pač sterilizirala kozarec, ta krog pa potem tik pred zapiranjem nataknila. Glede na to, da se hrane ne dotika, jest tudi ne vidim kake hude potrebe po sterilizaciji... mogoče če se samo z alkoholom premaže, pa še to vprašanje, kako vpliva na gumo. Sicer pa mislim, da vem kateri recept misliš - samo morš vedt, da je zenf že sam po sebi sterilen, poleg tega ima pa relativno nizek pH, kjer skoraj noben hudič ne raste. Hočem povedat, da je zenf ena najmanj problematičnih zadev za mrzlo dodajat. Sicer bi pa jest kuhala neke sorte marmelado, tko da mi olje res ne pride v poštev. Za tist povoskan papir pa nimam pojma, zato sprašujem. Verjetno naj bi blokiral dostop zraka do površine hrane. Mi je pa kontraintuitivno - imaš pasterizirano ali celo sterilizirano hrano, sterilne kozarce, potem pa dodaš 'umazan' (vsekakor z ničemer obdelan) povoščen papir...
|
|
|
|